Hobit: Bitka piatich armád

13.12.2014|Paľo Chodúr|
Hobit: Bitka piatich armád

Vychádzam z kina a počúvam šuškanie a názory bradatých mladíkov držiaci za ruky svoje nežné polovičky. „Bolo to prehnane dlhé“, počúvam zo všetkých strán. Ľudia, ako keby zabudli v čom je Peter Jackson taký macher. Nikto si ho nebude pamätať za jeho Braindead. Nikto ho nebude ospevovať ako režiséra King Konga, alebo Prízrakov. V mysliach laikov, aj filmových vedcov a aj v tých veľkých filmových kronikách mapujúcich stav filmu kedysi a teraz a tým tvoriaci akýsi historický zborník vývinu jedného umeleckého smeru, bude navždy vpísaný ako tvorca, ktorý na plátna priviedol Stredozem. A celkovo šesť krát.

Takže bez rozdielu ako veľmi sa pri filme nudíte, alebo poukazujete na chyby, nenašli by ste nikoho spoľahlivejšieho, kto by tie príbehy bol schopný prerozprávať. Pretože aj napriek svojej dĺžke, sme vo svete, aký je príjemný a magický. A keby Hobit vznikol ako prvý, tak by 11 nominácií patrilo tomuto tretiemu dielu. Som o tom presvedčený.
Pán prsteňov aj Hobit určite zostarnú. S Pánom prsteňov sa to už deje. Filmový priemysel je na vzostupe a pre jednoduché tradičné príbehy v ňom ako keby nebolo miesto. Treba aby každý príbeh prinášal niečo prešpekulované.

To Hobit nie je. Je to obyčajný príbeh o odvahe, priateľstve a láske. Zlo je v ňom pekne nepríjemné a dobra je v ňom málo. Ale možno práve preto je taký funkčný. Takže nesúhlasím s tým, že nemali byť tri diely, že chceli tvorcovia zarobiť (čo sa im určite aj podarilo), alebo že to nedosahuje kvalitu Pána prsteňov. Vždy sa budem do hrude viac biť pre Star Wars ako pre Tolkiena, ale vyčítať Jaksonovi a jeho tímu niečo takto banálne mi príde ako hlúposť. Viete koľko fantasy prišlo po roku 2001? Keď to Frodo a Gandalf odštartovali vo veľkom a pritom im sekundoval Harry s Ronom a Hermionou? Nespočetne veľa. Fantasy sa menia. Teraz je hlavnou hrdinkou tá krásavica, čo jej utiekli nahé fotky na každý internetový portál v príbehu, ktorý ako keby vypadol z oka japonskému Battle Royale. A preto vám možno príde, že Hobit nemá čo ponúknuť. A v tom s vami nesúhlasím.

Recenzia filmu Hobit: Bitka piatich armád

Hobit: Bitka piatich armád, je totiž epickým zakončením. Presne tým, čo bol Návrat Kráľa pre pôvodnú trilógiu. Už sa tu nenachodíme. Máme tu vyše dvojhodinovú akciu. Tá je síce chudobná o nejakú vyslovene pamätnú scénu, ale finále na ľadovej rieke, určite zafunguje tak ako má. Zároveň sa jedná o krásne a ladné prepojenie s prvými filmami.
Postavy a ich charaktery sa posúvajú do finálnej fáze a niektoré osudy sú potrestané, zatiaľ čo iné prechádzajú potrebnou skúškou odvahy a schopností u každého jednotlivca.

Viac sa neoplatí písať. Príbeh všetci poznáme. Určite tí, čo nečítali Hobita si po premiére prvého dielu utekali kúpiť knižku, takže teraz vedia prvé posledné. Jedná sa o pekné uzavretie nielen roka, ale aj príbehu. Bilba v podaní Martina Freemana som mal radšej, ako toho modrookého Froda. A preto k Hobitovi prechovávam určité sympatie.
Na film sa určite oplatí ísť. Minimálne ako rozlúčka z jedným filmovým svetom sprevádzajúcim nás celé desaťročie. A myslím si, že sa to tvorcovi podarilo. Určite sa nejedná o dokonalý film. A určite nie je hodný oscarovej nominácie – hlavne keď si vezmeme ako posledné roky akadémia funguje.

Recenzia filmu Hobit: Bitka piatich armád

Ale nebolo to fajn tešiť sa ďalší rok na ďalší diel a potom počúvať frflajúcich geekov a „fanúšikov“, o tom aké je to zbytočne dlhé? Človek by čakal, že sa budú tešiť z každej minúty na viac, len aby mohli dlhšie pobudnúť so svojimi milovanými postavami.

No nič, ideme ďalej. Som zvedavý na čo sa budeme tešiť budúci rok (ak vôbec). Takže sa pekne usaďte a vychutnajte si posledné zbohom. Som si viac ako istý, že vás to nesklame, aj keď vás to nadchnúť nemusí.

VERDIKT MOVIE MANIA:
Zdroj:  MovieMania.sk Foto © Continental Film

Súvisiace články