Talentovaní bratia John a James Belushiovci

20.12.2014|-jr-|
Talentovaní bratia John a James Belushiovci

John Belushi (24. 1. 1949, Chicago, Illinois, USA – 5. 3. 1982, Hollywood, Kalifornia, USA)
James Belushi (15. 6. 1954, Chicago, Illinois, USA)

John Belushi bol potomkom albánskych prisťahovalcov. John Adam Belushi, starší brat herca Jamesa Belushiho sa narodil v Chicagu, ale vyrastal vo Wheatone. Na strednej škole hral futbal a dokonca zvažoval prácu profesionálneho futbalového trénera, nakoniec však dal prednosť herectvu. Preslávil sa ako obľúbený javiskový komik. Vystupoval v slávnej Saturday Night Live. Medzi jeho blízkych spolupracovníkov a kámošov patrili Dan Aykroyd alebo Harold Ramis. V roku 1977 dokonca získal prestížnu cenu Emmy. Okamžite prerazil aj vofilme. Jednu z hlavných postáv stelesnil v romantickej komédii Študentský zverinec (Animal House, 1978), ďalej sa objavil v Spielbergovej vojnovej komédii 1941 (1979) alebo v komediálnom westerne Jacka Nicholsona Utečme na juh (Goin´ South, 1978). Vydal svoju prvú LP, ktorá obsahovala jeho staršie živé bluesové vystupovanie a nové, originálne kompozície.

Jeho nejväčším filmovým úspechom sa stala komédia Bratia Bluesovci (The Blues Brothers, 1980), kde sa prvýkrát zoznámil s Danom Aykroydom. O niečo neskôr spolu založili skupinu, ktorú nazvali: Blues Brothers Band. Ich soundtrack k filmu The Blues Brothers sa stal ich najväčším úspechom. John Belushi bol známy svojou dokonalou imitáciou rôzných hudobných a filmových hviezd. Hlavné úlohy stvárnil v komédiách Susedia (Neighbors, 1981) a Priepastný rozdiel (Continental Divide, 1981). Nepochybne mal pred sebou skvelú kariéru. Priamo pre neho bola napísaná hlavná úloha Dr. Petera Venkmana (neskôr stvárnená Billom Murrayom) v úspešnej komédii Krotitelia duchov. Mal pôvodne hrať aj vedľajšiu úlohu v krimi-thrilleriSergia Leoneho Vtedy v Amerike.

Jeho život žiaľ predčasne ukončila drogová závislosťvo veku 33 rokov. Jeho telo objavil priateľ a kolega Bill Wallace. Ten sa ho snažil oživiť, bolo už príliš neskoro. Je pochovaný na cintoríne Abel of Chilmark v Massachusetts.

Zaujímavosťou je, že poslednými kto ho videli nažive boli herci Robert de Niro a Robin Williams – Johnovi veľkí priatelia. Zostala po ňom manželka Judith Belushi-Pisano. John Belushi sa zapísal do dejín ako talentovaný herec, ktorý si zničil život nadmerným užívaním kokaínu. John bol v neustálom strehu. Žil naplno. Bol ako malé tornádo. Životom prelietal a občas niekoho strhol so sebou. Mal energiu na rozdávanie. Bol to geniálny komik. Bol nevypočítateľný, drzý. Rodený klaun. Prirovnávali ho k Busterovi Keatonovi alebo Chaplinovi. Vedel ľudí pobaviť. Dokázal ich rozosmiať jediným zdvihnutím obočia. Ale Belushi chcel viac. Túžil po vážnych úlohách. Lenže filmári ho obsadzovali iba do úloh, v ktorých ho diváci chceli – ako komika. Potom prišlo obdobie, kedy dobré úlohy neprichádzali a Johnovi začali dochádzať peniaze – aj na drogy.

Deň pred svojou smrťou na obchodnej schôdzke o nejakej ponuke úlohy, požiadal svojho agenta o požičanie peňazí. Bolo to v Los Angeles a jeho žena a priateľ D. Aykroyd v tom čase boli v New Yorku a nemohli mu pomôcť. John už bol v stave, kedy myslel len na dve veci: kedy si dám ďalšiu dávku a kde si zoženiem ďalšie drogy? Málokto vie, že to bol veľmi výnimočný človek. Svojmu otcovi napríklad kúpil ranč neďaleko San Diega, istým priateľom pomohol financovať ich vlastný biznis a výdatne podporoval začínajúcu hereckú dráhu svojho brata Jamesa. Od roku 2004 má svoju hviezdu na Hollywoodskom chodníku slávy.

James Belushi meria 183 centimetrov, je v znamení blížencov a jeho rodné meno je Jim. Rodičia Adam Belushi, ktorý odišiel zo svojej dediny Qutezë v roku 1934 ako päťnásťročný a Agness. Je tretím zo štyroch detí albánskych prisťahovalcov. Jeho starší brat John, ktorý sa preslávil ako pódiový, televízny a filmový komik, zomrel na predávkovanie drogami v roku 1982. Je po tretí krát šťastne ženatý. So Sandrou Davenportovou sa vzali v roku 1980 a v roku 1981 sa im narodil syn Robert. S druhou ženou - Marjorie Bransfieldovou žil od októbra roku 1990 do apríla 1992. S terajšou manželkou Jennifer Sloanovou žijú od mája 1998 a majú spolu dve deti, dcéru Jamison (1999) a syna Jareda (2002). Momentálne žijú v Los Angeles.

Po absolvovaní DuPage College vyštudoval dramatické umenie na Southern Illinois University. Dva roky bol členom známej improvizačnej divadelnej skupiny Second City v Chicagu, v ktorom pôsobili spoločne s jeho bratom Johnom a kamarátmi Billom Murrayom a Alanom Aldou. S operetou Gilberta a Sullivana podnikli po USA turné s hrou Piráti z Penzancie a zahral si aj v divadle na Broadwayi v dráme Sama Sheparda Skutočný západ. Uplatnil sa tiež v televízii, kde vystupoval najprv v komediálnych seriáloch Kto postráži deti? (Whois Watching the Kids?, 1978) a Pracujúci blbci (Working Stiffs, 1979).

Na začiatku 80. rokov zbieral pred filmovou kamerou skúsenosti, ale presadil sa až v roku 1986. Ako autor a interpret komických skečov sa predstavil v obľúbenom televíznom programe Saturday Night Live. Svoje schopnosti si vyskúšal v snímkach najrôznejších žánrov, najlepšie kreácie predviedol James Belushi najmä v postavách s tragikomickými rysmi. V politickej dráme Salvador (r. O. Stone, 1986) stelesnil James Belushi autentickú postavu nemotorného diskdžokeja dr. Rocka a v milostnej komédii O včerajšej noci... (r. E. Zwick, 1986) si zopakoval úlohu sexom posadnutého Bernie Litka, akú vytvoril už v roku 1979 v pôvodnej javiskovej inscenácii hry Davida Mameta Sexuálne perverzity v Chicagu.

Medzinárodnú popularitu mu priniesla najmä úloha chicagského policajného seržanta Arta Ridzika, ktorý pri pátraní po gruzínskom pašerákovi drog spolupracuje so sovietskym policajtom (Arnold Schwarzenegger) v kriminálnom filme Červená horúčava (Red Heat, 1988). Z filmografie môžeme vymenovať filmy ako trilógiu K-9 (1989, 1999, 2002), Kučeravé Sue (Curly Sue, 1991) a Sahara (1995). Mihol sa tiež vo filmoch ako sú Výmena (Trading Places, 1983), Bleskový Jack (Jumpin' Jack Flash, 1986), Vrtieť psom (Wag the Dog, 1997) a Snežné psy (Snow Dogs, 2002) alebo Pinocchio (2002). Svoj hlas prepožičal animovanej rozprávke Karcoolka – skutočný príbeh o červenej čiapočke (Hoodwinked, 2005).

Ďalšie filmy Jamesa Belushiho:

Zlodej (Thief, 1981), Obchodník hrôzy (Little shop of horrors, 1986), Riaditeľ školy (The Principal, 1987), Tlsťoch Harry zasahuje (Who is Harry Crumb? 1989), Homer a Eddie (1989), Pán Osud (Mr. Destiny, 1990), Sám a sám (Only the lonely, 1991), Červené stopy (Traces of Red, 1992), Dva životy (Separate Lives, 1995), Všade samé zvončeky (Jingle All the Way, 1996), Šialený exmanžel (1995), Gang policajtov (Gang Related, 1997), 12 miliónov dolárov (Made Men, 1999), Tanec smrti (Angel´s Dance, 1999), Vráť sa mi (Return to Me, 2000), K.O. (Joe Somebody, 2001), Muž v tieni (The Ghost Writer, 2010), Silvestrovská noc (New Year´s Eve, 2011), Cougars, Inc. (2011), Blesk z čistého neba (Thunderstruck, 2012), The Secret lives of Dorks (2013).

Zdroj:  MovieMania.sk Foto © Depositphotos / Wikipedia

Odporúčané články

Highlighty z Comic-Con 2017

Highlighty z Comic-Con 2017

Jedna z najdôležitejších udalostí modernej pop kultúry, ktorá spája svet fantázie, science fiction a záhad so svetom filmu,...