Miluj suseda svojho

11.1.2015|Renáta Mišovičová|
Miluj suseda svojho

Bill Murray exceluje v sympatickom, ale kvalitou nevyrovnanom príbehu o asociálnom frfľošovi so zlatým srdcom.

Zdravotná technička Maggie (Melissa McCarthy) s dvanásťročným synom Oliverom (úžasný Jaeden Lieberher) sa práve prisťahovala do novej štvrte a ako najbližšieho suseda „vyfasovala“ Vincenta (Murray), večne mrzutého a neprívetivého vojnového veterána, ktorého radosť zo života už dávno odvial čas (a pohnutá minulosť) a ktorý si dni kráti už len pijatikou, hazardom a sexom s tehotnou ruskou striptérkou Dakou (zvyčajne vynikajúca Naomi Watts podáva tentoraz kostrbato neprirodzený výkon, ktorý „obohacuje“ afektovaným prízvukom). Napriek nie práve pozitívnemu prvému dojmu pracovne vyťažená Maggie pod vplyvom okolností najme Vincenta ako „opatrovateľku“ pre Olivera a svojmu synovi i susedovi tak otvára netušené obzory: rokmi a udalosťami nadobudnutý cynizmus emočne aj duševne vyprahnutého Vincenta v spoločnosti vnímavého a inteligentného, ale osamelého dieťaťa pomaly povoľuje, a starší muž spätne kompenzuje Oliverovi absenciu mužského vzoru v živote, robí to však jediným spôsobom, ktorý pozná a ktorým by väčšina matiek nadšená nebola: zasväcuje ho do svojho životného štýlu napríklad výučbou pouličných súbojov a oboznamovaním s fungovaním stávkovania na dostihoch.

Recenzia filmu Miluj suseda svojho

Hlavnou kvalitou a zároveň dôvodom, prečo sa ísť na tento film pozrieť do kina, je Bill Murray v titulnej úlohe. Vyberavý a svojský herec zobrazuje v debute režiséra Theodora Melfiho hrdinu, ktorý mu typovo sadne ako uliaty. Jeho postava mizantropického dôchodcu sa predstavuje v zriedkavo videnej komplexnosti a obnaženosti. Vie byť rovnako zábavný ako poľutovaniahodný. Momenty, v ktorých diváka svojimi spôsobmi odpudzuje, štedro vyvažuje okamihmi, v ktorých presakuje na povrch jeho dávno zabudnutá či potlačovaná ľudskosť a empatia. Rovnocenným partnerom a veľmi príjemným prekvapením je detský herec Jaeden Lieberher, o ktorom ešte určite budeme počuť. Jeho výkon pôsobí napriek mladučkému veku nesmierne vyspelo. Hrá prirodzene, nenásilne a s Murraym sa veľmi dobre navzájom dopĺňajú. Melissa McCarthy, známa primárne ako komička, sa v úlohe životom skúšanej slobodnej matky, dokázala zbaviť zbytočného pátosu a podáva sympatický výkon obohatený citlivo dávkovanou intenzitou.

Recenzia filmu Miluj suseda svojho

Napriek vyššie zmieneným kladom filmu je dielo samotné svojou kvalitou rozporuplné. Miluj suseda svojho (pôvodný názov Svätý Vincent je oveľa priliehavejší) obsahuje veľa dobrých nápadov, ktoré ale väčšinou nie sú dotiahnuté do konca, postupne je narušovaná plynulosť deja a začína prevažovať schematickosť. Dej žánrovo spočiatku nejednoznačného diela v prvej polovici diváka zaujme, pobaví a – v únosnej mierne – aj dojme, no v druhej polovici sa začne uberať tým najhorším možným (t.j. najgýčovitejším) smerom, ktorý sa, žiaľ, pretaví v zbytočne sentimentálny záver, v ktorom nechýbajú pomerne lacné útoky na divákove slzné kanáliky, či náprava osobnostných nedostatkov a minulých hriechov. Kanonizácia nie je vždy a pre každého tým správnym happyendom.

VERDIKT MOVIE MANIA:
Zdroj:  MovieMania.sk Foto © Forum Film Slovakia

Súvisiace články