V slovenských a českých mestách sa uskutočnil 1. ročník Scandi

21.1.2015|Renáta Mišovičová|
V slovenských a českých mestách sa uskutočnil 1. ročník Scandi

14. až 18. januára 2015 sa v ôsmich slovenských a piatich českých mestách uskutočnil prvý ročník severskej filmovej lekcie SCANDI, pri zrode ktorej stojí mediálna spoločnosť Film Europe. Na troch platformách bol divákom predstavený exkluzívny výber z dánskych, švédských, nórskych, fínskych a islandských filmov - 20 filmov bolo uvedených v 11 slovenských a českých kinách, 20 titulov bolo k dispozícii ako VOD (video on demand) a 23 diel bolo odvysielaných na filmovom prémiovom kanáli Film Europe Channel.

Návštevníci kín v Bratislave, Košiciach, Poprade, Martine, Banskej Bystrici, Liptovskom Mikuláši, Trenčíne a Nitre (a tiež v českej Prahe, Brne, Ostrave, Chomutove a Havířove) tak mali zriedkavú možnosť zhliadnuť filmy ocenené na najvýznamnejších filmových festivaloch. V Bratislave otvoril festival film Roya Andersonna Holub sedel na konári a rozmýšľal o živote, ovenčený Zlatým levom z festivalu v Benátkach 2014. „Holub“je tretím - záverečným filmom Anderssonovej trilógie o ľudskom bytí, v ktorej sa snažil vytvoriť napätie medzi banálnym a podstatným, medzi komickým a tragickým a ukázať protichodnosť a dynamickú povahu existencie, zatiaĺ čo formuje myšlienku, že ľudský druh potenciálne smeruje k apokalypse, ale taktiež máme šancu veci zmeniť. Brilantne absurdné príbehy o ľudskom žití prekvapia, dojmú a inšpirujú k úvahám. Tento film, ktorý si nakoniec odniesol zo SCANDI Cenu divákov, prináša úplne nový druh filmového zážitku vďaka svojej originálnej forme, ktorá skvelo mieša absurdnosť so všednosťou a grotesku s tragédiou. Minimalistické zábery s maximálnym účinkom.

Na SCANDI bol uvedený aj festivalový hit minuloročného MFF Karlove Vary O koňoch a ľuďoch. Debut islandského režiséra Benedikta Erlingssona je veľkolepým dielom, rozprávaným z pohľadu koňa. Aký vplyv majú ľudia na kone a kone na ľudí? Sú veci skutočne také, aké sú, keď sa na ne pozriete očami koňa? Nádherný príbeh zasadený do čistej, islandskej krajiny získal niekoľko filmových ocenení, vrátane Ceny divákov a Ceny FIPRESCI na filmovom festivale v Göteborgu 2014, Ceny KUTXA na festivale v San Sebastian 2013 a šestich cien Edda Award (islandský „Oscar“).

Z ďalších zaujímavých kino-premiér spomeňme fínsko-švédsky film Levie srdce režiséra Dome Karukoskiho. Hlavný hrdina filmu Teppo je radikálny neonacista, ktorý sa zamiluje do ženy, ktorá má černošské dieťa. Emočne silné dielo, ktoré je zároveň dramatické aj vtipné, bolo uvedené v celosvetovej premiére na filmovom festivale v Toronte 2013 a na portugalskom festivale Festroia bolo odmenené cenou FIPRESCI, cenou SIGNIS a Cenou divákov.

Dánska biografická dráma Sex, drogy a dane predstavila slovenským a českým divákom príbeh dvoch výrazných postáv dánskej spoločnosti. Simon Spies a Mogens Glistrup boli rebeli, ktorí vynikali vo svojej snahe uplatňovania slobody – či už šlo o oblasť peňazí, daní, drog alebo sexu. Odvážne zobrazený príbeh rozpráva o veľkolepom priateľstve medzi dvoma neslávne známymi provokatérmi - pravicovo orientovaným právnikom a neskôr kontroverzným politikom Glistrupom, ktorý bojoval za radikálne zníženie daní, a pôžitkárskym milionárom zbožňujúcim prostitútky a kontroverzie každého druhu, tzv. „kráľom cestovného ruchu“ Spiesom. Príbeh je nakrútený podľa skutočných udalostí a divákom približuje intímne fakty o týchto dvoch dánskych spoločenských ikonách – ako sa stali tým, čím boli a ako sa vzájomne podporovali, ale aj si oponovali v životných hodnotách.

Detská sekcia SCANDI potešila detských divákov tradičnými zimnými filmovými rozprávkami Cesta za vianočnou hviezdou a Magické striebro.

Diváci, ktorí dávajú pri sledovaní filmov prednosť pohodliu svojich obývačiek, mali k dispozícii prémiový televízny kanál Film Europe Channel. Vrámci festivalu SCANDI bola odvysielaná napríklad trierovská kolekcia filmových provokácií vrátane Nymfomanky (1 a 2), Melanchólie alebo Antikrista.

Treťou platformou pre sledovanie špičkových festivalových filmov – kdekoĺvek a kedykoľvek na mobile, počítači či tablete, je Video-On-Demand – internetová videotéka spoločnosti Slovak Telekom, vďaka ktorej si mohli záujemcovia pozrieť 20 VOD premiér. Okrem spomínaných filmov, ktoré tvorili program festivalu SCANDI a vybraných snímok klasika Ingmara Bergmana, zaradil Slovak Telekom do svojej ponuky napríklad filmy Únos Tobiasa Lindholma, Odhalený prístav, Perfect Sense, trilógiu Easy Money či Call Girl.

Záštitu nad filmovou prehliadkou SCANDI prevzali dve významné inštitúcie – Veľvyslanectvo Nórskeho kráľovstva a Veľvyslanectvo Fínskej republiky. Prehliadku exkluzívnej kolekcie severských filmov otvoril Dušan Chrenek - vedúci Zastúpenia Európskej komisie na Slovensku.

Zdroj:  MovieMania.sk Foto © Film Europe

Súvisiace články