Filmové novinky na február 2015

30.1.2015|Ivet Kollárová|
Filmové novinky na február 2015

Filmový január začal vo veľkom štýle. Okrem iných, sa nám do kín dostali štyri snímky, ktoré napokon získali nominácie na Oscara, medzi nimi aj filmy Birdman Kód Enigmy, ktoré patria medzi favoritov. Február v kinách nebude o nič horší, práve naopak. Predstavia sa nám ďalšie štyri snímky nominované na Oscara, a čo je zaujímavé, všetky sú natočené podľa skutočných udalostí, životopisov, či spomienok. Na začiatku to bude film od Angeliny Jolie, životopisná snímka úspešného olympijského bežca Louisa Zamperiniho, Nezlomný. Od 12.2. sa pozrieme na život a profesionálnu kariéru dvoch wrestlerov, ktorí sa zaplietli s bohatým excentrikom vo filme Foxcatcher. Režisér Clint Eastwood nám predstaví život Amerického ostreľovača (19.2.), a koniec mesiaca nám ponúkne fascinujúci príbeh jedného z najgeniálnejších ľudí planéty, astrofyzika Stephena Hawkinga, vo filme Teória všetkého. Okrem toho nás čakajú úspešné festivalové snímky, ako taliansky film Zázraky, ktorý získal Veľkú cenu poroty na MFF Cannes 2014, či gruzínsky film Kukuričný ostrov, ktorý vyhral Krištáľové krídlo na MFF Karlove Vary 2014. Režisér Tim Burton predstaví neuveriteľný, ale skutočný príbeh jedného z najväčších umeleckých podvodov v histórií, v snímke Big Eyes (19.2.). A dva dni pred Valentínom sa do kín dostane asi najočakávanejšia adaptácia jedného z najúspešnejších románov súčasnosti, film Päťdesiat odtieňov sivej.

Tu je prehľad všetkých filmových noviniek na február:

Jupiter na vzostupe (Jupiter Ascending) - slovenská premiéra 5.2.2015

Réžia: Andy Wachowski, Lana Wachowski 
Hrajú: Mila Kunis, Channing Tatum, Sean Bean, Eddie Redmayne, Terry Gilliam, Douglas Booth, Tuppence Middleton, Doona Bae, Vanessa Kirby, Tim Pigott-Smith
Trailer

Súrodenci Wachowski prichádzajú s originálnym sci-fi epickým dobrodružstvom “Jupiter na vzostupe”, v ktorom hlavné úlohy stvárňujú Channing Tatum a Mila Kunis. Jupiter Jones (Kunis) sa narodila pod nočnou oblohou so znameniami, ktoré ju predurčujú k tomu, aby v živote robila veľké veci. Teraz je už dospelá a sníva o hviezdach. Zobudí sa však do drsnej reality, v ktorej je upratovačkou v rôznych domácnostiach a v živote ju stretáva jedno nešťastie za druhým. Trvá to až kým na Zem nepríde Caine (Tatum) spoločne s geneticky upraveným lovcom, aby Jupiter vystopovali. Jupiter pred očami preblyskne život, ku ktorému ju jej genetický kód predurčuje – čaká ju mimoriadne dedičstvo, ktoré môže zmeniť rovnováhu vesmíru. Film sa odohráva v uliciach Chicaga, ale aj v ďalekých galaxiách vo vesmíre. Scenár a réžiu majú na konte súrodenci Wachowski. Spoločne s oceňovaným producentom Grant Hillom sú podpísaní aj pod produkciu filmu. 

Nezlomný (Unbroken) - slovenská premiéra 5.2.2015

Réžia: Angelina Jolie 
Hrajú: Jack O'Connell, Domhnall Gleeson, Garrett Hedlund, Jai Courtney, Alex Russell, Spencer Lofranco, Luke Treadaway, John D'Leo, Finn Wittrock, John Magaro, Vincenzo Amato 
Trailer

Životný príbeh slávneho olympionika, vojnového letca, stroskotanca a vojnového zajatca Louisa Zamperiniho je priam neuveriteľný. Ako malý chlapec bol Louis pekný kvietok, jeho výhodou bolo, že pred následkami svojich činov dokázal skoro vždy utiecť. To si všimol jeho starší brat Pete, ktorého napadlo, že by svoj bežecký talent mohol využiť na závodnej dráhe. Dotiahol to až do amerického olympijského tímu na hry v Berlíne v roku 1936, kde mimo iných ohromil aj Hitlera. O pár rokov neskôr ohromoval jeho spojencov ako člen posádky amerického bombardéra operujúceho v južnom Pacifiku. Keď behom jednej záchrannej akcie jeho stroj spadol do oceánu, bol Louis jedným z troch členov posádky, ktorí haváriu prežili. Viac než mesiac strávil v záchrannom člne, než ho zachránila okolo plávajúca loď. Bohužiaľ, tá bola japonská. Zamperini sa ocitol v zajateckom tábore, ktorý pripomínal peklo na zemi. Už tak ťažké podmienky na život sa Louisovi ešte zhoršili, keď sa jeho väznitelia dozvedeli, že je to slávny športovec. Chceli ho zničiť, chceli ho zlomiť. Ale on bol nezlomný. Snímka získala len dve nominácie na Oscara, za najlepší strih a mix zvuku.

Spongebob vo filme: Hubka na suchu (Spongebob Squarepants) - slovenská premiéra 5.2.2015

Réžia: Paul Tibbitt, Mike Mitchel
Hrajú/v anglickom znení: Antonio Banderas, Clancy Brown, Tom Kenny, Thomas F. Wilson, Bill Fagerbakke, Rodger Bumpass, Slash, Jesica Ahlberg, Christopher Backus, Lisa Datz, Mr. Lawrence, Kaitlyn Ervin, Noah Lomax, Carolyn Lawrence, Veronica Alicino 
Trailer

Kto by nepoznal SpongeBoba. Morskú hubku, ktorá nosí nohavice, býva v ananáse a robí úžasné krabie hamburgery u Chrumkavého kraba. Milujú ho deti aj dospelí na celom svete, pretože je telom aj dušou dobrodruh, ktorý ku všetkému pristupuje so svojráznym humorom. Ako napovedá názov, v tomto filme ho ale humor prejde, pretože sa ocitne pre neho v úplne šokujúcom prostredí – teda na suchu. A pritom všetko začalo tak idylicky, ďalším úžasným ránom v podmorskom mestečku Bikinová priekopa, kde u Chrumkavého kraba stála dlhá rada na výborné krabie hamburgery pripravované podľa tajného receptu. U konkurenčného podniku, Družný kýblik, zasa tradične nikto nebol a jeho majiteľ Sheldon Planktón sa ako obvykle pokúšal tento tradičný recept ukradnúť, aby sa rada presunula k nemu. Idylka skončila vo chvíli, kedy sa magickým trikom zmocnil návodu na tie najlepšie hamburgery pirát Burgybrada (Antonio Banderas), zaparkoval svoju loďku na pláži a premenil ju v štýlový stánok s rýchlym občerstvením. SpongeBobovi a jeho kamarátom neostane nič iné ako napumpovať svaly, vynoriť sa, trochu uschnúť a vybojovať si recept späť. Ich spravodlivý boj bude komplikovať fakt, že súš je pre nich vážne nepriateľské prostredie, na druhú stranu získajú nevídané super schopnosti. Takže sa teš, pirát! Filmový SpongeBob je hravou mozaikou, ktorá kombinuje viacero animačných postupov. Fanúšikom seriálového SpongeBoba nebude cudzí podmorský svet okolo Zátišia Bikín, na suchu sa potom film prepne do klasickej kombinácie počítačovej animácie a hraného filmu, ktorú si už vyskúšali Garfield alebo Šmolkovia. A všetko pekne v 3D!

Zázraky (Le Meraviglie) – slovenská premiéra 5.2.2015

Réžia: Alice Rohrwacher
Hrajú: Alba Rohrwacher, Maria Alexandra Lungu, Sam Louwyck, Monica Bellucci, Sabine Timoteo, Agnese Graziani

Film Zázraky talianskej režisérky Alice Rohrwacher je jej druhým celovečerným filmom. vyniká neuveriteľnou autenticitou, empatiou a témou, v ktorej ponúka divákom portrét (nie len) talianskeho vidieka v uhladených, všetkým zrozumiteľných obrazoch. Rozpráva príbeh dvanásťročnej Gelsominy, ktorá žije s rodičmi a troma mladšími sestrami na opustenom statku v Umbrii na talianskom vidieku. Otec drží rodinu bokom od nástrah moderného sveta a striktne presadzuje život v súlade s prírodou. Chov včiel a výroba prírodného medu sú pre rodinu jediným zdrojom obživy a krúti sa okolo neho všetok život. Pevné rodinné väzby sú však náhle narušené nakrúcaním televíznej reality show „Zázraky vidieka“, ktorá pobláznila celý kraj. Čiastočne autobiografický poetický film režisérky o rozpadávajúco sa ideálnom svete osciluje na hranici medzi realitou a snom. Film ukazuje, že tie najdôležitejšie veci bývajú zároveň tie najmenej nápadné. V snímke je veľmi zreteľná autorkina znalosť prostredia. Detské herecké výkony sú dokonalé, a my vnímame ako postavy na plátne žijú a jednotlivé fragmenty rozprávania slúžia práve na zachytenie ich temperamentu, no aj okolitého sveta. Film si z medzinárodného filmového festivalu v Cannes odniesol Veľkú cenu poroty a na karlovarskom festivale zaznamenal veľký ohlas.

Cililing a Zver-Nezver (Tinker Bell: Legend of the Neverbeast) - slovenská premiéra 12.2.2015

Réžia: Steve Loter
Hrajú/v originál znení: Mae Whitman, Ginnifer Goodwin, Rosario Dawson, Lucy Liu, Thomas Lennon, Raven-Symoné, Anjelica Huston, Megan Hilty, Pamela Adlon,..
Trailer

V najnovšom magickom dobrodružstve stretáva Cililing s priateľmi zubatú beštiu s čudnými zelenými očami! Raz v noci v Údolí škriatkov oblohu rozžiaria tajomné svetelné lúče padajúcej kométy. Na druhý deň ráno, v hlbokom temnom podzemí, kde kométa pristála, sa z dlhého spánku prebúdza záhadný tvor. Staroveká legenda ožíva! Víla Faunia na tvora náhodou narazí a ako zodpovedá jej povahe, aj sa s ním veľmi rýchlo skamaráti. Cililing a ostané víly však z trochu strašidelného stvorenia nie sú vôbec nadšené. Staré záznamy totiž vravia, že keď sa Zver-Nezver raz za tisíc rokov objaví, Údolie škriatkov čaká skaza. Prieskumná hliadka Údolia sa rozhodne zasiahnuť skôr, než dôjde ku katastrofe. Ale Faunia je presvedčená o tom, že by nemali súdiť „knihu podľa obalu“ a snaží sa svojho nového priateľa stoj čo stoj zachrániť.

Foxcatcher - slovenská premiéra 12.2.2015

Réžia: Bennett Miller
Hrajú: Channing Tatum, Mark Ruffalo, Steve Carell, Anthony Michael Hall, Sienna Miller, Vanessa Redgrave, Stephanie Garvin, Tara Subkoff, Brett Rice, Roger Callard, Guy Boyd, Cindy Jackson, Kathleen Rose Perkins, Richard E. Chapla Jr., Samara Lee 
Trailer

Mark Schultz, olympijský víťaz vo wrestlingu, dostane pozvanie od miliardára Johna du Ponta ísť trénovať na jeho súkromné športovisko Foxcatcher. Mark ponuku bez váhania prijme. Vidí v nej šancu zabodovať na Olympiáde v Soule a konečne vystúpiť z tieňa svojho uznávaného brata, Davea. Avšak Markove veľké plány sa rozplynú, keď vyjde najavo, že du Pont trpí ťažkou schizofréniou. A to môže byť predzvesťou tragického konca. Film je natočený podľa skutočných udalostí, ktoré sa rozhodol zverejnil sám Mark Schultz. Film rozpráva temný, no fascinujúci príbeh nešťastného a tragického vzťahu medzi dvomi bratmi - wrestlermi s excentrickým miliardárom. Film získal 5 nominácií na Oscara, vrátane najlepšieho herca v hlavnej úlohe (Steve Carell), najlepšieho herca vo vedľajšej úlohe (Mark Ruffalo), či najlepšieho režiséra Bennetta Millera.

Päťdesiat odtieňov sivej (Fifty Shades of Grey) - slovenská premiéra 12.2.2015

Réžia: Sam Taylor-Johnson 
Hrajú: Jamie Dornan, Dakota Johnson, Jennifer Ehle, Max Martini, Eloise Mumford, Marcia Gay Harden, Luke Grimes, Rita Ora, Victor Rasuk, Callum Keith Rennie, Dylan Neal 
Trailer

„Pán Grey Vás o chvíľu príjme.“ Táto obyčajná veta uviedla stretnutie, ktoré úplne zmenilo život nesmelej študentky Anastasie. Zároveň je súčasťou príbehu, ktorý sa stal celosvetovou literárnou senzáciou, ktorá v rýchlosti predaja prekonala aj Harryho Pottera. V čom spočíva kúzlo erotického príbehu Päťdesiat odtieňov sivej? Študentka literatúry Anastasia je podľa vlastných slov nezaujímavá a nudná „sivá myš“ s nízkym sebavedomím, pravý opak tajomného podnikateľa Christiana Greya, ktorého prišla vyspovedať pre článok do študentského časopisu. Napriek tomu, že sa ju Grey snaží odradiť svojim chladným a odmeraným správaním, má ho plnú hlavu, tento fakt ešte prehĺbia ich opakované pracovné stretnutia. Bez ohľadu na to, že ju varuje, ako je komplikovaný a v zlovestných náznakoch hovorí o svojom špecifickom vkuse, nie je Anastasia schopná odolať jeho príťažlivosti. Ani Grey však nie je voči tomuto plachému dievčaťu imúnny a postupne jej začne otvárať dvere do svojej trinástej komnaty. Pokiaľ do nich Anastasia vstúpi, pozná pravého Christiana Greya. Na posteli určenej len pre vyvolených zároveň pozná pravú Anastasiu – svoje túžby, svoje vášne, svoju živočíšnosť. Až z toho ide strach. Autorka románu E.L. James bola umeleckou konzultantkou pri natáčaní filmu.

Filnové novinky na február 2015

Kukuričný ostrov (Simindis kundzuli) – slovenská premiéra 12.2.2015

Réžia: George Ovashvili
Hrajú: Ilyas Salman, Mariam Buturishvili, Irakli Samushia, Tamer Levent

Poetický film, nakrútený na 35mm filmový materiál prináša jednoduchý príbeh – metaforickú filmovú báseň. Rieka Inguri je prirodzenou hranicou, ktorá rozdeľuje Gruzínsko a Abcházsko. Po jednej z jarných záplav sa uprostred jej toku utvorí ostrovček, ako stvorený pre pestovanie kukurice. Je o tom presvedčený najmä starý roľník, ktorého tvár sa podobá krajine, po ktorej desiatky rokov chodí.. príbeh sa začína, keď si starý abcházsky farmár na ostrove postaví chatrč. Žije v nej so svojou mladou vnučkou. Tak ako zreje kukurica, dospieva aj dievčina a blíži sa neodvratná konfrontácia s kolobehom života mimo ostrova. Režisér pomocou strihovej skladby a takmer bez použitia slov komponuje priezračnú drámu o prepojení človeka s prírodou. Spôsobom zachytenia každodenných úkonov a nepatrných interakcií medzi postavami dodáva psychologickej dráme symbolickú až nadčasovú hodnotu. Film sa divákovi prihovára jazykom postaveným na sile obrazu. Film vyhral Krištáľový glóbus a cenu Ekumenickej poroty 49. MFF Karlovy Vary.

My sme najlepší (Vi är bäst!) – slovenská premiéra 12.2.2015

Réžia: Lukas Moodysson
Hrajú: Mira Barkhamma, Mira Grosin, Liv LeMoyne, Anna Rydgren, David Dencik

Režisér Moodysson prináša zábavný a milý film o dospievaní a sile priateľstva. Vo filme dominuje téma outsiderstva, rebélie i vzájomného medzigeneračného neporozumenia a vytvára vzletnú komediálnu drámu o nesmrteľnosti punku. Dve 13-ročné dievčatá Bobo a Klara vyrastajú v Štokholme 80. rokov a cítia sa prehliadané vlastnými rodičmi. Sú osamelé, nahnevané, len tak sa potulujú po uliciach a rozhodnú sa založiť si punkovú kapelu, aj napriek tomu, že nevedia hrať na žiadnom hudobnom nástroji. V miestnom mládežníckom klube “vymlátia“ z nástrojov hroznú pieseň o hodinách telesnej výchovy a záchrane detí v Afrike, no stále to nie je ono. Keď sa však k nim pridá slušná a veriaca Hedviga s výnimočným hudobným talentom, ich kapela i hudba zrazu dáva zmysel. Konečne môžu s punkovými účesmi zvíťaziť nad sexistickými a nechutnými chlapcami, vyfintenými koketnými dievčatami a trápnymi rodičmi.

Kingsman: Tajná služba (The Secret Service) - slovenská premiéra 19.2.2015

Réžia: Matthew Vaughn 
Hrajú: Colin Firth, Mark Hamill, Samuel L. Jackson, Mark Strong, Michael Caine, Jack Davenport, Sofia Boutella, Corey Johnson, Jorge Leon Martinez, Neve Gachev, Lee Nicholas Harris, Velibor Topic, Samantha Womack, Taron Egerton, Morgan Watkins 
Trailer

Tajní agenti organizácie Kingsman nepotrebujú mať na konci svojich mien žiadne nuly. Táto špionážna služba je oproti iným britským službám nevládna a pochopiteľne supertajná. Počet ich agentov je pevne daný a za každého, ktorý odišiel (väčšinou nedobrovoľne a bolestne), nastúpi starostlivo vycvičený a otestovaný nováčik, ktorého odporučí niektorí z agentov v službe. Práve vďaka tomu sa do systému dostávajú hlavne synovia významných rodín. Výnimkou z pravidla sa stane až Garry „Eggsy“ Price, ktorý je obyčajným chlapcom vybaveným vysokým IQ, nedokončeným výcvikom u námorníctva, ocenený krajskou cenou za gymnastiku. Teraz, ale trávi väčšinu času  na ulici, je nezamestnaný a má našliapnuté do väzenia. V pravú chvíľu mu ponúkne novú životnú šancu jeden z agentov Kingsman – superšpión Hary Hart, ktorý nielenže vyzerá, ale takisto sa chová ako pravý anglický gentleman. Aspoň väčšinou. Niekedy to jednoducho nejde. A pretože sa jedná nielen o vtipný, ale aj napínavý film, potrebujeme aj poriadneho zločinca. Je ním Richmond Valentine, miliardár a bojovník zbavený ilúzií. Neznáša pohľad na krv a chystá sa odrovnať skutočne veľké množstvo obyvateľov našej planéty. Vďaka tomu ju chce zachrániť a obetavo pri tom nepozerá na stratu žiadneho cudzieho života. Pomáhať mu s tým bude Gazelle, inteligentná krásavica, ktorá má miesto nôh smrtiace čepele. Podarí sa Harrymu a Eggsymu včas odhaliť pravdu o Richmondovom dômyselnom pláne a zastaviť ho?

Big Eyes - slovenská premiéra 19.2.2015

Réžia: Tim Burton 
Hrajú: Amy Adams, Krysten Ritter, Christoph Waltz, Terence Stamp, Jason Schwartzman, Andrew Airlie, Emily Fonda, Danny Huston, Emily Bruhn, Jon Polito, Heather Doerksen, James Saito, Elisabetta Fantone, Stephanie Bennett, Vanessa Ross 
Trailer

Svojrázny režisér Tim Burton tento krát prináša divákom neuveriteľný, ale skutočný príbeh jedného z najkolosálnejších umeleckých podvodov v histórií. Na prelome 50-tych a 60-tych rokov dosiahol maliar Walter Keane obrovský úspech a prevrat v komercionalizácií populárneho umenia. Jeho tajomné maľby ľudských tvárí s obrovskými očami všetkých očarili. Čoskoro však vyšla najavo šokujúca a bizarná pravda – ich skutočným autorom nebol Walter, ale jeho manželka Margaret. Keanovci živili jedno veľké klamstvo, ktorému uveril celý svet. Taký príbeh sa nedá vymyslieť, môže sa len udiať. Tim Burton sa vo svojom filme sústredil na Margaret – jej umelecké prebudenie, fenomenálny úspech jej obrazov a búrlivý vzťah s manželom, ktorý si neoprávnene užíval slávu a medzinárodné uznanie na jej úkor. Film prekvapivo nezískal žiadnu nomináciu na Oscara, za to herečka Amy Adams získala Zlatý glóbus v kategórií najlepšia herečka v hlavnej úlohe – komédia alebo muzikál.

Dead Snow 2: Červený vs. Mŕtvy (Død Snø 2) - slovenská premiéra 19.2.2015

Réžia: Tommy Wirkola 
Hrajú: Vegar Hoel, Ørjan Gamst, Martin Starr, Jocelyn DeBoer, Ingrid Haas, Stig Frode Henriksen, Hallvard Holmen, Kristoffer Joner, Amrita Acharia, Derek Mears, Bjarte Tjøstheim, Christian Rubeck, Charlotte Frogner, Jesper Sundnes, Tage Guddingsmo 
Trailer

V roku 2009 priniesol režisér Tommy Wirkola na strieborné plátna kín hororovú komédiu Mŕtvy sneh, v ktorej nechal ožiť nacistické zombie na zamrznutých nórskych pláňach. Ich misia však neskončila a v snímke Dead Snow: Červený vs. Mŕtvy sa chystajú na totálnu genocídu, aby splnili svoje poslanie – nastoliť vládu jedného vodcu. Ak si myslíte, že váš najhorší deň je ten, kedy sekerou zabijú vašu priateľku, motorovou pílou vám odrežú ruku a s hrôzou v očiach sledujete, ako vašich kamarátov požiera armáda nacistických zombie, mýlite sa. To je len začiatok.

Americký ostreľovač (American Sniper) - slovenská premiéra 19.2.2015

Réžia: Clint Eastwood 
Hrajú: Bradley Cooper, Sienna Miller, Jake McDorman, Brian Hallisay, Kyle Gallner, Luke Grimes, Sam Jaeger, Keir O'Donnell, Brando Eaton, Eric Close, Max Charles, Owain Yeoman, Eric Ladin, Billy Miller, Marnette Patterson
Trailer

Ostreľovač jednotiek SEAL amerického námorníctva Chris Kyle je vyslaný do Iraku s jedinou úlohou: chrániť svojich bratov v zbrani. Jeho neomylná prasnosť zachráni na bojisku veľké  množstvo životov a keď sa rozšíria zvesti o jeho odvážnych kúskoch, vyslúži si prezývku „Legenda“. Avšak jeho povesť sa donesie až za nepriateľské línie a na jeho hlavu je vypísaná odmena a stáva sa z neho hlavný terč povstalcov. Navzdory nebezpečiu i obetiam zo strany jeho rodiny sa Chris zúčastní štyroch hrozných misií v Iraku a stáva sa symbolom kréda jednotiek SEAL „neopustiť ani jedného muža“. Ale po návrate domov Chris zisťuje, že na vojnu nedokáže zabudnúť. Snímka vznikla na základe autobiografie skutočného amerického ostreľovača, Chrisa Kyla: „American Sniper: The Autobiography of the Most Lethal Sniper in U.S. Military History“. Snímka získala 6 nominácií na Oscara, vrátane najlepší film, adaptovaný scenár a herec v hlavnej úlohe (Bradley Cooper).

Filnové novinky na február 2015

Divoké historky (Relatos salvajes) – slovenská premiéra 19.2.2015

Réžia: Damián Szifron
Hrajú: Rita Cortese, Julieta Zylberberg, Erica Rivas, Oscar Martínez, Darío Grandinetti, Leonardo Sbaraglia, María Onetto, ..

Každému raz rupnú nervy... alebo šesť divokých historiek, ktoré spája téma pomsty a drobných i väčších nespravodlivostí či krívd. Človek sa im nedokáže brániť, ak nechce prekročiť hranice zákona, či dobrých mravov. Ale čo je veľa, to je veľa. hrdinovia filmu sa v rôznych situáciách dostávajú do bodu, kedy im dochádza trpezlivosť. Rozhodnú sa vziať osud do vlastných rúk a s ľudskou malosťou, byrokraciou, či vypočítavosťou si to vybavia s intenzitou rozzúreného zvieraťa. Túto výnimočnú čiernu komédiu koprodukovali bratia Almodóvarovci a priniesli do kín film o tom, že nervy raz môžu rupnúť naozaj každému. Pocity hnevu sú v ňom vyobrazené univerzálne, rovnako ako uvoľňujúci účinok smiechu, ktorý sa dostaví pri každom zo šiestich prekvapivých rozuzlení. Bystro vystavaná spoločenská kritika, pri ktorej sa divák z chuti nasmeje, aj keď vie, že za všetkým predsa len stojí krutá pravda.

Teória všetkého (Theory of Everything) - slovenská premiéra 26.2.2015

Réžia: James Marsh 
Hrajú: Eddie Redmayne, Felicity Jones, Emily Watson, David Thewlis
Trailer

Jeho myseľ zmenila náš svet. Jej láska zmenila ten jeho. Film Teória všetkého ponúka výnimočný a neuveriteľný životný príbeh Stephena Hawkinga, ktorý na svojom veľmi chorom tele nosí jednu z najchytrejších hláv, akú kedy ľudstvo poznalo. Nakoľko by Vám bez námahy vysvetlil nezrozumiteľné zákonitosti fungovania vesmíru, sám možno nechápe, ako je možné, že jeho život zachránila tak neobyčajná vec, akou je láska. Príbeh začína v roku 1963, kedy má dvadsaťjedenročný Stephen Hawking, študent kozmológie na Cambridge, našliapnuté ku skvelej budúcnosti. Spolužiaci aj profesori ho úplne zbožňujú, rovnako ako krásna Jane, ktorá na tej istej škole študuje umenie. On na oplátku zbožňuje ju. Keď však v osobnom aj profesijnom živote stojí na pomyselnom vrchole, zažije nemilosrdný pád. Doslova. Lekárske vyšetrenia po jednom z mnohých jeho „nešikovných“ pošmyknutí, vyrieknu drsnú diagnózu – neliečiteľné postupné ochrnutie nervového systému, ktorý do dvoch rokov skončí smrťou. Lenže Jane a Stephen sa osudu vzoprú. Vezmú sa a snažia sa viesť normálny život. On si chorobu nepripúšťa a dokončuje si doktorát. Ona ho všemožne podporuje, často až za hranicou sebaobetovania. Čím viac sa blíži predpokladaný koniec, tým hektickejšie sa obaja snažia žiť. Film získal 5 nominácií na Oscara, vrátane najlepší film, herec v hlavnej úlohe (Eddie Redmayne), herečka v hlavnej úlohe (Felicity Jones), či originál hudba (Jóhann Jóhannsson).

Filnové novinky na február 2015

Focus - slovenská premiéra 26.2.2015

Réžia: Glenn Ficarra, John Requa 
Hrajú: Margot Robbie, Will Smith, Rodrigo Santoro, Gerald McRaney, BD Wong, Stephanie Honoré, Robert Taylor, Adrian Martinez, Starlette Miariaunii, Laura Flannery, Don Yesso, Brennan Brown, Candice Michele Barley, Dominic Fumusa, Han Soto 
Trailer

Will Smith v novom filme stvárňuje Nickyho, ostrieľaného podvodníka, ktorý sa zapletie so svojou „žiačkou“ Jess (Margot Robbie). Pri výučbe dôležitých trikov sa mu Jess dostane pod kožu a on sa rozhodne všetko náhle ukončiť. O tri roky neskôr sa kedysi neskúsená – teraz už dokonalá femma fatale objaví v Buenos Aires na nebezpečnom pretekárskom okruhu. Najnovšie Nickyho riskantné plány sa jej podarí prekaziť... a skúseného podvodníka tak odstaviť z hry.

Ghoul - slovenská premiéra 26.2.2015

Réžia: Petr Jákl ml.
Hrajú: Jennifer Armour, Jeremy Isabella, Paul S. Tracey, Debra Garza, Alina Golovlyova 
Trailer

Ghoul rozpráva o trojici filmárov, ktorí sa vyberú na Ukrajinu s cieľom nakrútiť unikátny dokument o mieste, kde prišlo za veľmi podivných okolností ku kanibalizmu. Ich pátranie sa nečakane začína prepájať s príbehom kanibala Andreja Čikatila a odhaľujú sa znepokojujúce skutočnosti. Spoločne s miestnou tlmočníčkou, sprievodcom a jasnovidkou sa snažia odhaliť tajomstvo domu, kde sa to všetko odohralo. V opustenom dome uprostred ukrajinských lesov sa ale z filmárov a ich doprovodu stanú väzni. Zo zámeru nakrútiť dokument sa stane desivý boj o život - nikto ale netuší, kto je TAM VONKU. 

Zoran, môj synovec idiot (Zoran, il mio nipote scemo) – slovenská premiéra 26.2.2015

Réžia: Matteo Oleotto
Hrajú: Giuseppe Battiston, Teco Celio, Rok Prašnikar, Robero Citran, Marjuta Slamič,..

Paolo je cynický Talian, ktorý sa od rána do rána nalieva vínom a keď sa nenalieva, sleduje svoju bývalú ženu. Jedného dňa zdedí slovinský poklad – synovca Zorana. Šestnásťročný outsider toho síce veľa nenarozpráva, ale má výnimočné nadanie – vie hádzať šípky. Paolo by to rád využil vo svoj prospech. Slovincova prítomnosť zmení nie len zabehnutý poriadok v malom meste, ale aj strýkov stereotypný a citovo vyprázdnený život. Cynická komédia kritizuje svojráznu náturu obyvateľov malého talianskeho regiónu a stavia proti sebe dva ľudské archetypy, ktoré si sú najskôr veľmi vzdialené, ale pod vzájomným pôsobením sa začnú meniť a zbližovať.

Sex, drogy a dane (Spies & Glistrup) – slovenská premiéra 26.2.2015

Réžia: Christoffer Boe
Hrajú: Pilou Asbæk, Nicolas Bro, Jesper Christensen, Jacob Højlev Jørgensen, Kasper Leisner

Simon Spies a Mogens Glistrup boli dánsky rebeli, ktorí vynikali vo svojej snahe uplatňovania slobody – či už išlo o peniaze, dane, drogy alebo sex. Možno sa dá povedať, že vzťah radikálneho liberála Mogensa a bohémskeho kapitalistu Simona bol tým najlepším, čo vzišlo v Škandinávií z revolučného obdobia hippies. Bola to divoká a intenzívna jazda pod vplyvom drog, lukratívnych destinácií, prostitútok a politikov. Film Sex, drogy a dane rozpráva príbeh o veľkolepom priateľstve medzi dvoma neslávne známymi a provokatívnymi postavami modernej dánskej histórie: pravicovo orientovaným právnikom a neskôr kontroverzným politikom, ktorý bojoval za radikálne zníženie daní, a milionárom, verejným provokatérom a tzv. “kráľom cestovného ruchu“. Príbeh je nakrútený podľa skutočných udalostí a divákom približuje doteraz neznáme fakty o týchto dvoch dánskych spoločenských ikonách – ako sa stali tým, čím boli a ako sa vzájomne podporovali, ale aj oponovali v ich vlastných životných hodnotách. Dokázali si život “užívať“ naplno, bojovať za svoje ideály a za novú víziu pre spoločnosť. Polovica Dánska ich milovala, druhá ich nenávidela, čo bolo dovtedy pre dánsku spoločnosť nevídané.

  Foto © Depositphotos

Súvisiace články