Začal sa filmový festival Berlinale 2015

6.2.2015|Ivet Kollárová|
Začal sa filmový festival Berlinale 2015

Včera otvoril svoje brány už 65. ročník medzinárodného filmového festivalu Berlinale. Otváracím filmom festivalu sa stala snímka Nadie quiere la noche (Nobody Wants the Night) španielskej režisérky Isabel Coixet. V hlavných úlohách sa predstavia Juliette Binoche a Rinko Kikuchi. Grónsko, 1908. Robert Peary je preslávený bádateľ. Jeho manželka sa za ním vydáva na cestu k Severnému pólu. V základnom tábore Josephine stretáva domorodú inuitskú ženu Allaku, s ktorou sa pomaly zbližuje a zisťuje, že majú veľa spoločného, dokonca aj lásku k jednému mužovi. Film prináša stret dvoch rôznych kultúr, ktoré sa v boji o prežitie, v krajine večného ľadu, nezdajú až tak odlišné. Film sa premieta v rámci súťažnej sekcie.

©Leandro Betancor

Filmový festival Berlinale 2015 prebieha od 5.-15. februára. Festival ukončí záverečný ceremoniál, na ktorom vyhlásia víťazov a držiteľa Zlatého medveďa za najlepší film. Tohtoročná medzinárodná porota je v zložení, režisér Darren Aronofsky (Čierna labuť) ako predseda poroty, režisér, scenárista a producent Matthew Weiner (Mad Men), herec Daniel Brühl, herečka Audrey Tautou, režisér Bong Joon-Ho (Snowpiercer), producentka Martha De Laurentiis a režisérka Claudia Llosa.

Prestížny berlínsky filmový festival v priebehu desiatich dní ponúkne celkovo okolo 400 filmov z celého sveta. Premietnu sa filmy hrané, dokumentárne, či krátke. Filmy sú rozdelené do deviatich sekcií, Competition, Berlinale Shorts, Panorama, Forum, Generation, Perspektive Deutsches Kino, Berlinale Special, RetrospectiveHomage. Každá sekcia na konci festivalu spozná svojho víťaza, no najväčšia pozornosť sa upriamuje na súťažnú sekciu Competition, z ktorej vzíde držiteľ Zlatého medveďa za najlepší film.

Tento rok sa v súťažnej sekcii predstaví 23 filmov, z toho až 21 bude mať svoju svetovú premiéru. Predstavia sa filmy doslova z celého sveta, zastúpené sú krajiny ako Albánsko, Čile, Kosovo, Bulharsko, Guatemala, Hong Kong, Irán, Rumunsko, Vietnam, či Francúzsko, Taliansko, Holandsko, Švédsko, Poľsko, Česko, USA a iné. Svoje filmy predstavia ikony svetovej kinematografie ako Wim Wenders, Peter Greenaway, Kenneth Branagh, Benoit Jacquot, Terrence Malick, Bill Condon, či Werner Herzog.

Melinda Sue Gordon©Dogwood Pictures

Režisér Terrence Malick predstaví svoj nový film, Knight of Cups, kde hlavná postava filmu, Rick hľadá zmysel svojej existencie, je posadnutý úspechom, no jeho život je prázdny. Film je klasickým malickovským dielom, v ktorom sú obrazy sprevádzané monológom postáv a zábery zobrazujúce krásu prírody. V hlavných úlohách sa vo filme objavia Christian Bale, Natalie Portman, Isabel Lucas, či Cate Blanchett. Hlavná mužská postava sa stretáva s hlavnou ženskou postavou, ktorú Malick zobrazuje v dvoch rôznych smeroch, ako dva rôzne princípy života: prvý v reálnom svete bez príkras a druhý stelesňujúci krásu a zmyselnosť.

©Carole Béthuel

Režisér Benoit Jacquot príde predstaviť svoj film Journal d´une femme de chambre (Diary of a Chambermaid). Príbeh odohrávajúci sa vo Francúzsku okolo roku 1900 zachytáva život mladej Célestine, ktorá sa stala chyžnou vo vile Lanlairovcov v Normandii. Célestine sa stretáva s pánom domu a jeho žiarlivou a tyranskou manželkou. Musí sa zmieriť s ťažkým životom chyžnej, odosobniť sa od problémov ostatného služovníctva, a vyrovnať sa s narastajúcim záujmom tajomného sluhu Josepha. Príbeh filmu je rozprávaný z pohľadu denníka mladej ženy, ktorá v snahe získať lepší život, neváha využiť svoju ženskosť a zmyselnosť. V hlavných úlohách sa predstavia Léa Seydoux, Vincent Lindon, Clotilde Mollet, Vincent Lacoste, či Dominique Reymond.

©Berlinale

Svoj prvý hraný film, Vergine giurata (Sworn Virgin) na Berlinale predstaví talianska režisérka Laura Bispuri. Vo filme Bispuri predstavuje mladú ženu a jej ťažkú a bolestnú cestu z tradičného života v horách, do života v modernom svete. Hana vyrastá v malej dedinke v albánskych horách, kde ľudia žijú podľa tradícií a rešpektujú úlohy žien a mužov. Hana sa vyhne osudu manželky a slúžky, ale podľa tradičného albánskeho práva Kanun, aby získala slobodu, musí sa vzdať svojej ženskosti a zaviazať sa dlhotrvajúcou poctivosťou. Od tohto okamihu je braná ako muž, dokonca dostane meno Mark. Film ponúka emocionálnu štúdiu ženy, ktorá sa vzdala svojej sexuality, aby sa vymanila zo stereotypu tradičného spôsobu života. Vo filme je málo dialógov, veľkú váhu zohrávajú gestá, mimika a hlavné postavy, ktoré čelia vlastným vnútorným rozporom. V hlavnej úlohe vo filme uvidíme Albu Rohrwacher.

©2013 QOTF Film Investment Ltd. All Rights Reserved

Na Berlinale sa vracia nemecký režisér Werner Herzog so svojím novým, dlho očakávaným filmom Queen of the Desert, o živote bádateľky Gertrude Bell. Herzog predsedal porote festivalu pred piatimi rokmi a teraz sa uchádza o hlavnú cenu festivalu, Zlatého medveďa. Film rozpráva príbeh Gertrude Bell, ktorá ako historička, spisovateľka a členka britskej tajnej služby zohrala významnú úlohu v nastolení nového politického poriadku na Strednom východe niekedy okolo roku 1920. Svoj život zasvätila objavovaniu nového regiónu, učila sa jazyky, prekladala knihy a stretávala sa s moslimskými predstaviteľmi z Káhiry, Basry a Bagdadu. Vďaka rešpektu a guráži si získala ich dôveru. Pôsobila ako spojka medzi Orientom a Britským impériom a vymedzila nové hranice regiónu po prvej svetovej vojne. Herzog natočil epickú drámu o žene, ktorá sa zapísala do histórie ako „ženský Lawrence z Arábie“. Vo filme sa predstavia Nicole Kidman, James Franco, Damian Lewis, či Robert Pattinson.

©Berlinale

Iracký režisér Jafar Panahi ponúkne vskutku zaujímavú snímku Taxi. Žltý taxík brázdi rušné ulice mesta Teherán. Jeho pasažieri sú rôzni a každý z nich sa delí o kúsok svojho života s vodičom taxíka, ktorý s nimi vedie nenútené rozhovory. Nebolo by na tom nič zvláštne, keby ten taxikár nebol samotný režisér Jafar Panahi. Kameru umiestnil na palubovku auta, ktoré sa stalo akýmsi pohyblivým filmovým štúdiom, a vtipnou a dramatickou jazdou zachytáva dušu a život iránskej spoločnosti.

©Agatha A. Nitecka

V súťažnej sekcií sa, okrem iných, predstavia aj režisér Kenneth Branagh, ktorý ponúkne novú verziu disneyovského príbehu Cinderella (Popoluška) s Cate Blanchett, Lily James, Stellanom Skarsgårdom, Richardom Maddenom, či Helenou Bonham Carter v hlavných úlohách. James Franco sa predstaví v jednom z troch jeho filmoch premietaných na festivale, Every Thing Will Be Fine režiséra Wima Wendersa o spisovateľovi, ktorý sa vyrovnáva s tragickou udalosťou, pri ktorej zomrelo dieťa. Vo filme o vine a odpustení si okrem Franca zahrá aj Charlotte Gainsbourg, Rachel McAdams, či Marie-Josée Croze. A svoju novú snímku Mr. Holmes predstaví režisér Bill Condon. Snímka sa venuje posledným rokom známeho detektíva Sherlocka Holmesa, ktorý je na staré kolená konfrontovaný so starými prípadmi, ktoré mu nedajú spávať. V hlavných úlohách sa objavia Ian McKellen, Laura Linney, Milo Parker, Hiroyuki Sanada či Hattie Morahan.

Sekcia Panoráma nám predstaví renomovaných režisérov, debutujúcich režisérov a ich filmy a nové objavy vo svetovej kinematografií. Sekcia kombinuje filmy hrané a dokumentárne, ktoré sú premierované vo svetovej, či európskej premiére.

©Berlinale

Režisér Mitchell Lichtenstein predstaví svoju novinku, hororovú psycho-drámu Angelica. Londýn 1880, viktoriánske obdobie. Mladá Constance sa zamiluje do doktora a vedca Dr. Josepha Bartona. Narodí sa im dcéra Angelica, ale mladá Constance pri jej pôrode skoro príde o život. A navyše, od tej chvíle musí byť sexuálne zdržanlivá, ako nazve samú seba, je ako krásna záhrada za hrubým ostnatým plotom. Po nejakom čase sa z erotických túžob zrodia démoni, ktorí začnú terorizovať dom, jeho obyvateľov a aj samotnú Constance. Aby sa zbavili démonov pozvú si domov médium s parapsychologickými schopnosťami. Film je adaptáciou románu od Arthura Phillipsa. V hlavných úlohách sa predstavia Jena Malone, Janet McTeer, Ed Stoppard, Tovah Feldshuh, či Eliza Holland Madore.

Anouk Lessard©film 53/12

Film Chorus, francúzskeho režiséra Françoisa Delisle zachytáva príbeh Iréne a Christopheho, ktorí sa vyrovnávajú s násilnou smrťou svojho dieťaťa rôznymi spôsobmi. Ich syn Hugo zmizol pred niekoľkými rokmi. Christophe odišiel do Mexika, a Iréne začala spievať v zbore. Keď sa objavili chlapcove pozostatky, s bolesťou sa vyrovnávali po svojom, ako dve stratené duše bezcieľne blúdili okolím a snažili sa vymazať všetky svoje spomienky. A práve ich rozdielny spôsob vyrovnávania sa s bolesťou a hnevom im pomohol v hľadaní nového zmyslu života  v ich zničenom svete. Vo filme sa predstavia Sébastien Ricard, Fanny Mallette, Geneviéve Bujold, Didier Lucien, či Antoine L´Écuyer.

©Berlinale

V podsekcií Panorama dokumente sa predstaví aj český dokumentárny film režisérky Veroniky Liškovej, Danielův Svět. Odvážna snímka odhaľuje veľmi citlivé téma, pedofílie. Daniel je mladý, 25-ročný chalan, študent a spisovateľ. Počas dospievania si uvedomí, že nemá rád dievčatá, no aj to, že nie je gay. Je pedofil. Film sleduje Daniela, ktorý sa snaží zmieriť so svojím osudom, snaží sa prijať aký je a zároveň chce, aby ho prijala aj spoločnosť. Rovnako ako všetci, túži byť milovaný a hľadá si partnera. Aké to ale je v jeho situácií? Dokáže spoločnosť prijať ľudí ako on? Dokáže sa prijať on sám? Film zobrazuje pedofilnú komunitu, jej členov a ich radosti a strasti. Skôr ako autorka natočila tento dokument o Danielovi, stretla sa s viac ako dvadsiatimi pedofilmi. Napriek strachu a zraniteľnosti, Daniel prekvapivo otvorene hovorí o svojom živote a živote jemu podobných.

©Berlinale

Sekcia Panoráma ponúkne aj film argentínskeho režiséra Juana Schnitmana, El Incendio (The Fire), ktorý mapuje 24 hodín v živote jedného páru v Buenos Aires, ktorý čaká na kľúče od svojho nového bytu, ktorý si práve kúpili. V priebehu jedného dňa dvojica prechádza rôznymi fázami, zamýšľajú sa nad svojimi životmi a ich vzťahom, ktorý prejde veľkou skúškou. Intímny príbeh dvoch 30-tnikov zobrazuje extrémne vypätú, zložitú a nestálu spoločnosť, v ktorej aktuálne žijeme. A veľa krát si musíme pripomínať, že láska a nenávisť, či ticho a krik sú dve strany jednej mince. Vo hlavných úlohách sa predstavia Pilar Gamboa a Juan Barberini.

©Hanro Havenga

Z Juhoafrickej republiky prichádza do Berlína režisér Sibs Shongwe-La Mer so snímkou Necktie Youth. Snímka zobrazuje mladých ľudí a ich pohľad na udalosti krátko po apartheide v meste Johannesburg. 19-ročná Emily nechápala a nezvládla neustále sa meniacu situáciu okolo nej, vysvetľuje mladý Afričan September televíznej moderátorke, prečo sa Emily obesila na dvore jej rodičov, a prečo svoju samovraždu natočila na kameru, ktorú nastavila presne na seba, aby sa jej čin dal vysielať naživo. Režisér filmu ponúka pohľad na Južnú Afriku, kde je Mandela už len obrázok v zlatom ráme zavesený na stene. Jeho minulá prítomnosť sa stretáva s realitou, ktorá už nie je len otázkou konfliktu medzi bielymi a čiernymi, namiesto toho realita nabrala nový, nestály smer, ktorý formuje sny mladých ľudí každej farby pleti. Vo filme si okrem režiséra zahrali aj Bonko Khoza, Colleen Balchin, Kamogelo Moloi, Emma Tollman, Jonathan Young, Kelly Bates, Ricci-Lee Kalish, či Giovanna Winetzki.

©Martin Kollár

Na 65. ročníku filmového festivalu Berlinale bude mať zastúpenie aj slovenský film. V sekcii Forum sa po prvý krát predstaví slovenská snímka, konkrétne film Koza režiséra Ivana Ostrochovského. Režisér festivalu, Dieter Kosslick film dokonca nominoval na najlepší debut tohtoročného MFF Berlinale. Film zobrazuje príbeh bývalého olympionika, rómskeho boxera Petra Baláža, prezývaného Koza, ktorý sa po rokoch bez tréningov rozhodne opäť vstúpiť do ringu. Aby zarobil a aby zabránil svojej družke nechať si vziať dieťa, so svojím „manažérom“ Zvonkom sa vydávajú na „turné“, v ktorom však nesvietia reflektory slávy a nejde o víťazstvá, ale o to, koľko úderov dokáže Koza zvládnuť. Vo filme si zahrali Peter Baláž, Zvonko Lakčevič, Ján Franek, Stanislava Bongilajová, Nikola Bongilajová a Tatiana Piussi.

Program medzinárodného filmového festivalu Berlinale 2015 je skutočne pestrý. Medzi ďalšie zaujímavé snímky, ktoré rozhodne stoja za zmienku sú:

Caitlin Cronenber©See-Saw Films

Film Life režiséra Antona Corbijna. Film o stretnutí fotografa Dennisa Stocka a herca Jamesa Dean na začiatku jeho kariéry. V roku 1955 sa stretli prvý krát. Ešte hanblivý Dean sa pred stresom schováva na svojom ranči v Indiane. Dennis Stock je s ním a spoločne nafotia sériu svetoznámych portrétov pre magazín Life, ktoré sa stanú nesmrteľné spolu s mladým hercom Jamesom Deanom, ktorý zahynul vo veku 24 rokov. V hlavných úlohách sa vo filme predstavia Dane DeHaan, Robert Pattinson, Joel Edgerton a Ben Kingsley.

James Bridges©You Are Here Films, LLC

Film Are You Here režiséra, scenáristu,  producenta a tohtoročného člena medzinárodnej poroty, Matthew Weinera. Najlepší priatelia Ben a Steve radi trávia svoje voľné dni fajčením trávy doma na gauči. A keď už si myslia, že ich život nemôže byť viac vzrušujúcejší, Ben sa dozvie, že sa stal jediným dedičom multi-miliónového majetku po jeho otcovi. Jeho reakcia na majetok, rozhodne sa investovať do spoločnosti voľnomyšlienkárskych hippiekov. V hlavných úlohách sa predstavia Owen Wilson, Zach Galifianakis, Amy Poehler, Laura Ramsey, Peter Bogdanovich, či David Selby.

Robert Viglasky©The Weinstein Company

Film Woman in Gold režiséra Simon Curtis. Maria Altmann sa nikdy nechcela vrátiť do svojej rodnej krajiny, Rakúsko. Po invázií nemeckých ozbrojených síl, boli členovia jej židovskej rodiny buď vyhostení alebo zabití. Ale na konci 90. rokov sa rozhodla, že pocestuje z Los Angeles do Viende a bude bojovať za obraz, ktorý v minulosti patril jej rodine a teraz visí v Belvedérskom zámku. Obraz Woman in Gold bol v roku 1938 skonfiškovaný Nacistami a neskôr bol známy ako „rakúska Mona Lisa“. Film zobrazuje cestu Marie a jej právnika za získaním obrazu, ktorá viedla až na Najvyšší súd Spojených štátov amerických. Vo filme si zahrali Helen Mirren, Ryan Reynolds, Daniel Brühl, Katie Holmes, Tatiana Maslany, Max Irons, či Jonathan Pryce.

Medzinárodný filmový festival Berlinale 2015 prebieha od 5.-15. februára.

Zdroj:  berlinale.de Foto © Internationale Filmfestspiele Berlin/Berlinale

Súvisiace články