Zomrel spisovateľ a scenárista Peter Pišťanek

24.3.2015|Ivet Kollárová|
Zomrel spisovateľ a scenárista Peter Pišťanek

Spisovateľ a scenárista Peter Pišťanek bol v nedeľu večer vo vážnom stave prevezený do nemocnice na Antolskej ulici. Podľa dostupných informácií bol intoxikovaný a v bezvedomý. Lekárom sa ho žiaľ už nepodarilo zachrániť.

Peter Pišťanek debutoval v roku 1991 románom Rivers of Babylon, ktorý nasledovali ďalšie dve pokračovania. O dva roky neskôr vydal úspešnú zbierku noviel, Mladý Dvonč. Okrem toho napísal tri zbierky poviedok Skazky o Vladovi, knihu o koňaku Živý oheň z vína, či novelu Neva.

Jeho práca inšpirovala aj filmárov. V roku 1998 sa sfilmovania dočkal román Rivers of Babylon, ktorý režíroval Vlado Balco a hlavnú úlohu si vo filme zahral Andy Hryc. Režisér Juraj Nvota sfilmoval poviedku Muzika zo zbierky noviel Mladý Dvonč.

Minulý rok vyšiel jeho posledný román, Rukojemník o chlapcovi, ktorý žije so svojimi starými rodičmi, pretože jeho rodičia emigrovali do Viedne a vtedajší režim ho za nimi nepustil. V románe sú použité Pištankove vlastné spomienky na detstvo. Román na filmové plátno previedol, už spomínaný režisér, Juraj Nvota a hlavnú úlohu si vo filme zahral Milan Lasica.

  Foto © archív

Súvisiace články