Žandarméria s Louisom de Funésom - 2 časť

7.6.2015|-jr-|
Žandarméria s Louisom de Funésom - 2 časť

Od roku 1956 len 27 filmov pritiahlo do francúzskych kinosál vyše päť miliónov divákov. Medzi touto dvadsaťsedmičkou je až 11 filmov „kráľa grimás“.

V prvej časti Žandarmérie sme vám priniesli prvú trojicu filmov, v tejto druhej a poslednej časti prinášame zvyšnú trojicu filmov zo série Žandárov.

Žandár vo výslužbe (1970)

Réžia: Jena Girault, Tony Aboyantz, hrajú: Louis de Funés, Michel Galabru, Claude Gensacová, Guy Grosso

Celé policajné oddelenie zo Saint Tropez je poslané do dôchodku. Cruchot žije na prekrásnom zámku so svojou ženou a nudí sa. Keď jeden z bývalých spolupracovníkov stratí pamäť, ostatní sa rozhodnú ho uniesť a pripomenúť mu staré krásne časy. Vo svojich starý uniformách však obrátia Saint Tropez hore nohami...

Štvrté pokračovanie je posledné so žandármi Fougassom (Jean Lefebvre) a Merlotom (Christian Marin), ale tento diel je naozaj naplnený vtipnými gagmi a komickými nápadmi. Sluha madame Cruchotovej, opäť Dominique Davrayová ako nabrúsená mníška a ako vždy skvelý Paul Préboist a jeho čarovná verzia Červenej Karkuľky. Louis de Funés bol naviac kvôli tomuto dielu oficiálne prijatý u 405. pluku protiletadlového delostrelectva v Hyerés, kde mu bola udelená hodnosť „čestný žandár prvej triedy“.

Žandári a mimozemšťania (1979)

Réžia: Jena Girault, Tony Aboyantz, hrajú: Louis de Funés, Michel Galabru, Claude Gensacová, Guy Grosso

Roztržitý policajný dôstojník Cruchot zachrańuje Saint Tropez pred mimozemšťanmi s ľudskou podobou. Jediný spôsob ako ich rozoznať od ľudí je, že pijú olej a pohonné látky a keď si na nich človek poklope, znie to ako z prázdnej plechovice. Podarí sa Cruchotovi a jeho partii zamedziť invázii mimozemšťanov na Zem a zachrániť nielen Saint Tropez, ale aj celé ľudstvo?

Piaty diel sa točil až po Funésovom infarkte. Lefebvra a Marina nahradili Maurice Risch (Beaupied) a Jean-Pierre Rambal (Taupin) a paní Cruchotovú už nehrá Claude Gensacová, ale Maria Maubanová. Nakoniec sa Gensacová k úlohe vrátila, a to v poslednom pokračovaní Žandári a žandárky (1982). Nakrúcalo sa v príjemnom prostredí až na jeden nešťastný incident. Počas nakrúcania jedného zvlášť nebezpečného kúsku - automobil, ktorý riadil kaskadér, vletel do prizerajúceho sa davu, kde jedného diváka zabil a niekoľkých zranil. Policajti zistili, že nešlo o neopatrnosť kaskadéra, ale o mechanickú chybu. Režisér Girault nakoniec túto scénu z filmu vystrihol. Film už nedosahuje takých kvalít ako v predchádzajúcich štyroch dieloch a zachraňujú ho iba výkony Louisa de Funésa a Michela Galabruho. A predsa film videlo cez 6 miliónov divákov.

Budova v Saint-Tropez, v ktorej sa nakrúcali posledné dva diely Žandárov
Budova v Saint-Tropez, v ktorej sa nakrúcali posledné dva diely Žandárov

Žandári a žandárky (1982)

Réžia: Jena Girault, Tony Aboyantz, hrajú: Louis de Funés, Michel Galabru, Claude Gensacová, Guy Grosso

Žandárska stanica v Saint Tropez je ohrozená nebezpečným gangom a krásnymi ženami v šiestej a zároveň poslednej časti filmových príhod svojráznej žandárskej posádky, vedenej veliteľom Gerberom a iniciatívnym Cruchotom...Časy sa menia. Žandárska stanica je vybavená supermoderným počítačom a na stanicu v Saint Tropez pribudnú štyria nováčikovia . Problém je ale v tom, že ide o štyri očarujúce žandárky , ktoré sa sem prišli zaškoliť. Okrem toho, že padnú do oka celému oddielu strážmajstra Cruchota a spôsobia celkový rozruch na cestách v ospalom Saint Tropez, začnú byť tŕňom v oku i neznámemu zločincovi. Slečny začnú postupne miznúť a na žandárskej stanici nastáva chaos. Únosu sa v prestrojení za ženu nevyhne ani Cruchot. Do toho všetkého má ešte prísť na inšpekciu minister s prezidentom Makumbom, otcom jednej zo žandárok. Situácia sa začína vyhrocovať a všetkým uneseným ide o život. Zvládnu naši starí známi aj tento zamotaný prípad?

Bol to posledný a najhorší diel a zároveň aj posledný film Louisa de Funésa vôbec. Funésovi sa nepozdávalo ten nápad spojiť žandárov so žandárkami. Všetko naviac korunovala smrť režiséra Jeana Giraulta (20.7. 1982), ktorý zomrel uprostred nakrúcania na infarkt. Louis ťažko znášal stratu veľkého priateľa. Réžiu prevzal dávny režisérov asistent Tony Aboyantz. Novým prírastkom do žandárskej partie bol Perlin v podaní Patricka Préjeana. France Rumillyová, ktorá hrala vo všetkých šiestych častiach série o žandároch mníšku Clotyldu, v skutočnosti získala základné vzdelanie v kláštore. Vo filme je už veľmi vidieť Louisova únava a o pôvabe z prvých dielov sa môže len snívať. A predsa scénárista Vilfrid napísal ešte jedno pokračovanie a to Žandár vo Waterloo – je to o cestovaní v čase. Keby bolo vzniklo, možno by sa Louis de Funés so svojou úlohou a s divákmi rozlúčil dôstojnejšie. Éra smiechu a radosti francúzskeho filmu však pretrváva naďalej práve vďaka veľkému duchu Jeana Giraulta!

Zdroj:  MovieMania.sk Foto © Veniamin Kraskov | Dreamstime.com

Súvisiace články