Hrdina temných charakterov Christopher Lee

13.6.2015|Jozef Rigo|

(27. 5. 1922, Londýn, Anglicko, Veľká Británia - 11.6.2015, Londýn, Anglicko, Veľká Británia)

Povestne vychudnutý dlháň Christopher Frank Carandini Lee so zvučným hlasom a planúcimi čiernymi očami sa stal svetoznámym vďaka postave Draculu v rovnomennom filme režiséra Terencea Fishera z roku 1958. Odvtedy má na konte viac ako 250 celovečerných filmov, okrem iných aj Hviezdne vojny (Star Wars), Pán prsteňov (Lord of the Rings) alebo Muž so zlatou zbraňou (Man with the Golden Gun). Táto bondovka s Rogerom Moorom v hlavnej úlohe z roku 1974 bola pre Christophera Leeho pamätnou. Práve v nej si zahral protivníka agenta 007, zloducha Francisca Scaramangu, a na dlhší čas mu prischli postavy negatívnych hrdinov. Herec, ktorý je nevlastným bratrancom literárneho otca Jamesa Bonda, spisovateľa Iana Fleminga, dostal podobnú ponuku už v čase príprav prvej bondovky Dr. No, vtedy ju však odmietol.

Je synom britského plukovníka z čias búrskej vojny Geoffreya Trollopea Leeho a talianskej komtesy Estelly Marie Carandini. Najprv získal vzdelanie v Summerfield Preparatory School a ďalšie štúdium absolvoval na Wellington College, kde si osvojil niekoľko svetových jazykov aj švédčinu a ruštinu. Za vojny slúžil ako pilot u špeciálnej spravodajskej jednotky Kráľovského vojenského letectva v Južnej Afrike, Rhodézii a v Juhoslávii. Neskôr sa venoval len filmu. Pred kamerou však viac ako desať rokov dostával relatívne nevýznamné úlohy športovcov a šermiarov, aj keď išlo napr. o významné filmy Hamlet, Moulin Rouge, Biela veľryba.

Až v 1957 prenikol do medzinárodného povedomia úlohou Frankensteina v horore Frankensteinova kliatba (The Curse of Frankenstein, 1957). Vedľa upírov, krvilačných grófov, ľudských i neľudských monštiev, ktoré pred ním vytvárali Béla Lugosi a Boris Karloff, stelesnil hlavne vo Fisherových filmoch aj sympatické postavy, napr. romantickú postavu sira Henryho v prepise diela Arthura Conana Doyla Pes baskervillský (The Hound of the Baskervilles, 1959) alebo slávneho detektíva Sherlocka Holmesa v kriminálnom príbehu Sherlock Holmes a náhrdelník smrti.So svojou takmer dvojmetrovou štíhlou postavou a tajuplnou, zachmúrenou tvárou s pichľavým pohľadom a hlbokým hlasom bol predurčený pre diabolské, démonické typy a hrdinov temných charakterov (Dracula, Fu Manchu, Múmia, Faust, Rasputin), ktoré hral v najrôznejších variáciách okrem paródie. Jednu zo svojich najlepších kreácií predviedol Cristopher Lee v postave fanatického vedca Mycrofta Holmesa v melancholickej komédii Súkromný život Sherlocka Holmesa (Private Life of Sherlock Holmes, 1970, r. B. Wilder).

Christopher Lee

Začiatkom 70. rokov nejakým spôsobom opúšťa hororový žáner a uplatňuje sa vo vysokorozpočtových projektoch (Traja mušketieri, Letisko 77, 1941). Galériu svojich filmových hrdinov rozširuje o serióznych a ctihodných mužov, napr. profesorov, lekárov, dôstojníkov, aristokratov a kňazov. Počas druhej svetovej vojny bol Christopher Lee pilotom kráľovských vzdušných síl a agentom tajnej služby. Vtedy sa osobne spoznal s Janom Kubišom a Jozefom Gabčíkom, ktorí sa v Británii pripravovali na operáciu Anthropoid. Ich úlohou bol atentát na ríšskeho protektora v Čechách Reinharda Heydricha. Ďalej stvárnil napríklad Lorda Summerislea vo filme Prútený muž (The Wicker Man, 1973). V roku 1983 sa objavil vo filme Návrat kapitána Neporaziteľného (The Return of Captain Invincible, 1983), kde hral fašistu, plánujúceho zbaviť Ameriku a postupne aj zvyšok sveta od všetkých nebelochov. Vo filme Policajná akadémia 7: Moskovská misia (Police Academy: Mission to Moscow, 1994) stvárnil postavu ruského veliteľa.

Je jedným z najobľúbenejších hercov režiséra Tima Burtona, s ktorým od roku 1999 spolupracoval už päťkrát. Malú úlohu si zahral v snímke Ospalá diera  (Sleepy Hollow, 1999) a v snímke Charlie a továreň na čokoládu (Charlie and the Chocolate Factory, 2005). Je autorom životopisných kníh  Vysoký, temný a príšerný (Tall, Dark and Gruesome) a Lord of Misrule: Autobiography of Christopher Lee. "Je to pozoruhodné, čím som starší, tým viac ponúk na úlohy dostávam," vyznal sa herec, ktorý tak logicky nepomýšľa na odchod zo scény. "Budem nakrúcať filmy do konca života," konštatoval a dodal, že má veľký pôžitok zo státia pred kamerou a z kreácií zaujímavých úloh.

Christopher Lee, ktorý je rytierom Radu britského impéria (2009) s právom používať pred menom titul sir i veľvyslancom Detského fondu OSN (UNICEF), bol hosťom aj na Slovensku a v Českej republike (ČR). Tak napríklad ešte v 80. rokoch 20. storočia nakrúcal v Prahe jeden zo svojich hororov a v roku 1995 bol členom poroty na Medzinárodnom filmovom festivale Forum v Bratislave. Osobitnú cenu za celoživotné úspechy si prevzal v roku 2002 od Evening Standard British Film Awards vo Veľkej Británii. Vo veku 82 rokov sa mal na festivale heavy-metalovej hudby v Nemecku v bavorskom Geiselwinde v roku 2005 predstaviť ako spevák pri vystúpeniach známych formácií Manowar a Rhapsody. Vystúpenie musel zrušiť pre naliehavé filmovanie. Hercovo ospravedlnenie zaznelo pred koncertom. V roku 2008 zavítal na Medzinárodný filmový festival (MFF) v Karlových Varoch (ČR). Britská akadémia filmových a televíznych umení mu v roku 2011 udelila čestné ocenenie BAFTA za celoživotné dielo. Od 1961 je ženatý s bývalou dánskou modelkou Gitte Korenckeovou, s ktorou má dcéru Christinu (nar. 1963).

Zomrel 11. júna 2015 vo veku 93 rokov v londýnskej nemocnici, kam bol prevezený s dýchacími komplikáciami a srdcovými problémami.

Fotogaléria Pán prsteňov: Spoločenstvo prsteňa (2001)Zobraziť fotogalériu »

Z bohatej filmografie britského herca možno popri Draculovi spomenúť snímky:Hamlet (1948), Moulin Rouge (1952), Horor Hotel (1960), Desať malých černoškov (Ten Little Indians, 1965), Rasputin: The Mad Monk (1966), Dracula: Princ temnoty (Dracula: Prince of Darkness, 1966), Čarovný Kristián (The MagicChristian, 1969), Julius Caesar (1970), Traja mušketieri (Three Musketeers, 1973), Letisko 77 (Airport '77, 1977), 1941 (1979), Štvanci (The Passage, 1979), Medvedí ostrov (Bear Island, 1979), Salamander (1981), Posledný jednorožec (animovaný film, The Last Unicorn, 1982), Vzdialené vrcholky hôr (The Far Pavillions, 1984), Mio môj Mio! (Mio min Mio, 1987), Ostrov pokladov (TV, Treasure Island, 1990), Gremlins 2 (1990), Šogún Mayeda (Kabuto, 1991), Biblia: Mojžiš (TV, Moses, 1995), Pán prsteňov (2001, 2002 a 2003), Star Wars: Epizóda II (2002), Epizóda III (2005), Purpurové rieky 2 (Rivieres pourpres II, 2004), Pápež Ján Pavol II. (TV, Pope John Paul II., 2005), Mŕtva nevesta Tima Burtona (animovaný film, Corpse Bride, 2005), Sweeney Todd: Čertovský holič z Fleet Street (Sweeney Todd: The Demon Barber of Fleet Street, 2007), Alica v krajine zázrakov (Alice in Wonderland, 2010), Hugo a jeho veľký objav (Hugo, 2011), Hobit: Neočakávaná cesta (The Hobbit: An Unexpected Journey, 2012), Hobit: Bitka piatich armád (The Hobbit: The Battle of the Five Armies, 2014).

Zdroj:  MovieMania.sk Foto © Dreamstime.com / Warner Bros

Súvisiace články

Zomrel herec Christopher Lee

Zomrel herec Christopher Lee

Dnes vo veku 93 rokov zomrela herecka legenda Christopher Lee, ktorého diváci poznajú hlavne z trilógie Pána Prsteňov, kde si zahral...