Lokalfilmis

29.6.2015|Martin Černický|
Lokalfilmis

Je pravdou, že predošlým filmom Jakuba Krónera mohla odborná kritika vyčítať pomerne dosť – od dramaturgie, réžie, scenára po vedenie hercov. Ale aj tá musela uznať, že na naše pomery ide o zaujímavého mladého tvorcu s potenciálom do budúcna. Naša tvorba potrebuje ľudí ako on – progresívnych, autentických, čo majú vlastnú víziu a neboja sa istej kontroverzie. Načo sú nám filmári idúci nekonfliktne s davom a točia podľa rovnakej šablóny? Takých máme v televízii v rámci nekonečných seriálov dostatok a ďalších určite nepotrebujeme.

Jakub Króner taký nie je. Ako zástupca mladej generácie vie, čo jeho kategória potrebuje a vie, ako dnešnú mládež odchovanú na internete, nalákať do kina. To je určite pozitívny jav. Oznámenie Lokalfimis nebolo až takým prekvapením. Pôvodný seriál Lokal TV sa v televízii nedočkal vysokého počtu dielov a pomerne rýchlo bol stiahnutý z vysielania. Bolo to aj tým, že tá na neho nebola pripravená, ale aj mimo nej sa mu podarilo vybudovať stálu základňu fanúšikov a istý kultový status. A fanúšikovia naň nezanevreli a prišli ho podporiť v hojných počtoch. Ten úspech nemôžem všetkým zainteresovaným nepriať, o to viac, aké ťažké to mali zo zháňaním financií. Sympatické je mi aj to, že sa v našich kinách konečne objavuje celovečerný animovaný film priamo z našej krajiny, aspoň v ére samostatnosti. Toto všetko zvádza k väčšej ohľaduplnosti, ale bohužiaľ...

Nie je to príliš dobrý film. Ponúka sa otázka, či by sa nemal hodnotiť na základe požiadaviek cieľovej skupiny, ale aj tam paradoxne drhne. Mnoho fanúšikov seriálu uznáva, že filmu po sľubnom úvode dochádza dych a aj toto jasne poukazuje na úskalia prechodu z krátkometrážnej podoby na tú celovečernú. Sčasti na to svojho času doplatili aj Simpsonovci vo filme, aj keď stále mali o čom rozprávať. Lokalfilmis tiež vie, čomu sa chce venovať, ale nejde mu to podľa predstáv. Chce kritizovať a uťahovať si zo všetkého, ale darí sa mu to len polovičato. Nemá zmysel očakávať inteligentnú satiru v štýle South Parku. Lokalfilmis sa povrchne vezie na slovenskom showbiznise, bez toho, aby skutočne vypovedal o niečom. Čo mi to len pripomína.

Recenzia filmu Lokalfilmis

Na začiatku je správne absurdná premisa, ktorá sa postupne stočí do súboja Pištu a Rytmausa o prezidentské kreslo.. Film sa nijak nezdržuje oboznámením s postavami, ani s vysvetľovaním motívov. Na druhú stranu to ani nie je vyložene potrebné a približne sa bude orientovať aj divák neznalý seriálu. Je to aj tým, že Lokal TV nie je náročné dielo a každý charakter odráža istú celebritu, či stereotyp. Dobrým ťahom bolo takmer úplné vyhodenie trojice Sisa, René a Oto a väčšie sústredenie na skutočných ťahúňov. Lenže aj toto platí len do istej miery. Pišta, či Rytmaus majú síce väčší priestor, ale často nie sú správne využití. Naviac sa oň musia deliť aj s inými a najviac na to dopláca práve Pišta Lakatoš.

Króner ako scenárista sa chce zavďačiť všetkým, takže v deji má priestor aj Diabol, či rybička, ale často sa potácajú odnikiaľ nikam. V prípade rybičky to platí doslova a jej línia vyložene zdržuje a nebaví. Nanešťastie, nie je ojedinelá. Z hotového materiálu cítiť, že nápadov bolo dostatok - úvodné upozornenie, reklama uprostred filmu, živý sen patria medzi tie najlepšie, ale zvyšok sa nezriedka topí v nevtipných naťahovaných scénkach. Najlepšie to vystihuje práve dianie okolo Rytmausa. Paródia na slovenského rapera možno neprináša nič nové, ale aspoň začne v svižnom tempe.

V snahe udržať kadenciu hlášok sa však autori čoraz častejšie schyľujú k vulgaritám, pretože pre mladého diváka je to vlastne to isté. Možno budete namietať, že k Rytmausovi tento šťavnatý a expresívny jazyk patrí. To sa nedá vyvracať, lenže problém je, že ním tvorcovia po krátkom čase výĺúčne suplujú absenciu humoru. A tak je to v celom filme. Akonáhle dlhšie nezaznie nejaký vtip, scenár príde s ďalší vulgárnym výrazom, prípadne dabéri začnú imitovať americký prízvuk, alebo ešte viac pritlačia na rómskom dialekte. Skôr či neskôr to začne byť únavné. Absentuje akákoľvek vnútorná súdržnosť, absentuje inteligentný humor a finále dojmy nevylepšuje. Prichádza pomerne nečakane, a po skončení sa budete cítiť jemne oklamaní, nakoľko všetky naznačené línie ukončuje veľmi narýchlo. Za zmienku stoja aj záverečné titulky, ktorými si tvorcovia uťahujú sám zo svojho diela a odporcov súčasne, akurát na nápravu je neskoro. Po obstojnej prvej tretine zážitok radikálne upadá a koniec je vyslobodením. Vlastne ma to až mrzí, pretože by som radšej len chválil. Napríklad slušný dabing hercov, či jednoduchú, ale veľmi štýlovú a nápaditú animáciu. Tak ako je mi tretí Krónerov film v niečom sympatický, rovnako je mi v mnohom nesympatický. Úprimne verím, že mohol byť oveľa lepší.

Recenzia filmu Lokalfilmis

Ale nič nie je stratené. Pokiaľ patríte medzi fanúšikov pôvodného seriálu, dajte mu bez problémov šancu. Nemáte síce žiadne záruky, že vás Pišta a spol. budú baviť aj na ploche osemdesiatich minút, ale vyložene sklamaní by ste byť nemali. Pre ostatných asi nemá zmysel. Škoda, že Jakub Króner stále opakuje tie isté chyby a určite by nezaškodilo, keby sa konečne posunul ďalej. Ale je to začarovaný kruh a producenti veľmi neradi rozhadzujú peniaze na film. Až mu to konečne vyjde, a plánov má dostatok, verím, že nás ešte milo prekvapí. Napokon bude o niečo starší a vyzretejší.

VERDIKT MOVIE MANIA:
Zdroj:  MovieMania.sk Foto © Continental Film

Odporúčané články

Som legenda (I am Legend)

Som legenda (I am Legend)

Predstavte si, že na celom svete zúri vírus a vy ste imúnny. Beháte si po Manhattane ako na nejakej lúčke a okolo vás sa mení celá...
Highlighty z Comic-Con 2017

Highlighty z Comic-Con 2017

Jedna z najdôležitejších udalostí modernej pop kultúry, ktorá spája svet fantázie, science fiction a záhad so svetom filmu,...