Ant Man

18.7.2015|Paľo Chodúr|
Ant Man

Marvelovské univerzum sa nám pomaly rozpína. S každým ďalším filmom prichádzajú nové postavičky, ale nového styčného hrdinu sme tu už nejakú chvíľu nemali.

Ant-Man patrí k základným pilierom skupiny Avengers. Samozrejme, ale len v podobe Hanka Pyma a jeho manželky prezývanej Wasp. Tí sa tu mihnú len okrajovo a celý príbeh sa sústredí na Hankovho nástupcu Scotta Langa. Máme tu teda tradičný príbeh o zrode hrdinu. Ten sa musí naučiť ovládať mravce, ovládať svoj zmenšujúci oblek a tiež sa rozhodnúť na ktorú stranu barikády sa postaví. Popri tom nezabudne dať na frak Falconovi a pridať sa, ako prezradí potitulková sekvencia, k tímu Pomstiteľov.

Ant-man mal veľmi dlhú a strastiplnú cestu na filmové plátno. Roky jeho premiéry sa menili rovnako často ako scenáristi a režiséri. Nakoniec zakotvil na režijnej stoličke Peyton Reed známy predovšetkým z romantických flákov a komédií. Teda viac menej priemerný režisér. Jeho veľkými výhodami je ale to, že vie načasovať humor. Že mal vedľa seba komediálneho velikána Paula Rudda (ktorému som žral aj tú vážnosť), a že sa na scenári podieľali Adam McKay a Edgar Wright.

Recenzia filmu Ant Man

Tým pádom by človek čakal nejakú streštenú komédiu, ale skôr sa pripravte na sofistikovaný humor. Pre mňa tu nebolo ani jedno trápne miesto, alebo scéna. Je pravda, že schéma dobrý-zlý je tu použitá už po stí krát a niečo podobné nás určité čaká aj v Doktorovi Strangeovi, ale na tom je postavený celý žáner a ťažko mu práve túto schématickosť vyčítať.

Ant-man je totiž zábavný film. Je tam priestor pre akčné scény (tiež sú napodiv veľmi dobre natočené), je tam priestor pre humor aj pre emotívne scény. Pritom je to všetko dôkladne vyvážené a bez výraznejšej chyby. Znova, ale pripomínam, že sa pohybujeme v rovinách žánru.

Film, ktorý poteší hlavne fanúšikov, čo majú už niečo napozerané, načítané a vedia teda čítať aj náznaky, ktoré normálnemu divákovi unikajú. Napríklad ďalší potenciálny zloduch Red Queen, čo by mala byť Hanková dcéra. Na druhú stranu film funguje aj samostatne. Netreba o ňom vedieť prvé posledné, aby sme si ho mohli užiť a tak sa navnadiť možno na filmy, ktoré sme doteraz ignorovali, alebo si odmietali pozrieť. Ant-Man zastupuje dôležité miesto a túto svoju pozíciu si uvedomuje. Preto si aj volí odľahčenejšiu nôtu, než napríklad taký Kapitán America, alebo druhý Avengeri.

Recenzia filmu Ant Man

V zásade som spokojný, aj keď to bohužiaľ dopadá veľmi zlé pre ústredného záporáka, ktorý je tu znova nevyužitý, aj keď by jeho prínos do marvelovského vesmíru mohol byť podstatne zaujímavejší. Čo ale určite musím vyzdvihnúť je výkon Michaela Douglasa. Ten ma veľmi príjemne prekvapil a svoju úloha mentora zvládol na výbornú.

VERDIKT MOVIE MANIA:
Zdroj:  MovieMania.sk Foto © Saturn Entertainment

Súvisiace články

Prvý teaser trailer k filmu Ant-Man

Prvý teaser trailer k filmu Ant-Man

Prvý klip k filmu Ant-Man spoločnosti Marvel mal včera v Amerike premiéru počas úvodnej časti nového marvelovského seriálu Agent...