Jan Hřebejk v auguste nakrúca v Bratislave nový film Učiteľka

17.8.2015|-ts-|

V sobotu, 8. augusta začal Jan Hřebejk nakrúcať v Bratislave, v priestoroch Slovenskej televízie film Učiteľka so Zuzanou Mauréry v hlavnej úlohe. Film podľa scenára Petra Jarchovského vzniká ako slovensko-česká koprodukcia a jeho hlavným partnerom je Rozhlas a televízia Slovenska. Producentom filmu je spoločnosť PubRes, koproducentom česká spoločnosť OFFSIDE MEN, podporil ho Audiovizuálny fond a do projektu vstúpila i Česká televízia.

Príbeh Učiteľky sa odohráva v roku 1983. V jednej predmestskej základnej škole sa stretáva riaditeľka s rodičmi detí jednej z tried. Hľadá spolu s nimi spôsob, ako sa zbaviť učiteľky, bezdetnej vdovy po vysokom armádnom dôstojníkovi. Z priebehu rodičovskej schôdzky postupne vyplynie, akým spôsobom si učiteľka podrobuje rodiny svojich žiakov a manipuluje celým okolím.

Nakrúcanie filmu Učiteľka

Mohl by to být zajímavý a originální film, který by byl naprosto pečlivou a pro vnímavého diváka strhující analýzou, jak společnost dokáže být postupně umrtvena a zastrašena až k beznaději, že jde cokoli změnit. O kolektivní letargii, která může zavinit tragédii. A o naději, kterou v sobě nese odmítnutí lhostejného přihlížení a překonání vlastního strachu.“ hovorí Jan Hřebejk.

Kameramanom filmu je Martin Žiaran, architektom Juraj Fábry, kostýmovou výtvarníčkou Katarína Štrbová Bieliková a autorkou prekladu scenáru je Jana Petrikovičová. Okrem Zuzany Mauréry obsadil režisér do hlavných úloh Petra Bebjaka, Zuzanu Konečnú, Csongora Kassaia, Attilu Mokosa, Évu Bándor a Martina Havelku. Film sa bude nakrúcať v Bratislave až do konca augusta a k divákom by sa mal dostať na jar budúceho roka.

Zdroj:  tlačová správa Foto © PubRes

Súvisiace články