O cenu Oscara sa bude uchádzať slovenský film Koza

20.9.2015|tlačová správa|
O cenu Oscara sa bude uchádzať slovenský film Koza

Slovenská filmová a televízna akadémia vybrala film Koza ako slovenského kandidáta na Oscara v kategórii cudzojazyčný film.

K hlavným aktivitám Slovenskej filmovej a televíznej akadémie - v rámci prezentácie slovenskej kinematografie na medzinárodných fórach - patrí rozhodnutie o návrhu slovenského filmu na cenu americkej Akadémie filmových umení a vied (ďalej len „AMPAS“) v kategórii cudzojazyčný film.

Členovia akadémie vyberali zo siedmich slovenských filmov, ktorých producenti potvrdili, že spĺňajú podmienky AMPAS:

Láska na vlásku (réžia: M. Čengel Solčanská)
Comeback (réžia: M. Remo)
Rukojemník (réžia: J. Nvota)
Tak ďaleko, tak blízko (réžia: J. Vojtek)
Sedem zhavranelých bratov (réžia: A. Nellis)
Koza (réžia: I. Ostrochovský)
Očami fotografky (réžia: M. Mináč).

Na základe výsledkov hlasovania členov akadémie prezídium SFTA potvrdilo, že film režiséra Ivana Ostrochovského Koza bude reprezentovať Slovensko v súťaži AMPAS v kategórii cudzojazyčný film.

Film Koza

Príbeh bývalého olympionika, ktorý sa so svojim manažérom vydáva na posledné turné. V zápasoch však ide od jednej prehry k druhej, napriek tomu však bojuje o svoje šťastie až do konca.
Film mal premiéru na prestížnom medzinárodnom filmovom festivale Berlinale 2015, odvtedy bol uvedený na dvadsiatich medzinárodných festivaloch, na ktorých získal 11 ocenení.

Režisér Ivan Ostrochovský absolvoval Magisterské štúdium na Filmovej  a televíznej fakulte VŠMU na Katedre dokumentárnej tvorby, pokračoval doktorandúrou na Katedre audiovizuálnych štúdií v Banskej Bystrici. Jeho celovečerný režijný debut Zamatoví teroristi, ktorý spolurežíroval s Pavlom Pekárčíkom a Petrom Kerekesom, získal na MFF Karlovy Vary 2013 cenu Fedeora. 

Zdroj:  sfta.sk Foto © ASFK

Odporúčané články

Highlighty z Comic-Con 2017

Highlighty z Comic-Con 2017

Jedna z najdôležitejších udalostí modernej pop kultúry, ktorá spája svet fantázie, science fiction a záhad so svetom filmu,...