Filmové novinky na október 2015

1.10.2015|Ivet Kollárová|
Filmové novinky na október 2015

Ak sa doteraz zdalo, že v kinách je stále menej a menej filmov, a najmä kvalitných filmov, mesiac október všetkých vyvedie z omylu. Čaká nás poriadna dávka filmov svetovej aj česko-slovenskej produkcie. Premiéru bude mať 27 súčasných filmov, obzrieme sa aj na klasiku zlatého veku filmu a predstaví sa nám jedno z diel majstra hororu, Alfreda Hitchcocka.

Posledné dni bola v kurze červená, nie len že sa mesiac zafarbil na túto ohnivú farbu, no NASA nedávno oznámila, že na červenej planéte, na Marse je voda. A filmový október nezačneme inak ako veľmi príznačným filmom pre tieto dni, novinkou od režiséra Ridleyho Scotta, Marťan (The Martian). V tomto akčnom sci-fi sa skupina kozmonautov vydáva na záchrannú misiu jedného ich kolegu Marka Watneyho, ktorého po neúspešnej misii museli nechať na nehostinnom Marse. Aby prežil, musí na planéte bez života dokázať nemožné. V snímke si zahrali Matt Damon, Jessica Chastain, Kristen Wiig, Jeff Daniels, Kate Mara, Chiwetel Ejiofor, či Michael Peňa.

Po akčnom sci-fi plného napätia si oddýchneme pri česko-slovenskej spolupráci vo filme Wilsonov od režiséra Tomáša Mašína, ktorým paroduje úspešné československé komédie 70-rokov. V jedinej ženskej úlohe sa vo filme predstaví Táňa Pauhofová. Na najmenších, ale aj tých trochu skôr narodených, čaká pokračovanie animovanej komédie Hotel Transylvánia 2 z pera Adama Sandlera a režiséra Genndyho Tartakovskeho. Tento krát gróf Dracula upriami všetku svoju pozornosť na svojho napoly človeka, napoly upírskeho vnúčika, v ktorom chce prebudiť to pravé monštrum.

V rámci najväčšej putovnej prehliadky filmov - Projektu 100 sa predstaví aj nemecký film Fénix od režiséra Christiana Petzolda. Film sa odohráva po druhej svetovej vojne a sleduje život Nelly, ktorá prežila Osvienčim, a ktorá si okrem jaziev na duši odnáša aj jazvy na tvári. Snaží sa nájsť manžela a zistiť, či ju miloval aj to, či ju zradil.

Po žhavom začiatku október pokračuje oscarovým režisérom Robertom Zemeckisom, ktorý prináša do kín opäť pútavý príbeh jedného neobyčajného muža, Philippa Petita. Vo filme Na lane (The Walk) si Philipp, svetoznámy povrazolezec plní jeden zo svojich šialených snov - prejsť na lane natiahnutom medzi budovami Svetového obchodného centra. O umocnenie zážitku a reálneho pocitu z dosiahnutého úspechu sa postará technológia 3D.

Hranica medzi USA a Mexicom býva pomerne dobre strážená. No nájdu sa aj tzv. územia nikoho, kde neplatia žiadne zákony. Režisér Denis Villeneuve nám vo filme Sicario predstaví elitnú jednotku, ktorá má za úlohu na tomto území bojovať proti drogovému kartelu. Do akcie sa dostane aj mladá agentka FBI, pre ktorú to bude krst ohňom.

V napínavých akciách pokračujeme s filmom Nemilosrdný (The Squad) od režiséra Benjamina Rochera. V hlavnej úlohe drsného policajta bojujúceho proti gangu lupičov sa predstaví neohrozený Jean Reno. Film odhaľuje nezvyčajné vypočúvacie metódy policajného tímu, ktoré nadriadeným nie sú po vôli. Film je voľne natočený na námet britského seriálu Inšpektor Regan.

Najväčšia putovná prehliadka filmov - Projekt 100 predstaví ďalšie dva filmy. Dokumentárny film Anton Srholec, prvý z dvoch dokumentov, ktoré október prinesie do kín, rozpráva o živote človeka, ktorý napriek rôznym životným peripetiám, neprestal milovať ľudí a Boha. A klasiku a jeden z vrcholov filmovej tvorby majstra hororu Alfreda Hitchcocka, Okno do dvora (Reer Window).

Druhú polovicu mesiaca začneme opäť vo veľkom štýle a s majstrom fantasy hororu a vizuálnej prepracovanosti obrazov, Guillerma Del Tora. Režisér prichádza so svojou novinkou Purpurový vrch (Crimson Peak), v ktorom nás prevedie strašidelným domom, ktorý je nezvyčajne živý a dejú sa v ňom zvláštne, nevysvetliteľné veci. Svoje si v ňom prežije aj mladá spisovateľka Edith Cushing, ktorá sa zapletie so súrodeneckou dvojicou, Thomasom a Lucille Sharpeových. V hlavných úlohách sa predstavia Mia Wasikowska, Tom Hiddleston a Jessica Chastain.

V zvláštnych veciach budeme pokračovať aj slovenským filmom Čistič režiséra Petera Bebjaka. Budeme svedkami prerodu stereotypného života pracovníka pohrebnej služby, ktorého život vďaka jeho novej záľube nadobudne nový rozmer. Novému hobby – sledovaniu životov pozostalých prepadne natoľko, že sa mu to, po odhalení tajomstiev svojich najbližších, úplne vymkne spod kontroly.

Ďalší režisér zvučného mena, Stephen Frears prináša film o najoslavovanejšom a zároveň najkontroverznejšom mužovi v novodobej histórií športu v USA, Lanceovi Armstrongovi. Vo filme The Program: Pád legendy (The Program) zobrazuje Lanceove úspechy a prehry, jeho boj s rakovinou a víťazstvá na Tour de France. Najviac ale jeho neslávny dopingový škandál, ktorý ho obral o sedem titulov z Tour.

Október prinesie do kín aj víťaza Zlatej palmy z MFF Cannes, film Dheepan režiséra Jacquesa Audiarda. Film rozpráva o troch utečencov, Dheepana, tamilského tigra bojujúceho za nezávislosť na Sri Lanke, jednu mladú ženu a malé dievča, ktorí pred občianskou vojnou v krajine ušli do Paríža, kde chcú začať nový život. V snahe prežiť musia predstierať, že sú rodina. Vo francúzskom hlavnom meste ale panuje násilie, čo Dheepana prinúti opäť bojovať za tých, ktorých má rád.

Najmenší sa môžu tešiť na dobrodružstvá malej, zvedavej koali vo filme Žmurko Bill (Blinky Bill) od režisérskej dvojice Deane Taylor a Noel Cleary.

V rámci Projektu 100 bude odpremierovaný nový, anglicky hovoriaci film talianskeho režiséra Paola Sorrentina, Mladosť (Youth).  Film odkazuje na odvekú pravdu, sme tak starý, ako sa cítime. Vo filme si dvaja starí priatelia, Fred, skladateľ a Mick, filmový režisér, krátia dovolenku tým, že s dávkou zvedavosti a nehy pozorujú zmätené životy svojich detí, mladších kolegov a iných hotelových hostí. V hlavných úlohách sa blysli Michael Caine a Harvey Keitel.

Predposledný októbrový týždeň začneme vo svete fantázií a nadprirodzených javov. Režisér Breck Eisner natočil fantazijnú, akčnú snímku Posledný lovec čarodejníc (The Last Witch Hunter), v ktorej Kaulder bojuje s nadprirodzenými nepriateľmi a snaží sa udržať svet bezpečný. Nanešťastie sú tu zlé čarodejnícke sily, ktoré sa snažia rozpútať peklo na Zemi. Kaulder sa bude musieť vysporiadať so zlou čarodejnicou Kráľovnou a vyhrať možno svoj posledný boj v živote.

Ďalšou snímkou je klasický príbeh od spisovateľa J. M. Barriema, ktorý vytvoril postavu Petra Pana. Režisér Joe Wright sa vo filme Pan: Cesta do Krajiny - Nekrajiny zameral na originál príbeh malého chlapca, ktorý je unesený do magickej krajiny, v ktorej prežije plno dobrodružstiev, naučí sa lietať, spozná nových priateľov a nepriateľov, proti ktorým bude musieť bojovať na život a na smrť, aby naplnil svoj osud – stať sa hrdinom známym ako Peter Pan. Vo filme režiséra Johna Wellsa sa herec Bradley Cooper predstaví ako Dokonalý šéf (Burnt/Adam Jones). Svojím talentom sa bude bývalý enfant terrible parížských reštaurácií pokúšať o návrat, otvorenie vlastnej reštaurácie a získanie tretej michelinskej hviezdy.

 

Čakajú nás aj dva české filmy. Domáci péče od režiséra Slávka Horáka, v ktorom si obetavá zdravotná sestra konečne uvedomí, že aj ona má nárok na niekoho, kto sa o ňu v ťažkých časoch postará. A film Ztraceni v Mnichově od Petra Zelenku, v ktorom jeden český novinár, za pomoci papagájových kontroverzných citácií jeho niekdajšieho majiteľa Eduarda Daladiera, rozpúta politický škandál.

Ak sa radi bojíte, nenechajte si ujsť poslednú záverečnú časť hororu Paranoraml Activity: The Ghost Dimension režiséra Gregoryho Plotkina.

Projekt 100 ponúkne Penelope Cruz v intímnej ženskej dráme o prekonávaní životnej tragédie vo filme Ma ma režiséra Julia Medema.

Posledný októbrový týždeň ponúkne sedem plnohodnotných snímok. Začneme pokračovaním nemeckej komédie Fakju pán profesor 2 od režiséra Bora Dagtekina, kde sa opäť stretneme s „učiteľom“ Zekim, jeho strelenou kolegyňou Lisi Schnabelstedtovou a novými problémami nie len zo školských lavíc. Tentoraz sa pozrieme až do Thajska, kde bude Zeki bojovať o svoje nešťastne stratené diamanty. Po odľahčenej nemeckej komédií „pritvrdíme“ hororovou komédiou Husia koža (Goosebumps) od režiséra Roba Lettermana, kde si budeme dávať pozor na to, čo čítame, špeciálne ak sa jedná o hororové knihy s duchmi a príšerami, ktoré z nich môžu hocikedy vyskočiť.

Z nemeckého Berlinale prichádza snímka režiséra Sebastiana Schippera, Victoria. Príbeh je jednoduchý, mladá Španielka prichádza do Berlína pracovať a užívať si nočný život. Po jednej párty si ale bude priať, aby zostala doma. Úplnou náhodou sa totiž ocitne ako vodič auta, v ktorom ona a ďalší štyria kamaráti unikajú po bankovej lúpeži. Film je unikátny v tom, že je natočený na jeden záber. Čakáreň je názov druhého dokumentu, ktorý október prináša. Režisér Palo Korec sa v ňom zameral na kolobeh jedného života a stáva sa určitou sondou spoločnosti a osudov reálnych žien.

Kriminálno-biografický thriller ponúkne režisér Brian Helgeland v snímke Legendy zločinu (Legend). Film rozpráva príbeh najznámejších britských gangstrov, bratov - dvojičky Reggieho a Ronnieho Krayovcov. Dvojúlohu si vo filme zahral britský herec Tom Hardy. Česko-slovenská spolupráca sa nezaprie vo filme režiséra Miloslava Šmídmajera, Celebrity s.r.o. Táto komédia sa zameriava na rýchlokvasné celebrity a rôzne béčkové zábavné show, ktoré síce majú svojich divákov, ale netrhajú žiadne rekordy v sledovanosti. To sa rozhodne zmeniť Tomáš, režisér jedného takého seriálu, a do deja zapojí postavu, ktorá je inšpirovaná skutočným človekom – mafiánom. Na následky jeho konania, nemusíme dlho čakať.

Posledným filmom je film z Projektu 100 - klasika zo zlatého veku filmu Východ slnka (Sunrise: A Song of Two Humans) režiséra Friedricha Wilhelma Murnau ešte z roku 1927.

Zdroj:  MovieMania.sk Foto © Depositphotos

Súvisiace články