Šarmantná a rešpektovaná herečka Glenn Closeová

3.10.2015|-jr-|

(19. 3. 1947, Greenwich, Connecticut, USA)

S tromi súrodencami mala hektické detstvo. Otec pracoval ako chirurg v Kongu a deti detstvo strávili prevažne po švajčiarskych a afrických internátoch. Počas štúdia na renomovanej Rosemary Hall School spolu založila od detstva neposedná Closeová súbor Fingernails, čo by nebolo nič netypické, v repertoáre ktorého bol aj „Rómeo a Júlia“ a ani to by nebolo netypické; netypické tak trochu bolo, že si v tomto predstavení zahrala Rómea. Že má neposedné nohy a len tak sa niečoho nezľakne a nebojí sa zberať skúsenosti všetkého druhu, dokázala niekoľko ročnou spoluprácou so zájazdovou folklórnou skupinou. Postupne chápala čoraz viacej, že sa narodila pre kinematografiu. Študovala dramatické umenie (ale i antropológiu) na College of William and Mary. Prebojovala sa do New Yorku. V ňom sa stala členkou súboru Phoenix Theatre Company. V polovici 70. rokov vďaka nemu debutovala na Broadway.

Za svoje divadelné a muzikálové účinkovania (nie len na Broadway) obdržala dva krát cenu Tony a raz Obi. Ďalšieho Tonyho získala v roku 1994. Napriek úspechu s filmom totiž divadlu zostala už verná. V roku 1982 nakrútil George Roy Hill adaptáciu Irvingovho románu Svet podľa Garpa (The World According to Garp, 1982) a Glenn si zahrala matku Robina Williamsa (hoci od nej bol mladší len o päť rokov). Bola z toho oscarová nominácia. O nič horšie nedopadla ani spolupráca s Lawrenceom Kasdanom na melodráme Veľké rozčarovanie (The Big Chill, 1983). To jej do náruče hodilo ďalšiu oscarovú nomináciu. Tým sa výpočet nominácií na Oscara nekončí. Nomináciu jej doniesli aj filmy Barryho Levinsona a Adriana Lynea. Kým v tom prvom stelesnila ex-lásku hlavného hrdinu (Robert Redford) v snímke Prirodzený talent (The Natural, 1984), v druhom sa predstavila v nečakane temnom svetle. Rolu vzala po Debre Wingerovej a Barbare Hersheyovej. V príbehu o vášni, žiarlivosti, zodpovednosti a šialenstve, stelesnila atraktívnu ženu, ktorej podľahne ženatý právnik (Michael Douglas) úspešný psychothriller Osudová príťažlivosť (Fatal Attraction, 1987). Pôsobivú kreáciu, za ktorú bola opäť nominovaná na Oscara roku 1988 a to postavou cynickej, rafinovanej a intrigánskej markízy de Merteuil vo filmovom spracovaní románu v listoch Choderlose de Laclose Nebezpečné známosti (Dangerous Liaisons, 1988). Hrdinky, ktoré Glenn Closeová stelesňovala najmä v dramaticky vyhrotených filmoch, s vyznačujúcou citovou nevyrovnanosťou, tajomnou osudovosťou a rozporuplnými charaktermi.

Herečka Glenn Closeová

Výrazné úlohy vytvorila v cenených drámach Dom duchov (The House of the Spirits, 1993) alebo Vitajte v Holly Springs (Cookie´s Fortune, 1999). Rozumie si aj s hollywoodskym mainstreamom. Do výrazných podporných rolí ju obsadzujú kalibre ako Noviny (The Paper, 1994) Rona Howarda, Mars útočí! (Mars Attacks!, 1996) Tima Burtona, homosexuálna komédia Svadba naruby (In a Out, 1997) Franka Oza a Air Force One (1997) Wolfganga Petersena. Popularitu a finančné zaistenie jej priniesla maniakálna módna návrhárka Cruella De Vil v dvojici hraných disneyoviek 101 dalmatíncov (101 Dalmatians, 1996) a 102 dalmatíncov (102 Dalmatians, 2000). Že si s Disneym rozumie, preukázala aj prepožičaním hlasu v jednom z jeho posledných klasicky animovaných hitov Tarzan (1999). Tým si vlastne splnila detský sen, spolupracovať s Disneyom. Rada spolupracuje aj po boku výrazných mužských hviezd – Jeff Bridges – Zubaté ostrie (Jagged Edge, 1985), Mel Gibson – Hamlet (1990), Christopher Walken - televízny film Koniec zimy (TV, Skylark, 1993), Patrick Stewart - Lev v zime (TV, The Lion in Winter, 2003). V poslednej dobe hrala u Woodyho Allena Čokoľvek aj Franka Oza Stepfordské paničky (The Stepford Wives, 2004). Len pre zaujímavosť - pre film Legenda o Tarzanovi (1984) bola najatá, aby predabovala Andie MacDowellovú, pretože táto bývalá modelka mala silný južanský prízvuk.

Talentovaná Closeová sporiada úspechy tiež na Broadwayi. Jedna z jej najúspešnejších broadwayských úloh je Norma Desmondová v muzikáli Andrewa Lloyda Webbera Sunset Boulevard, za ktorú získala aj Tony Award v rocku 1994. Vo filmovom spracovaní excelovala legendárna hviezda nemej éry Gloria Swansonová z roku 1950. Jeden z najlepších filmov legendárneho režiséra Billyho Wildera líči neovládateľnú túžbu bývalej hviezdy nemého filmu Normy Desmondovej po comebacku, ktorá si za týmto účelom najme neúspešného scenáristu Gillisa. Notoricky presný portrét špecifického filmárskeho zákulisia získal z 11 nominácií troch Oscarov. Okrem ceny za Sunset Boulevard získala Glenn Closeová cenu Tony tiež za The Real Thing a Death and the Maiden.

Vo februári 2006 sa vydala za svojho dlhoročného priateľa Davida E. Shawa. Predtým bola dvakrát vydatá – za Cabota Wadea a Jamesa Marlasa. Má jednu dcéru – Annie Maude Starke (* 26. dubna 1988) z predchádzajúceho vzťahu s Johnom Starkeom. Closeová finančne podporovala prezidentskú kampaň demokratických kandidátov, napr. Hillary Clintonovú, John Edwardsa, Howarda Deana alebo Baracka Obamu.

Glenn Closeová v úlohe Nova Prime vo filme Strážcovia Galaxie

Ďalšia filmografia Glenn Closeovej:

Maxie (1985), Gandahar (1988), Pohotová rodina (Immediate Familly, 1989), Zvrat Šťasteny (Reversal of Fortune, 1990), Láska v Seattli (TV, She´ll Take Romance, 1990), Stretnutie s Venušou (Meeting Venus, 1991),Sarah prostá a neuveriteľná (TV, Sarah, Plain and Tall, 1991), Hook (1991),Služba v tichu: Príbeh Margarethe Cammermayerovej (TV, Serving of Silence: The Margarethe Cammermayer Story, 1995), Mary Reillyová (Mary Reilly, 1996), Cesta do raja (Paradise Road, 1997), Vitaj v Hollywoode (Welcome to Hollywood, 1998), Čo vlastne ženy chcú (Things You Can Tell Just by Looking at Her, 1999), Životné istoty (The Safety of Objects, 2001), Rozvod po francúzsky (Le Divorce, 2003), Deväť životov (Nine lives, 2005),Nevydarený únos (The Chumscrubber, 2005), Heights (2005), V ten večer (Evening, 2007),Damages – V ohrození života (TV seriál, Damages, 2007), Albert Nobbs (2011), 5 to 7 (2014), Strážcovia galaxie (Guardians of teh Galaxy, 2014), Až na dno (Low Down, 2014).

Zdroj:  MovieMania.sk Foto © Saturn Entertainment / Carrienelson1 | Dreamstime.com

Odporúčané články

Highlighty z Comic-Con 2017

Highlighty z Comic-Con 2017

Jedna z najdôležitejších udalostí modernej pop kultúry, ktorá spája svet fantázie, science fiction a záhad so svetom filmu,...