Čeľuste (1975)

15.11.2015|-jr-|
Čeľuste (1975)

Mladý pár sa rozhodne pomilovať pri splne v mori. Sú totiž opití a dievčina sa vyzliekla do naha. Netuší, že sa práve zapisuje svojimi noriacimi sa krivkami do filmovej histórie. Zaznievajú slávne tóny Johna Williamsa a dievčina je na chvíľu stiahnutá pod hladinu. Za chvíľu sa divoko preháňa po hladine. Je čas kŕmenia obrovského žraloka. Šerif Martin Bordy (Roy Scheider) sa v prímorskom mestečku Amity, ktoré je absolútne závislé na turistickej sezóne začína dostávať do pozície miestneho blázna, keď sa rozhodne uzavrieť pláže kvôli žralokovi – ľudožrútovi. Situácia vysvitla tak, že má pravdu a vydá sa na lov obludy za pomoci starého morského vlka Sama Quita (Robert Shaw) a oceanológa Matta Hoopera (Richard Dreyfuss).

Vznik:

V čase uvedenia film videlo neuveriteľných 67 miliónov Američanov, v tom čase to bolo najviac v histórii! Film vyvolal obrovskú mániu, že niektoré prímorské mestečka mali najhoršiu sezónu v dejinách. Každý sa totiž bál kúpať. Čo keby sa objavila trojuholníková plutva na hladine. To sa netýkalo letoviska Martha´s Vineyard, ktoré z obvyklých 5000 rekreantov vďaka nakrúcaniu tohto filmu navštívilo v ďalšom roku 15 000 rekreantov! Spielbergov filmový debut Sugarlandský expres zarobil na náklady, ale divácky hit to nebol. A predsa mu ponúkol scenár k knižnému bestselleru Čeľuste od Petra Benchleya, ktorého práva boli zakúpené k sfilmovaniu za vysokých 175 000 dolárov. Benchley si predstavoval do hlavnej úlohy hviezdu ako Roberta Redforda alebo Paula Newmana, ale Steven Spielberg chcel do hlavných úloh obsadiť menej známe tváre, aby nezatienil skutočnú hviezdu – žraloka.

Nakrúcanie filmu bolo naplánované na 55 dní a producenti chceli nakrúcať so skutočnými žralokmi. To Spielberg odmietol. Preto bola vybavená objednávka na umelohmotného žraloka, ktorého výroba vyšla nakoniec na neuveriteľných 3 milióny dolárov (o 1 milión dolárov viac než výroba celého filmu Prelet nad kukučím hniezdom). Spielbergovi sa mechanický žralok zo začiatku páčil a preto pozval svojich kamarátov Martina Scorseseho a Georgea Lucasa, aby sa šli na neho pozrieť do štúdia. Lucas v rámci srandy strčil hlavu do tlamy a niekto zapol ovládanie. Žralok mu hlavu stisol, a uväznil ho tým a chudák musel čakať niekoľko hodín kým ho mohli oslobodiť. Tá bábka zvaná „Bruce“ bola vážne poškodená a viac sa jej nedotkli pre zábavu. Nakrúcanie bolo doslova nočná mora. Bruce bol chvíľami neovládateľný a vyzeral skôr komicky než hrôzostrašne. Spielberg sa preto rozhodol žraloka príliš neukazovať a začal zábery vymýšľať tak, aby mechanickú bábku používal čo najmenej. Problematický žralok predĺžil nakrúcanie na neuveriteľných 159 dní a americká tlač premenoval film z Jaws na Flaws. Kameramanom filmu bol mladý filmár Bill Butler, ktorý mal povesť spolupracovníka do nepohody. Pre hudobnú zložku filmu Spielberg angažoval skúseného Johna Williamsa. Jednoduchý ústredný motív tvorený len tónmi E a F sa zapísali do dejín kinematografie.

Spielberg, ktorý sa preslávil ako tvorca vynikajúcej detskej zábavy nechá v Čeľustiach zabiť dieťa a tým porušuje pravidlá žánru a už to nikdy vo svojej kariére neurobí. Vo filme Čeľuste mu ide o jediné a to poriadne vydesiť publikum! A to sa mu darí. Niektoré scény sú tak hrôzostrašné, že ich kvôli testovaciemu publiku musel nakoniec meniť. A distribútora tiež. Spoločnosť Universal prvýkrát v histórii mení marketing, ktorý sa stane od tej doby v Hollywoode celkom bežným. Tzv. „blockbuster“ je označenie, ktoré vzniklo až vďaka Čeľustiam. Symbolizuje film, ktorý štúdio vyrobí za väčšinu svojich ročných prostriedkov. Film potom nasadí v ohromnom počte kópií a vďaka agresívnej reklamnej kampani spolieha na enormné zisky. Film sa totiž hral okamžite všade a stal sa spoločenským fenoménom. Každý sa pýtal: „Už si videl Čeľuste? Nie? Tak horsa na neho! Je to bomba!“ Prijatie divákov bolo úžasné a film získal kladné hodnotenie i u kritikov. John Williams nasledujúci rok riadil orchester pri predávaní Oscarov. Keď zrazu začul svoje meno, nechal dirigentské paličky, vybehol po schodoch na pódium, prevzal Oscara a vrátil sa na svoje miesto. Čeľuste bol takým veľkým trhákom, že Štúdio Universal chcelo okamžité pokračovanie, ale Spielberg to odmietol. Producenti však v priebehu ďalších rokov hneď niekoľko pokračovaní vyrobili a tretí diel bol v polovici 80. rokov dokonca v 3D rozlíšení.

Zaujímavosti:

  • Počas pitvy žraloka nájde Matt Hooper (Richard Dreyfuss<) poznávaciu značku 007. Ide o odkaz na "bondovku" Žiť a nechať zomrieť (1973), ktorý chcel Steven Spielberg režírovať, ale bol dvakrát odmietnutý.
  • Autor predlohy Peter Benchley si zahral televízneho reportéra.
  • Jaws patrí medzi 12 najobľúbenejších filmov Quentina Tarantina.
  • Steven Spielberg nebol pri nakrúcaní finálnej scény "explózia" žraloka. Údajne zveril nakrúcanie svojmu asistentovi réžie.
  • Počas konfliktu žraloka s potápačom v klietke nebol Richard Dreyfuss vôbec na pľaci. Dokonca aj detailné zábery na oči boli nakrúcané s kaskadérom.
  • Pieseň, ktorú na lodi spievajú Quint (Robert Shaw), Brody (Roy Scheider) a Hooper (Richard Dreyfuss), je "Show Me The Way To Go Home" z roku 1925 od dvojice Jimmy Campbell a Reg Connelly, používajúcich pseudonym "Irving King".
  • Brody (Roy Scheider) na lodi strieľa po žralokovi najskôr revolverom Smith & Wesson Model 15, na konci filmu strieľa do kyslíkovej fľaše z pušky M1 Garand. Quint (Robert Shaw) strieľa po žralokovi harpúnou typu Greener Light Harpoon Gun.
  • Film bol vyhlásený časopisom Empire v septembri 2008 ako piaty najlepší film všetkých dôb. V roku 2014 klesol v rebríčku na ôsmu priečku.
  • Film vyvolal zvýšený záujem o lov žralokov. Doslova k mánii.
  • Prvým obsadeným do filmu bola herečka Lorraine Gary ako Ellen Brody.
  • Peter Benchley vyhlásil, že keby mal nejaké znalosti o tom, ako sa v skutočnosti správajú žraloky, nikdy by knihu nenapísal.
  • Charlton Heston bol zvažovaný pre úlohu Brodyho. Jeff Bridges, Timothy Bottoms, Jon Voight a Jan-Michael Vincent pre úlohu Hoopera.
  • Vo svojej autobiografii sa Spielberg zmienil o psychickej pomoci pre Roberta Duvalla, ktorý ho presviedčal, aby film nakrútil. Ten ponúkol Duvallovi úlohu Brodyho, ale Duvall ju odmietol s tým, že by ho potom film veľmi preslávil.
  • Charlton Heston bol veľmi dotknutý, že úlohu vo filme nedostal. Niekoľkokrát potom nevyberavo komentoval prácu Spielberga a odmietol úlohu v jeho ďalšom filme "1941".
  • Pes, ktorý je vo filme Brodyho patrí v skutočnosti Spielbergovi.
  • Mechanický žralok robil počas nakrúcania problémy a bol častejšie v servise ako pred kamerou.
  • Zábery z potápajúcej sa lodi s Roy Scheiderom sa nakrúcal 75 krát! Scheider neveril prítomnému záchrannému tímu a mal pre istotu po ruke niekoľko sekier a zdvihákov v kabíne.
  • Keď bol žralok dostavený nebol nikdy testovaný vo vode, takže pri prvej scéne, kedy sa potopil do mora, tak klesol až na dno.
  • Spielberg pomenoval žraloka "Bruce" po svojom právnikovi.
  • Takmer štvrtina filmu sa nakrúcala na úrovni hladiny, aby mal divák pocit spoluúčasti.

Ocenenia:

  • Oscar za hudbu, zvuk a strih, nominácia na Oscara – najlepší film, film bol vybraný do národného ochranného fondu USA (2001).

Čeľuste (Jaws, USA, 1975)

Réžia: Steven Spielberg, scenár: Peter Benchley, Carl Gottlieb podľa románu Petera Benchleyho, hudba: John Williams, kamera: Bill Butler, strih: Verna Fields, hrajú: Roy Scheider, Robert Shaw, Richard Dreyfuss, Lorraine Gary, Murray Hamilton.

Zdroj:  MovieMania.sk Foto © YouTube repro

Súvisiace články