Assassin

10.12.2015|Martin Černický|
Assassin

Hou Hsiao-Hsien patrí medzi predstaviteľov novej vlny v Taiwane, kde je pojmom. A nielen tam, jeho vplyv siaha až za jeho hranice. Pôsobí od roku 1980, kedy mal premiéru jeho celovečerný debut Cute Girl. Odvtedy jeho filmy takmer pravidelne účinkujú na rôznych festivalových podujatiach, či už v Benátkach, Cannes, alebo na Havaji. Prvý významný úspech dosiahol v roku 1983, a veľké medzinárodné uznanie sa mu však podarilo získať aj tento rok na festivale v Cannes, keď za Assassina obdržal cenu pre najlepšieho režiséra.

Assassin sa odohráva v 9. storočí behom vlády dynastie Tchang. Hlavnou hrdinkou je žena, vrahyňa Nie Yinniang (Shu Qi, u nás známa z prvého Kuriéra, s režisérom nespolupracuje prvýkrát) trénovaná od desiatich rokov jej paňou a mníškou Jiaxing. Potom čo však vedome zlyhá pri plnení svojej úlohy, je za trest poslaná do rodného kraja Weibo. Tam na ňu čaká ešte náročnejšia úloha – zabiť vojenského vodcu Tian Ji´ana. Náročnejšia aj preto, lebo Tian Ji´an jej jej bratranec a kedysi s ním bola zasnúbená.

Šesťdesiatosem ročný režisér sa narodil v Číne, jeho rodina ušla na Taiwan kvôli občianskej vojne. Hlavne vo svojich prvých filmoch sa inšpiroval svojim komplikovaným detstvom. Neskôr sa vydal umeleckejším smerom a v jeho tvorbe sa začali objavovať aj historické fresky. Aktuálne už iba doťahuje svoj štýl k dokonalosti, ale jeho formálne experimenty nie sú pre každého. Prečo táto odbočka? Z popisu totiž jeho novinka vyznieva atraktívne aj pre bežného diváka. Pokiaľ však dospejete k tomuto názoru, tak ste ďaleko od pravdy. Assassin, bude pre vás vhodným adeptom na zhliadnutie, iba pokiaľ holdujete pomalším a meditatívnejším dielam. A rozhodne ho nemôžete brať ako akčný film.

Recenzia filmu Assassin

Hou Hsiao-hsien si v ňom síce vypožičiava prvky wuxie, ale na siahodlhé bojové pasáže môžete rovno zabudnúť. Nechýba im istá elegancia, ale v skutočnosti zaberajú na plátne veľmi málo času, aby sa dali plnohodnotne užiť. Nejde ani o konverzačnú drámu. Na to je dialógových výmen príliš málo a dochádza na ne, iba keď je to nevyhnutné. Nechýba samozrejme krátky titulkový úvod načrtávajúci po informácie nevyhnutné k pochopeniu premisy, ale charaktery so slovami vyslovene šetria.

105 minút dlhý zážitok tak zrejme bude hlavne záležitosťou pre fajnšmekrov. Nie je až tak podstatné, čo sa deje v jednotlivých scénach, ale skôr to, ako na vás dané scény budú pôsobiť. Nie je až tak dôležité, kam sa uberá dej, skôr to, akým spôsobom sa tam uberá. Výstavbou Assassin pripomína skôr báseň, ale to platí len do istej miery. Pokiaľ nebudete dávať pozor, tak sa vo všetkých motívoch a postavách (akokoľvek sú tie podstatné relatívne ľahko identifikovateľné) stratíte a katarziu si neužijete. A to aj napriek tomu, že pri pozornejšom rozbore ide o jednoducho vystavaný snímok.

Najväčším kladom filmu je celková kompozícia - každá scéna je komponovaná premysleným spôsobom. Nejde o vizuálne orgie v zmysle nasilu tlačeného pozlátka do popredia. Autentická výprava, či kostýmy sú neodškriepiteľné, ale jednotlivé zábery sa vyhýbajú zámernej pompéznosti a sú ladené skôr komorne. Sila obrazu je aj v jeho plastičnosti, pričom svoju úlohu zohráva aj využitie netradičného formátu 4:3. Respektíve zastaralého, ale to len podtrhuje experimentálny úmysel. Pokiaľ sa v podobných detailoch vyžívate, prídete si na svoje. Pokiaľ nie..

Recenzia filmu Assassin

Po formálnej stránke je všetko zvládnuté na jednotku. So spracovaním to také jednoznačné nie je. Dej môže pôsobí mätúcim dojmom a dialógy sú zdĺhavé na to, aby sa dal vnímať ako sled krásnych maľovaných obrazov v galérii. Nepochybne v tom badať jasný zámer, ale za podobných podmienok mám problém si užívať vizuálnu vycibrenosť. Ak by sa film vydal poetickejším smerom ako napríklad známe Jar, leto, jeseň, zima... a jar od Ki-Duk Kima, bol by som spokojnejší. Ale to by nebol Hou Hsiao-hsien a určite by to nebolo to, o čo sa snažil.

Podľa magazínu Sight & Sound, konkrétnejšie hlasovania 168 kritikov z celého sveta sa stal Assassin filmom roka 2015. Aj preto sa nedá povedať, že by šlo o zlý film. Svoj okruh priaznivcov si určite nájde a pre priaznivcov ázijskej poézie môže ísť o vizuálnu slasť. Úprimne im závidím, pretože ja som tam nič viac nenašiel.

VERDIKT MOVIE MANIA:
Zdroj:  MovieMania.sk Foto © Film Europe

Odporúčané články

Som legenda (I am Legend)

Som legenda (I am Legend)

Predstavte si, že na celom svete zúri vírus a vy ste imúnny. Beháte si po Manhattane ako na nejakej lúčke a okolo vás sa mení celá...
Highlighty z Comic-Con 2017

Highlighty z Comic-Con 2017

Jedna z najdôležitejších udalostí modernej pop kultúry, ktorá spája svet fantázie, science fiction a záhad so svetom filmu,...