Zlaté glóbusy 2016 extra

10.1.2016|Ivet Kollárová|
Zlaté glóbusy 2016 extra

Hollywoodska asociácia zahraničných novinárov (HFPA) nám svojich víťazov predstaví už dnes v noci z nedele na pondelok nášho času. Do Hollywoodu sa zišli všetci filmoví tvorcovia, herci, či herečky, ktorých uvidíme na 73. ročníku udeľovania Zlatých glóbusov. Nominovaných poznáme. V počte nominácií vedie romantická dráma o láske medzi dvoma ženami odohrávajúca sa v New Yorku v 50. rokoch od režiséra Todda Haynesa, Carol. Na víťazov si musíme počkať, a je to už len pár hodín. A kým čakáme, pozrime sa „do zákulisia“ Zlatých glóbusov, nech vieme, ako vyzerajú prípravy na tento slávnostný galavečer.

Moderátor večera

Dôležitým elementom každého udeľovania cien, okrem nominovaných a víťazov, je ich moderátor. Ten môže z večera urobiť nezabudnuteľnú udalosť plnú vtipných momentov, ktoré sa stanú highlightom najbližších dní. Alebo môže celý večer „pochovať“ pod hŕbu nevtipných a trápnych komentov, či hudobných vystúpení, na ktoré aj tak nikto nie je zvedavý. Zahraniční novinári mali od roku 2010 jasné, kto bude ich moderátor. Stal sa nim britský komik Ricky Gervais, ktorý svojim drsným humorom na hrane nenechal nikoho chladným. Až do roku 2012, kedy prekročil pomyslenú a únosnú hranicu Asociácie, ktorá si povedala: „Stačilo“! Na tri roky angažovali komičky a herečky Tinu FeyAmy Poehler, ktoré si zaslúžia obdiv za predvedené moderátorské výkony, kedy každý rok posúvali hranicu vyššie a vyššie. Bolo jasné, že ktokoľvek príde po nich, to nebude mať ľahké.

Lenže! HFPA prekusla svoju hrdosť a urobila asi jeden z najrozumnejších krokov aký mohla. Na tohtoročné udeľovanie Zlatých glóbusov za moderátora opäť prizvali starého, ale dobrého Rickyho Gervaisa. Čím prekvapí tento rok a či si vyslúži pozvanie aj na nasledujúce ročníky, uvidíme už dnes v noci nášho času.

A čo hovorí Ricky na svoj návrat na Glóbusy? Po roku 2012 sa zaprisahal, že ich moderovať už nebude. No keď NBCHFPA zmenili názor na Rickyho, zmenil aj on svoj postoj k moderovaniu. No, zmenil ako zmenil. Jeho moderátorská stratégia nijak výrazne nepookriala a svoje „nadšenie“ vyjadril slovami: „Nemám čo stratiť a veľa mi na tom nezáleží. Zaplatili mi, a ja už som to minul. Čo môžu robiť?“ Keď Ricky moderoval show tretíkrát po sebe, do jeho otváracieho monológu sa mohol dostať každý, nebral si servítky a tak pourážal každého od samotnej Asociácie, stanice NBC, hercov ako Mel Gibson, Johnny Depp, či Charlie Sheen a samozrejme nevynechal ani vtipy spojené s náboženstvom, špeciálne Scientológiu. Stal sa postrachom celebrít.

Za predvedené vtipy sa nikdy neospravedlnil, nebol na to dôvod, boli to predsa len vtipy. „Nikto nechce byť stredobodom vtipu, ale ja sa nesnažím zničiť im ich večer. Len rozprávam vtipy. A tie sú o tom, čo urobili a nie o veciach, ktoré nemôžu ovplyvniť. Myslím, že som fér.“ vyjadril sa Ricky v nedávnom rozhovore. Tento rok to bude tak už jeho štvrté moderovanie Zlatých glóbusov. A to pritom nikto neveril, že sa vráti po druhý krát, či tretí, nie to štvrtý. „Povedali mi magickú vetu: môžeš povedať, čokoľvek budeš chcieť, a ja som súhlasil. Stále ale bojujem s myšlienkou, či sa mám nejako výnimočne snažiť, alebo sa mám len viac opiť.“ zakončil Ricky. Tak či tak, máme sa na čo tešiť. Vitaj späť Ricky!

Večerné menu plus dezert

Organizovať podujatie akými sú Zlaté glóbusy určite nie je jednoduchá záležitosť. Predstavte si napríklad, že organizujete večierok pre 1300 ľudí! Minimálne musíte zabezpečiť, aby mali čo jesť a aby nikdy nemali prázdny pohár. A v tomto kritickom bode prichádzajú na pomoc špičkoví kuchári, či čašníci akých v Hollywoode nájdete. S prípravou štvorchodového menu pomáha viac ako 40 šéfkuchárov, niečo cez 100 pomocných síl, 250 čašníkov a skoro 50 barmanov. A na čom si tento rok hviezdy pochutia? O podávané menu sa postarali šéfkuchár Troy N. Thompson a šéfkuchár/cukrár Thomas Henzi z hotela Beverly Hilton, kde sa ceremoniál uskutoční.

Ako predjedlo pripravili Kalifornský miešaný šalát s nádychom ázijských chutí. Šalát obsahuje sladké cherry paradajky, grilovaný japonský baklažán, baby čínsku kapustu a reďkovky zaliate zázvorovým dressingom.

Medzi jedlami sa podávajú buď sladké grilované zemiaky plnené krémovou kukuričnou glazúrou. Alebo jednoduché, no chutné tradičné cestoviny, špeciálne špaghetti pripravené na extra panenskom olivovom oleji podávané s karamelizovanou cibuľkou.

Hlavné jedlo pozostáva z filetu z hovädzieho mäsa so špeciálnou krustou s marinara omáčky a pstruha pomaly pečenom na čiernom cesnaku. K tomu zelenina a sladký zemiak.

dezertov je na výber čokoládová, alebo citrónová pena s pistáciami, alebo kalifornský mandľový koláč plnený jahodovou, čučoriedkovou, kiwi a mangovou penou.

Počas večera sa podáva špeciálny miešaný drink, ktorý obsahuje šampanské značky Moët & Chandon Champagne, s názvom Moët Ruby Red.

Na čo sa môžeme ešte tešiť?

Show sa uskutoční v hoteli Beverly Hilton v slávnej sále International Ballroom. Sála ponúka nevšednú atmosféru, ktorú dotvára sedenie v banketovom štýle, tzn. vkusne prestreté stoly pre zhruba 10-12 ľudí rozmiestnené po celej sále. Tešiť sa tak môžeme na živú a uvoľnenú atmosféru, ktorú prinášajú len Zlaté glóbusy. Na víťazov, ktorí si ako cenu odnesú pozlátenú zemeguľu omotanú závitkom filmového negatívu na podstavci. Trochu aj na porazených. Na ďakovné reči, ktoré sa v priebehu histórie udeľovania cien stali ikonické, inšpiratívne, provokatívne, dojemné a zábavné. Na prípadné kontroverzie, ktoré vzniknú (opakujem, moderátorom večera je Ricky Gervais!). Na červený koberec, ktorý ponúkne prehliadku rób zvučných módnych domov, ktoré si herečky pre tento večer zvolili.

A kto bude ceny prezentovať?

Mel Gibson, Amy Adams, Jaimie Alexander, Patricia Arquette, Jim Carrey, Jamie Foxx, Amber Heard, Bryce Dallas Howard, Kate Hudson, Jennifer Lawrence, Helen Mirren, Julianne Moore, Eddie Redmayne, Amy Schumer, J.K. Simmons, Channing Tatum, Olivia Wilde, Melissa Benoist, Viola Davis, Morgan Freeman, Grant Gustin, Maggie Gyllenhaal, Kevin Hart, Taraji P. Henson, Terrence Howard, Ken Jeong, Dwayne Johnson, Michael Keaton, Lady Gaga, Eva Longoria, Jennifer Lopez, Jason Statham, Mark Wahlberg, Kate Bosworth, Sophia Bush, Matt Damon, Chris Evans, Will Ferrell, Tom Ford, Tom Hanks, Jonah Hill, John Krasinski, Kate Perry, Andy Samberg, či Amy Schumer.

Miss Zlatý glóbus sa pre tento rok stala dcéra herca Jamieho Foxxa, Corinne Foxx.

Cenu Cecil B. DeMille si za celoživotné dielo a špeciálny prínos do sveta filmu prevezme Denzel Washington.

73. ročník udeľovania cien Zlatý glóbus je za dverami a vy si môžete všetkých nominovaných pripomenúť našim článkom:

Nominácie na Zlaté glóbusy 2016

Zdroj:  twitter@presspassla/goldenglobes.com/youtube.com/h Foto © Depositphotos/archív/twitter

Súvisiace články