Filmové premiéry v slovenských kinách na 6. týždeň (11.02.-18.02.2016)

11.2.2016|Ivet Kollárová|
Filmové premiéry v slovenských kinách na 6. týždeň (11.02.-18.02.2016)

Druhý februárový týždeň prinesie do kín až sedem filmových noviniek. Prím budú hrať najmä klubové, európske snímky zo severu, Francúzska, či Česka. Jedna belgicko-fínsko-holandsko-mexická koprodukcia a dve snímky z Ameriky.

Týždeň otvoríme práve americkým filmom, marvelovským hrdinom, ktorý sa vo všetkých smeroch trochu vymyká klasickému superhrdinovi. Deň pred americkou premiérou k nám prichádza snímka od režiséra Tima Millera, Deadpool. Skôr ako sa stal Deadpoolom, bol Wadom Wilsonom, bývalým členom špeciálnych jednotiek. Keď mu lekári diagnostikovali pokročilé štádium rakoviny, podrobil sa experimentálnej liečbe v rámci programu Weapon X, známeho a populárneho predovšetkým medzi X-menovskými mutantmi. Vďaka tomu sa Wade zbavil rakoviny, a nie len že neumrel, ale ako bonus získal schopnosť rýchleho samo uzdravovania. Bohužiaľ však – napríklad oproti Wolverinovi, ktorý po podobnej liečbe zostal celkom sexy – z tohto pokusu vyšiel trvalo znetvorený. Vyzerá, podľa vlastných slov ako „avokádo, ktoré malo sex so starším avokádom“. A aj preto vcelku bez väčšieho odporu prijal okostýmované alter ego menom Deadpool. V kinách sa už raz objavil a to v snímke X-Men Origins: Wolverine, kde mal zašité ústa. A vďaka filmu Deadpool rýchlo pochopíte prečo. A tiež prečo sa mu hovorí Ukecaný vojak. Jeho ďalšími superschopnosťami sú totiž nekonečné kecanie vyznačujúce sa čierno-čiernym humorom, absolútnym cynizmom a pravidelným porušovaním všetkých superhrdinských pravidiel. Tým sa tak trochu vylučuje z partie podobných hrdinov zaoberajúcich sa okrem zachraňovania sveta aj morálnymi dilemami, existenčnými úzkosťami alebo vlastným svedomým. Podobnými pochybnosťami sa Deadpool rozhodne nezdržuje. Spomalilo by ho to pri prenasledovaní a zabíjaní zločincov. Hlavne potrebuje zachrániť svoje dievča a chce dostať Ajaxa z projektu Weapon X. Teda toho, ktorý mu zničil jeho výzor a pokazil náladu. V hlavnej úlohe drzého a neskutočne vtipného Deadpoola sa predstaví charizmatický Ryan Reynolds. Ostatných úloh sa zhostili Morena Baccarin, Gina Carano, T.J. Miller, Ed Skrein, Rachel Sheen, Brianna Hildebrand, Andre Tricoteux, Taylor Hickson, Jed Rees, či Paul Lazenby.

K filmu ponúkame aj jeho Trailer

Druhý film prichádza z Francúzska a prináša pokračovanie rodinného filmu o priateľstve malého chlapca s horským psom vo filme Bella a Sebastián 2 od režiséra Christiana Duguaya. Je september 1945 a všetci obyvatelia horskej dedinky v srdci úchvatných savojských Álp oslavujú koniec vojny. Sebastián vyrástol a stal sa z neho desaťročný chlapec. Spoločne s divokou psou kamarátkou Bellou netrpezlivo čaká na návrat Angeliny, ktorá pre neho vždy bola ako jeho druhá matka. Lenže namiesto nej dorazí do Saint Martin strašná správa: lietadlo, ktorým cestovala sa zrútilo a Angelina sa stratila v hlbokom lese. Celá dedina smúti. Lepšie povedané celá dedina okrem Césara... Sebastiánov skúsený starý otec totiž vie o niekom, kto by jemu a Sebastiánovi mohol pomôcť Angelinu nájsť. Chlapec a jeho veľký horský pes budú musieť prekonať celý rad prekážok a niekoľko ťažkých skúšok a čeliť tajomstvu, ktoré navždy zmení Sebastiánov život. Veľké dobrodružstvo Belly a Sebastiána pokračuje. V hlavných úlohách uvidíme Félixa Bossueta, Tchékyho Karyoa, Thierryho Neuvica, Margaux Châtelier, Thylane Blondeau, či Urbaina Cancelier.

Prinášame aj Trailer k filmu

Ďalšie dva filmy prichádzajú z chladného severu a v dvoch veľmi milých a mierne podobných snímkach prinášajú so sebou kus severského humoru. Kuriozitou je, že obidve snímky, resp. jeho hlavní predstavitelia, Bjørn Sundquist, resp. Antti Litja, si odniesli ceny za najlepšieho herca z národných udeľovaní cien svojej krajiny.

Prvá snímka, Harold (Her er Harold) je z Nórska a natočil ju režisér Gunnar Vikene. Po štyridsiatich rokoch úspešného podnikania v oblasti predaja nábytku Haroldova firma skrachuje, pretože mu v tesnej blízkosti postavia obchodný dom IKEA.V zúfalstve a zlosti sa rozhodne odísť do Švédska a uniesť toho, kto zapríčinil jeho bankrot – samotného zakladateľa IKEA Ingvara Kamprada. Aké je však jeho rozčarovanie, keď zistí, že Kamprad nachádza v únose vlastne potešenie… Vo filme si zahrali Bjørn Sundquist, Lena-Pia Bernhardsson, Björn Granath, Olaf Heggdal, Samuel Hellström, či Andreas Hyttsten.

A pripájame Trailer

Druhá snímka, Hundroš (Mielensäpahoittaja) prichádza z Fínska a natočil ju režisér Dome Karukoski. Hundroš je muž z minulosti. Vie, že dobre už bolo a nič pekné ho nečaká. Uzatvára sa pred všetkým moderným, pretože svet pre neho skončil v r. 1953. Z ulity ho vyženie až bolestivý úraz. Nutnosť navštíviť fyzioterapiu v Helsinkách znamená pre starého muža celú sériu nepríjemných epizód – napríklad jazdu autom, ktoré šoféruje žena, alebo stretnutie so svojím synom, ku ktorému nikdy nemal príliš blízko. Hundroša skrátka čaká jeden dlhý mrzutý víkend. A ako vždy - postará sa aj o to, aby bolo dusno všetkým okolo neho... V hlavných úlohách Antti Litja, Petra Frey, Mari Perankoski, Iikka Forss, Viktor Drevitski, Timo Lavikainen, Mikko Neuvonen, či Sulevi Peltola.

A Trailer k tomu

Piaty film, ktorý ide dnes do kín prináša pohľad na jednu etapu života režiséra Sergeja Ejzenštejna, ktorá výrazne ovplyvnila jeho ďalšiu tvorbu. Režisér Peter Greenaway natočil biografickú snímku Ejzenštejn v Guanajuate (Eisenstein in Guanajuato).Sovietský režisér Sergej Ejzenštejn cestuje v roku 1931, na vrchole svojich tvorivých síl, do Mexika, kde sa chystá nakrútiť snímku Nech žije Mexiko! Prichádza do mesta Guanajuato, kde sa ho ujme miestny sprievodca Palomino Cañedo. Tu Ejzenštejn na vlastnej koži zažíva úzke prepojenie medzi láskou a smrťou – pudy eros a thanatos. Film ponúka možnosť nahliadnuť do desiatich dní, ktoré otriasli Ejzenštejnom; do dní, ktoré ho natrvalo ovplyvnili a formovali. Hlavnú úlohu si zahral Elmer Bäck. Po jeho boku sa predstavia Luis Alberti, Maya Zapata, Lisa Owen, Stelio Savante, či Rasmus Slätis.

A pripájame aj Trailer k filmu

Trochu americkej produkcie a ľahkého humoru prinesie v snímke Ako byť single (How to be Single) režisér Christian Ditter. Existuje správny spôsob ako byť single, nesprávny spôsob ako byť single a potom…je tu Alice. A Robin. Lucy. Meg. Tom. David. New York je plný osamelých sŕdc hľadajúcich tú správnu zhodu, láskyplné spojenie, sex alebo niečo medzi tým. A niekde uprostred všetkých tých dobiedzavých sms-iek a známostí na jednu noc, ktoré všetci títo nezadaní majú spoločné, je potreba naučiť sa ako byť single vo svete plnom stále sa vyvíjajúcich definícií lásky. Prespávanie v meste, ktoré nikdy nespí, nikdy nebolo také zábavné. V hlavných úlohách tejto komédie, o rôznych typoch žien žijúcich vo veľkomeste – ich láskach, trápeniach, úspechoch, neúspechoch a v neposlednej rade o bezstarostnej zábave, sú Dakota Johnson, Rebel Wilson, Alison Brie a Leslie Mann. Okrem nich sa vo filme predstavia aj  Damon Wayans Jr., Anders Holm, Jake Lacy, Jason Mantzoukas, Nicholas Braun, či Charlotte Kirk.

Určite nevynechajte aj Trailer k tomuto filmu

Posledný film, ktorý ide dnes do kín predstavuje akúsi poctu tvorbe speváka Michala Davida, ktorého hity sa stali neoddeliteľnou súčasťou mnohých filmov. Režisér Miloslav Halík natočil Decibely lásky. Žánrovo sa jedná o hudobno-tanečný, rodinný, romantický príbeh troch dvojíc v úplne rozdielnom veku, s dôrazom na hudbu Michala Davida, nielen pôvodnú, ale aj novo skomponovanú, doplnenú pesničkami Joe Cockera, Westlife, Barry Whitea, Seala, H. Lewise. Atraktívnou súčasťou filmu sú tanečné scény, nielen z prostredia Tančiarne (v choreografii Petra Čadka), ale aj z prostredia exkluzívneho diskotékového klubu Pantheon, doplnený o atmosféry ulíc. Akýmsi sprievodcom deja je Rudo Hovorka, štyridsiatnik, pracujúci na Plzenskom magistráte na útvare technických služieb, kde má na starosti upratovanie mesta, popritom je príležitostným DJ-om so zameraním na hudbu 80. rokov. Jeho otec Láďa Hovorka, je šarmantný dôchodca, ktorý je správcom v Sanatóriu (rehabilitačné centrum pre liečbu pohybového aparátu). Rudova dcéra Jitka je zdravotná sestra v miestnej nemocnici, kde je zhodou okolností lekárkou bývalá Rudova partnerka Lenka. Vzťah Jitky k otcovi je poznačený dlhým odlúčením v dobe jej detstva a dospievania, ktoré bolo zavinené okolnosťami, pri ktorých Rudo v minulosti „pykal“ za chybu svojho kamaráta, a ktoré zapríčinili jeho odlúčenie od rodiny. Z rovnakého dôvodu je poznačený aj jeho vzťah k otcovi. Dvojicu hlavných postáv filmu tvorí Betka, modelka a Dan – túžiaci po splnení umeleckého sna. V Hlavných úlohách Lucie Vondráčková, Karel Gott, Rudolf Hrušínský, Iva Janžurová, Filip Cíl, Aneta Vrzalová, Rudolf Hrušínský, Marika Soposká, Václav Kopta, Petra Svoboda, Roman Vojtek, Petr Čadek, Pavel Horváth, či Alžbeta Bartošová.

A Trailer ako ochutnávka..

  Foto © Depositphotos/FilmEurope/BontonFilm/ASFK/ContinentalFilm/Cineart

Súvisiace články