Zuzana Piussi dokončila svoj celovečerný dokument Ťažká voľba

19.2.2016|tlačová správa|
Zuzana Piussi dokončila svoj celovečerný dokument Ťažká voľba

Režisérka Zuzana Piussi dokončila svoj najnovší celovečerný dokument, v ktorom prináša prenikavý pohľad na spoločnosť aj cez zákulisie prezidentskej kampane. Ťažká voľba je česko-slovenským filmom o živote v systéme, kde sa vládne tým najlepším z pokleslých spôsobov. Simultánna premiéra sa uskutoční v dňoch od 27. februára do 4. marca 2016 v piatich slovenských mestách: v Bratislave, Trnave, Banskej Bystrici, Žiline, Martine a tiež v Prahe. Od 1. marca 2016 bude možné pozrieť si film na internete. Predchádzajúce snímky Zuzany Piussi patria medzi najsledovanejšie pôvodné slovenské dokumenty.

„Film sme začali nakrúcať pred dvoma rokmi, pracovali na ňom siedmimi kameramani, po roku a pol sme film dotáčali, aby sme sa na materiál mohli pozrieť s odstupom času, dať z neho preč všetko, čo časom zostarlo, všetko, čo bolo dobové. Po dvoch rokoch sme začali strihať a snažili sme sa film urobiť tak, aby sme ukázali poetiku politického systému, ktorú väčšina ľudí nevníma, ostáva skrytá,“ povedala o filme Zuzana Piussi, podľa ktorej niektoré veci sú najlepšie vidieť práve ako časozberné. Koncept spolu s autorkou pripravil producent a strihač filmu Vít Janeček a Ivan Ostrochovský. Vznik filmu podporil český Státní fond kinematografie. Distribúciu filmu na Slovensku zabezpečuje spoločnosť Filmtopia.

Dokument Ťažká voľba si budú môcť diváci pozrieť v kinách ešte pred parlamentnými voľbami (5. marca 2016), na prelome februára a marca, a to nie len v hlavnom meste. V sobotu 27. februára o 17.00 hod. bude premiéra v bratislavskej A4. V rovnaký deň o 19.00 budú mať film možnosť vidieť v Banskej Bystrici, v tamojšej Záhrade. V nedeľu 28. februára sa film vráti do Bratislavy, premietať sa bude vo Flame Music Bare. Na 1. marca sú naplánované dve projekcie – o 18.00 hod. v Trnave, vo Watch & Think a o 19.00 vo Foajé v Bratislave. Deň pred voľbami, 4. marca si budú môcť dokument pozrieť diváci v Martine, o 18.00 a 20.00 hod. v Mestskej scéne a Žilinčania o 19.00 hod. na Stanici-Záriečie.

Dokument Ťažká voľba si všíma správanie voličov, prácu marketingových expertov okolo kandidátov, sleduje prípravy na stretnutia s občanmi, diskusie. „Vychádzali sme zo svetovej štatistiky, ktorá hovorí, že sa zhoršujú pozície zastupiteľskej demokracie, spočíva to v poklese dôvery vo volených zástupcov. Graf zostaveny Svetovým ekonomickým fórom ukazuje pokles volebnej účasti za posledného polstoročia o 20%. Film sa zaoberá týmto fenoménom, najprv na pozadí prezidentských volieb a parlamentných volieb, ktoré ešte stále trvajú,“ doplnila režisérka, ktorá pre svoju odvážnu a nezávislú tvorbu musela v minulosti čeliť aj trestnému stíhaniu.

Už jeden z jej predchádzajúcich dokumentov Od Fica do Fica zaznamenal napriek prekážkam v distribúcii prvenstvá a zaujímavé čísla sledovanosti. Kontroverzný film dostal cenu slovenskej kritiky, v ankete denníka SME bol udalosťou roka 2012 a stal sa hitom internetu.

Dokumentárny film Ťažká voľba

Dokumentárny film Ťažká voľba

Ďalšie fotografie nájdete v galérii dokumentu Ťažká voľba.

Zdroj:  tlačová správa Foto © Filmtopia

Odporúčané články

Highlighty z Comic-Con 2017

Highlighty z Comic-Con 2017

Jedna z najdôležitejších udalostí modernej pop kultúry, ktorá spája svet fantázie, science fiction a záhad so svetom filmu,...
Som legenda (I am Legend)

Som legenda (I am Legend)

Predstavte si, že na celom svete zúri vírus a vy ste imúnny. Beháte si po Manhattane ako na nejakej lúčke a okolo vás sa mení celá...