Film Grimsby nevhodný pre slovenského diváka?

22.2.2016|-ts-|
Film Grimsby nevhodný pre slovenského diváka?

Britský komik Sacha Baron Cohen má opäť problém. Jeho nový film Grimsby totiž nechcú niektorí slovenskí kinári vôbec uvádzať do kín! Pokladajú ho za príliš expresívny a vulgárny. Podobný problém sa vyskytol aj s upútavkami k filmu, ktoré odmietajú zverejňovať sociálne siete. Takisto pre prehnanú expresívnosť a názornosť.

Pozrite si ukážka z filmu Grimsby určenú pre Jimmy Kimmel show v americkej televízii ABC, ktorú kvôli vulgárnosti nemohli pustiť do vysielania. Reakcie divákov v štúdiu hovoria za všetko.

Vo svojom najnovšom filme Grimsby hrá Cohen Nobbyho, jednoduchého futbalového fanúšika telom i dušou. Nobby dosiahol v živote všetko, po čom môže chlapské srdce túžiť, vrátane 11 detí a najsexy priateľky na celom severovýchode Anglicka (Rebel Wilson). Chýba mu len jeho mladší brat Sebastian (Mark Strong), ktorého už 28 rokov márne hľadá. Keď Nobby konečne brata nájde, netuší, že má pred sebou najnebezpečnejšieho agenta MI6, ktorý práve odhalil tajné plány teroristického útoku.

Kto videl Cohenove predošlé filmy, vie, že pravidelne vzbudzujú množstvo kontroverzie. Už v minulosti mal problémy so žalobami. Spomeňme napríklad štát Kazachstan, ktorý bol na Cohena veľmi nahnevaný pre jeho film Borat. V Boratovi hrá Cohen kazašského reportéra na výprave do Ameriky, a ázijský štát je v ňom vykreslený v nie práve lichotivom svetle. Keď ale kazašská vláda prišla na to, že film Borat veľmi pomohol cestovnému ruchu v krajine, hrozba žaloby sa razom rozplynula.

Čo ale môže slovenským kinárom ležať v žalúdku? Cohen už dlhú dobu posúva hranicu toho, čo sa v ešte v humore môže a čo už nie. Židia, homosexuáli či moslimovia, Cohen si robí zábavu zo všetkého bez rozdielu. Jeho vtipy sú rasistické, vulgárne a šovinistické. Nič to ale nemení na fakte, že ľuďom sa takýto štýl humoru páči a jeho filmy sú preto divácky veľmi úspešné.

Ak sa chcete presvedčiť, kam až Cohen dokázal zájsť v jeho najnovšom filme Grimsby, môžete tak urobiť už od 3. marca v slovenských kinách - pokiaľ sa prevádzkovatelia niektorých kín napokon rozhodnú film predsa len uviesť.

Zdroj:  tlačová správa ItaFilm Foto © ItaFilm

Súvisiace články