Pán Bezchybný

18.3.2016|Renáta Mišovičová|
Pán Bezchybný

Mathieu (Pierre Niney) je nádejný spisovateľ, no veľmi sa mu nedarí. Román, ktorý mu mal zabezpečiť vstupenku do sveta uznávaných parížskych intelektuálov, je vydavateľstvom bez minulosti zamietnutý a Mattieu tak musí pokračovať zarábaním si na živobytie ako sťahovák. Rozčarovanie z vývinu jeho situácie je ešte trpkejšie, keď ho náhoda na okamih zavedie na prednášku príťažlivej lektorky Alice (Ana Girardot), pre ktorú je však, čoby bezvýznamný anonym, neviditeľný. Šancu zmeniť svoj osud Mathieu dostane v okamihu, keď pri vypratávaní bytu zosnulého osamelého muža objaví denník mapujúci zážitky z vojny v Alžírsku a rozpozná v ňom kvalitný literárny materiál. Etika ide bokom, Mathieu denník prepíše na svojom laptope, podpiše ho svojím menom a o krátku dobu ma všetko, po čom v živote túžil – úspešnú knihu, slušnú sumu na konte, profesionálne uznanie celej krajiny aj pozornosť a lásku vysnívanej Alice. Žiadna ilúzia však netrvá naveky a aj Mathieua zakrátko začne minulosť dobiehať...

Aj keď je koncept prevzatia cudzej identity všetkým, len nie originálnou filmovou premisou, Pán Bezchybný si zaslúži našu pozornosť. Intenzívny kolotoč hrdinových túžob, falošných úspechov i nefalšovaných peripetií vtiahne diváka od prvých minút a vypľuje ho - vyčerpaného, zhnuseného i uľútosteného - až na konci.

Recenzia filmu Pán Bezchybný

Primárne koncipovaný ako thriller, film je ponímaný takmer výsostne z uhla pohľadu hlavného hrdinu.
To má za následok pomerne povrchné vykreslenie ostatných postáv, co však v tomto pripade neprekáža. Hlavná časť príbehu sa odohráva tri roky po vydaní „jeho“ prvotiny, kedy sa Mathieu bezvýsledne snaží obhájiť svoj profesný i spoločenský status napísaním druhého románu. Scenár starostlivo dávkuje napätie, ktoré v kombinácii s luxusnými exteriérmi Francúzskej riviéry diváka hypnotizuje a nedá mu vydýchnuť. Intenzitu prežitku znásobuje expresívny výkon hlavného hrdinu, v ktorého tvári sa odráža každý vnem, pocit i myšlienka. Nineymu sa darí autenticky vyjadriť každý odtieň svojej postavy, od jej zraniteľnosti až po bezcharakternosť, bez zbytočných afektov. Ťažkú úlohu má Nineyho herecká partnerka Ana Girardot čoby jeho osudová láska Alice – Girardot si musela poradiť s viacerými rozpormi, ktoré jej postava obsahuje – na jednej strane nesporne inteligentná a rozhľadená (i keď mladá) odborníčka, je v osobnej rovine neskutočne naivná a pridlho si nevšímajúca očividný osobný rozklad svojho priateľa. Ustála to so cťou. Roztomilo slizký je Thibault Vinçon ako Stanislas, podozrievavý a vyrývačný Alicin bývalý partner, ktorý je zároveň rodinným priateľom a obľúbencom jej otca.

Recenzia filmu Pán Bezchybný

Režisér Yann Goslan zručne eskaluje rozvíjajúcu sa drámu až do konca príbehu a zároveň sa mu darí popri nenásilnému psychologizovaniu vpašovať do filmu i trochu vítaného humoru. Sledovanie Pána Bezchybného tak patrí k čoraz zriedkavejšiemu druhu filmového zážitku – pohltí vás tak, že vám pri ňom ani len nenapadne pozrieť sa na hodinky.

VERDIKT MOVIE MANIA:
Zdroj:  MovieMania.sk Foto © Film Europe

Odporúčané články

Highlighty z Comic-Con 2017

Highlighty z Comic-Con 2017

Jedna z najdôležitejších udalostí modernej pop kultúry, ktorá spája svet fantázie, science fiction a záhad so svetom filmu,...