Filmové premiéry v slovenských kinách na 16. týždeň (21.04.-28.04.2016)

21.4.2016|Ivet Kollárová|

Po týždni sa opäť dostávame do víru filmu a filmových noviniek, ktoré dnes prichádzajú do našich kín. Šestnásty a tretí aprílový týždeň nám prináša až osem nových filmov, od romantickej komédie, cez hollywoodsky blockbuster, či dokument až po umelecký, klubový film.  

Začneme zľahka, režisérskou premiérou herca Chrisa Evansa a filmom, romantickou dramédiou Noc v New Yorku (Before We Go). Film nás zavedie do nočného New Yorku. Mladej žene Brook Dalton ujde vlak do Bostonu a naviac je okradnutá. Náhodou však stretne pouličného muzikanta Nicka Vaughana, ktorý strávi noc tým, že sa jej snaží pomôcť dostať sa do Bostonu skôr ako dorazí jej manžel. V hlavných úlohách Chris Evans, Alice Eve, Emma Fitzpatrick, Maria Breyman, Scott Evans, John Cullum, Beth Katehis, Mark Kassen.

K filmu pripájame aj jeho Trailer

Highlightom týždňa je akčná, fantasy snímka Lovec: Zimná vojna (The Huntsman Winter´s War) od režiséra Cedrica Nicolas-Troyana. Mladá ľadová kráľovná, ktorá má schopnosť zmraziť akéhokoľvek nepriateľa, strávila desiatky rokov v odľahlom zimnom paláci. Trénovala tu légiu lovcov – zabijakov. Zrazu však zistí, že dvaja z jej najlepších bojovníkov porušili jej prísne nariadenie: naveky uzavrieť svoje srdce pred láskou. V akčnom filme Lovec: Zimná vojna na divákov čaká dobrodružstvo, napätie, láska, a na svoje si rozhodne prídu aj diváci fantasy. Dej snímky Love: Zimná vojna sa sčasti odohráva v dobe, keď Snehulienka ešte nebola na svete a kráľovná Ravenna tak mohla bez obáv diskutovať s kúzelným zrkadlom o tom, kto že je na tom svete najkrásnejší. Starosti má len s mladšou sestrou Freyou, ktorá je v očiach Ravenny príliš mäkká. Keď ale Freya pri tragickej nehode príde o práve novonarodené dieťa, premení sa v Ľadovú kráľovnú, ktorej zmyslom existencie sa stane dobytie celého sveta. Kvôli tomu začne na svojich ťaženiach unášať deti a z nich potom vychováva neľútostných bojovníkov. Takýmito ašpirantami boli aj Erik a Sára, ktorí z radu bojovníkov armády Ľadovej kráľovnej vybočujú svojimi schopnosťami a tiež vzájomnou náklonnosťou, ktorá sa v tejto zemi považuje za najväčšie zlo. Trestom pre Erika je strata Sáry a vyhnanstvo. Z neho vedie cesta cez porážku jeho bývalej veliteľky. Tá sa však chystá zmocniť kúzelného zrkadla svojej sestry Ravenny a s ním potom bude prakticky neporaziteľná. Erik by ho tak musel získať skorej. Ale ako môže neobyčajný smrteľník uspieť v súboji proti dvom sestrám, z ktorých jedna je nebezpečnejšia než druhá? Vo filme sa predstaví hviezdne obsadenie, Emily Blunt, Jessica Chastain, Charlize Theron, Chris Hemsworth, Sam Claflin, Colin Morgan, Sophie Cookson, Nick Frost, Alexandra Roach, či Sam Hazeldine.

A pútavý Trailer k filmu

Producenti filmu Nebo nie je výmyseľ prichádzajú s rovnako neuveriteľným príbehom v novinke od režisérky Patricii Riggen, Zázraky z neba (Miracles from Heaven). Svetoznámy skutočný príbeh inšpirovaný neuveriteľnými udalosťami v rodine Beamových z USA. Keď sa Christy dozvie, že jej 10-ročná dcérka Anna trpí zriedkavým nevyliečiteľným ochorením, začína sa ťažký boj s časom. Veci naberú ešte dramatickejší priebeh, keď malá Anna spadne zo stromu a utrpí vážne zranenia, ktorých následkom prežije zážitok blízky smrti. To, čo nasledovalo po jej prebudení, nedokáže vysvetliť ani moderná medicína a mnohí to nenazvú inak, ako zázrak. Film bol nakrútený podľa rovnomennej knihy z pera Christy Beamovej, ktorá nedávno vyšla vo vydavateľstve Citadella aj v slovenskom preklade. V hlavných úlohách sa objavia Jennifer Garner, Martin Henderson, Queen Latifah, John Carroll Lynch, Brighton Sharbino, Kylie Rogers, Eugenio Derbez, Bruce Altman, Hannah Alligood, Wayne Pére, Gregory Alan Williams, či Rhoda Griffis.

K filmu ponúkame aj jeho Trailer

Od dnes môžeme v oficiálnej distribúcii vidieť aj novinku jedného z najrešpektovanejších thajských nezávislých režisérov Apichatponga Weerasethakula, mysterióznu drámu Láska z Khon Kaen (Rak ti Khon Kaen). Vojaci trpiaci tajomnou spavou chorobou sú premiestnení do provizórnej nemocnice v bývalej škole. Na tomto mieste plnom spomienok zažije mnoho prekvapení Jenjira - žena v domácnosti a dobrovoľníčka, ktorá sa stará o Itta, sympatického vojaka, ku ktorému nechodia na návštevu žiadni príbuzní. Objaví jeho tajomný zápisník plný zvláštnych poznámok a náčrtov. Možno existuje nejaké spojenie medzi záhadným syndrómom, ktorým muži trpia a mýtickým starodávnym miestom, na ktorom nemocnica stojí. Mágia, uzdravovanie, milostná romanca a sny sú súčasťou Jenjirinej nenásilnej cesty za hlbším poznaním seba samej aj sveta, ktorý ju obklopuje. V hlavných úlohách Jenjira Pongpas, Banlop Lomnoi, Jarinpattra Rueangram, Petcharat Chaiburi, Tawatchai Buawat, Sujittraporn Wongsrikeaw, Bhattaratorn Senkraigul, či Sakda Kaewbuadee.

A pripájame aj Trailer

Dnes do kín mieri aj ďalší z mnoha francúzskych filmov, ktoré mesiac apríl ponúka, tentoraz si od režiséra Xaviera Beauvoisa budeme môcť vychutnať jeho novinku, inšpirovanú skutočnými udalosťami o jednom z najzvláštnejších únosov v histórii, vo filme Cena slávy (La rançon de la glorie). Eddy má štyridsať, práve ho prepustili z väzenia a okrem toho, že patrí do čeľade drobných zlodejíčkov, nie je ničím zaujímavý. Jeho kamarát Osman býva v karavane, má šikovnú sedemročnú dcéru, ženu v nemocnici a žiadne peniaze, ktorými by rodinu zabezpečil. Keď Eddy v televízii uvidí reportáž o smrti Charlieho Chaplina, dostane brilantný nápad, ako vyriešiť neradostné vyhliadky všetkých zúčastnených. Otázkou je, či únos Chaplinovej rakvy nie je až príliš geniálny na to, aby ho pochopil i niekto iný. Vo filme uvidíme Benoîta Poelvoordeho, Roschdyho Zemu, Séli Gmach, Chiaru Mastroianni, Nadine Labaki, Petra Coyoteho, Dolores Chaplin, či Oliviera Rabourdina.

K bizarnému zločinu, jeden Trailer na pochopenie

A pokračujeme ďalším francúzskym filmom, sociálnou drámou Hlavu hore (La tête haute) od známej francúzskej režisérky a herečky Emmanuelle Bercot. Malony sa pohybuje na hrane od svojich šiestich rokov. Výbušný, vzdorovitý chlapec z problémovej rodiny sa pravidelne dostáva do konfliktu so zákonom a privádza do zúfalstva sudkyňu Florence i sociálneho pracovníka Yanna, ktorí usilovne hľadajú cestu, ako mladého delikventa uchrániť pred vlastným temperamentom i väzením. Napriek všetkým pokusom sa však Malony zdá byť strateným prípadom, pre ktorého nemá sociálny systém inú alternatívu ako trest. V hlavnej úlohe sudkyne sa predstaví skvelá Catherine Deneuve. Sekundovať jej vo filme budú Rod Paradot, Benoît Magimel, Sara Forestier, Diane Rouxel, Elisabeth Mazev, Martin Loizillon, či Catherine Salée.

Aj tu ponúkame Trailer

Ruský režisér Ilya Naishuller prináša film Hardcore Henry, zbesilú a šialenú akčnú nakladačku v neuveriteľnom tempe, ktorá je ako prvý film na svete natočený kompletne, a tým sa myslí od úplného začiatku až do úplného konca, z pohľadu prvej osoby. Presne ako počítačové strieľačky, ktoré sú, samozrejme, tou hlavnou inšpiráciou. Divák všetko sleduje z pohľadu hlavného hrdinu..nie, tak nie.. Divák JE hlavný hrdina, ktorý v nezastaviteľnej lavíne úderov, streľby, skokov, pádov a jazdy na čomkoľvek musí zlikvidovať hlavného zloducha, celú jeho armádu a zachrániť krásnu blondínu s vysoko nadpriemerným sexepílom. A spomenúť si, kto je a že tá blond kráska je jeho žena. Hardcore Henry ponúka nekompromisný zážitok, aký v kine dosiaľ nikto nemal šancu zakúsiť. A k tomu guľometnú dávku násilia, čierneho humoru, divokých nápadov a bezuzdnej zábavy. Zobudil si sa, nič si nepamätáš. Najskôr preto, že ťa práve oživili. Tá krásna žena hovorí, že ťa miluje a že sa voláš Henry. Máš akoby umelé ruky a nohy. Odrazu niekto vtrhol do miestnosti, strieľa na teba a ženu, ktorá ťa miluje, unášajú preč. Mal by si jej pomôcť a dostať ju späť. Ale kto ju uniesol? Mocný vodca s armádou žoldnierov a plánom na ovládnutie sveta. Si v neznámom meste, kde sa ťa ustavične niekto pokúša zabiť. Okrem tohto chlapíka, ktorý je z Británie, volá sa Jimmy a vraj je s tebou. Nie si si tým úplne istý, ale zatiaľ na teba aspoň nestrieľa. Ak celé toto šialenstvo prežiješ a zistíš, čo sa vlastne deje, mohol by si sa dozvedieť, aký je tvoj účel a kto vlastne si. Hor sa do akcie! A ešte niečo.. Veľa šťastia, Henry. S najväčšou pravdepodobnosťou ho budeš naozaj potrebovať. Veľa ľudí bude filmom opovrhovať, s tým sa akosi počíta. Rovnako ako s tým, že mnoho ďalších bude Henryho bezvýhradne milovať. Kto sa niekedy zoznámil s Doomom, Quakom, Dukom a ďalšími báječnými spoločníkmi veľkej „First-person shooter“ rodiny, ten by sa mal aspoň na 9 minút ocitnúť v siedmom nebi. Hardcore Henry dostal v USA označenie R pre ustavične prítomné krvavé násilie, vulgárny slovník, sexuálny obsah a nahotu. Režisér filmu Ilja Najšuller býva niekedy z pochopiteľných dôvodov označovaný ako budúci Quentin Tarantino. Peniaze na natáčanie zohnal aj s pomocou stále obľúbenejšieho Crowdfundingu, po premietaní na festivale v Toronte si potom mohol vyberať z niekoľkých hollywoodských záujemcov o celosvetovú distribúciu.  V hlavných úlohách sa predstavia Haley Bennett, Tim Roth, Sharlto Copley, Ilya Naishuller, Darya Charusha, Cyrus Arnold, Danila Kozlovsky, či Will Stewart.

Trailer

Posledný film, ktorý ide dnes do našich kín je dokument českého režiséra Davida Čáleka, Cesta hore. Radek Jaroš si ako prvý Čech a len pätnásty človek na svete splnil horolezecký sen a celkom unikátne za prítomnosti kamery vystúpil na poslednú z najvyšších hôr sveta K2, ktorá mu chýbala do tzv. Koruny Himalájí. Film sa tak pre diváka stáva mimoriadnou príležitosťou absolvovať spoločne s Radkom a jeho horolezeckými priateľmi Miškou a Trávou strastiplnú cestu na osemtisícový vrchol a stať sa na malú chvíľu doslova súčasťou expedície na K2. Štíty veľhôr sú naraz dostupné i pre tých, ktorí hory síce obdivujú, ale niečo podobného by nikdy sami nepodnikli. Diváci tak môžu vďaka filmu autenticky prežívať obavy, ale aj úľavu hlavných hrdinov, pocítiť ťažobu každého kroku i dychu v nepredstaviteľnej nadmorskej výške a možno i nakoniec pochopiť majestátnu krásu, za ktorej dotyk sa veľakrát platí tou najvyššou cenou. Film Cesta hore rozpráva o tvrdohlavosti, o zdolávaní vlastných a obecne ľudských limitov, ale tiež o kompromisoch a cene, ktorá sa platí za mimoriadne osobné výkony. V dokumente sa predstavia Radek Jaroš, Honza „Tráva“ Trávníček, Petr „Miska“ Mašek, Martin Havlena, Lucie Výborná, či Andrea Jarošová.

Zdroj:  MovieMania.sk Foto © Depositphotos/FilmEurope/ASFK/ContinentalFilm/CinemArt/BontonFilm/MagicBox/Itafilm

Súvisiace články