Filmové premiéry v slovenských kinách na 17. týždeň (28.04.-05.05.2016)

28.4.2016|Ivet Kollárová|
Filmové premiéry v slovenských kinách na 17. týždeň (28.04.-05.05.2016)

Posledný aprílový týždeň prináša päť filmových noviniek, čo sa môže zdať málo, keďže mesiac apríl nás každý týždeň rozmaznával kvantami nových filmov. Ale ako sa hovorí, nie je dôležitá kvantita, ale kvalita, o ktorej rozhodne presvedčia filmy, ktoré majú dnes svoju premiéru v našich kinách.

Prehľad tohto týždňových noviniek začneme trochu ťažšou témou vo filme od nemeckého režiséra Floriana Gallenbergera, Kolónia (Colonia). Film je inšpirovaný skutočnými udalosťami, ktoré sa odohrali v kolónii Dignidad v Chile v období Pinochetovho režimu. Lena je letuškou a napriek tomu, že pochádza z Nemecka, jej druhým domovom je Chile. V tejto zemi totiž žije aj jej partner Daniel. Je rok 1973, v čele krajiny stojí lavicový prezident Salvador Allende a jeho vláda silno rozdeluje spoločnosť na jeho podporovateľov a odporcov. Daniel stojí na jeho strane a aktívne sa zúčastňuje politických meetingov a demonštrácii. Raz ale príde násilný prevrat vedený generálom Pinochetom, ktorý v krajine zavádza vojenskú diktatúru. Behom zatýkania lavicových aktivistov príde aj na Daniela a Lenu, ktorí sa ocitnú na neslávne známom futbalovom štadióne, ktorý chilskej junte slúžil ako internačný tábor nežiaducich osôb.  Lena je po čase prepustená, ale Daniel sa stratí nevedno kde. Lenu pátranie po jeho osude zavedie až k bránam divnej náboženskej kolónie Dignidad. Tú založil a vedie bývalý nacistický lekár a súčasne evanjelický kazateľ Paul Schäfer. Lena do kolónie vstúpi ako dobrovoľníčka a je zaradená do jej ženského oddelenia. Podstupuje tu prevýchovu otrockou prácou. Po čase sa jej podarí Daniela v kolónii nájsť a kontaktovať. To je ale len čiastočný úspech. Pokiaľ chcú mať nejakú budúcnosť, musia sa najskôr dostať z príšerne stráženého komplexu a následne aj z krajiny. V hlavných úlohách tejto silnej drámy sa predstavia Emma Watson a Daniel Brühl. Okrem nich si vo filme zahrali aj Michael Nyqvist, Richenda Carey, Vicky Krieps, Jeanne Werner, Julian Ovenden, Martin Wuttke. Zaujímavosťou je, že film nebol oficiálne distribuovaný do Chile. Mnoho prívržencov Pinochetovho režimu sa bálo filmového vykreslenia kolónie Dignidad, ktorá bola tajným internačným táborom.

Trailer

Druhým filmom týždňa trochu predbehneme dobu. Filmový veterán Garry Marshall prichádza s komédiou Deň matiek (Mother´s day). Deň matiek sa nezadržateľne blíži a matky (a otcovia) ho budú prežívať každý svojím spôsobom. Na každého však čaká množstvo prekvapení. Sandy sa spamätáva z rozvodu s manželom, ktorého ulovila podstatne mladšia. Snaží sa zachovať si nadhľad a nestratiť samú seba. Miranda je známa televízna celebrita, ktorá svojej kariére obetovala rodinu. Stále viac si uvedomuje, že v živote síce dosiahla všetko, ale vlastne sa o to nemá s kým podeliť. Jesse žije v harmonickom vzťahu, ale vďaka predsudkom svojich konzervatívnych rodičov s nimi vôbec nestýka a ich existenciu zatajila aj manželovi. Neohlásená rodinná návšteva jej tak môže spôsobiť isté komplikácie. Bradley pred rokom zostal sám s dvoma dcérami v teenagerskom veku a práve sa potýka s problémami, ako im nahradiť matku a zároveň odolávať útokom zo strany množstva dobromyseľných mamičiek, ktoré o neho prejavujú záujem. Vo filme od Garryho Marshalla nesmie chýbať Julia Roberts, ktorej tri detičky sa takisto objavia vo filme. Okrem Julii sa vo filme objavia aj Christine Lakin, Jennifer Aniston, Britt Robertson, Kate Hudson, Timothy Olyphant, Jason Sudeikis, Sarah Chalke, Shay Mitchell, Margo Martindale, Jon Lovitz, Jack Whitehall, Aasif Mandvi, Ella Anderson, Sandra Taylor.

Trailer

Mrazivú atmosféru s filmom Boj (Krigen) prenesie na plátna kín dánsky režisér Tobias Lindholm. Ten skutočný boj čaká vojaka často až po návrate z bojového poľa domov. Dánsky dôstojník a veliteľ roty Claus Michael Pedersen pôsobí vo vojenskej misii v afganskej provincii Helmand. Doma v Dánsku sa jeho žena Maria snaží zvládať každodenný život bez muža a postarať sa o ich tri malé deti. Počas rutinnej bojovej akcie sa Clausova jednotka dostane do ťažkej krížovej paľby, a aby Claus zachránil svojich mužov, urobí rozhodnutie, ktoré má závažne dôsledky preňho aj pre jeho rodinu. Majster tichého napätia Tobias Lindholm predstavuje po filmoch Hon a Únos ďalšiu skvele vystavanú osobnú drámu, ktorá si hneď po premiérovom uvedení na festivale v Benátkach vyslúžila mimoriadne ovácie. Úspech filmu podčiarkuje nominácia na Oscara v kategórii najlepší cudzojazyčný film. V hlavných úlohách sa predstavia Pilou Asbæk, Tuva Novotny, Dar Salim, Søren Malling, Charlotte Munck, Dulfi Al-Jabouri, Alex Høgh Andersen, Jakob Frølund, Phillip Sem Dambæk.

Trailer

Dnes do kín prichádza aj surrealisticko-realistická snímka od svojráznej filmovej esejistky a filozofky Pascale Ferran, Vtáci a ľudia (Bird People). Dvaja ľudia sa v parížskom letiskovom komplexe neďaleko Roissy pokúšajú dať zmysel svojej existencii. Prvým z nich je americký inžinier, ktorý sa ocitol pod obrovským profesionálnym a emocionálnym tlakom a náhle sa rozhodne radikálne zmeniť smer doterajšieho života. Tým druhým je mladá hotelová chyžná, ktorá zažije dotyk nadprirodzených síl, a potvrdí, že za šťastím treba niekedy doslova uletieť. V hlavných úlohách si zahrali Josh Charles, Anaïs Demoustier, Roschdy Zem, Taklyt Vongdara, Geoffrey Cantor, Camélia Jordana, Radha Mitchell, Mohand Saci.

Trailer

Posledný film, ktorý ide dnes do kín a uzavrie tak filmový apríl, sa na strieborné plátna vracia po 12. rokoch. Český režisér Dušan Klein prichádza s novým pokračovaním filmu zo série o Básnikoch, Ako básnici čakajú na zázrak. Dočkajú sa? Štěpán, Kendy a Karas zostali aj po dvanástich rokoch sami sebou a nerozlučnými kamarátmi. Ich nevyčerpateľný zmysel pre humor a schopnosť sebairónie, možno už s ľahkým nádychom skepsy im pomáha sa vyrovnať s ich neusporiadanými životmi. Komédia opäť prináša obyčajné ľudské príbehy, milý humor a poteší skvelými dialógmi z pera Ladislava Pecháčeka. Vo filme uvidíme Pavla Kříža, Miroslava Táborského, Evu Jeníčkovú, Lindu Rybovú, Markétu Hrubešovú, Josefa Abrháma, Evu Holubovú, Jiřího Lábusa, Josefa Somra, Rudolfa Hrušínského, Jiřího Stracha, Davida Matáseka, či Terezu Brodskú.  

Trailer

Zdroj:  MovieMania.sk Foto © Depositphotos/ContinentalFilm/ASFK/CinemArt/FilmEurope/ForumFilm

Súvisiace články