Režisér Sam Mendes bude predsedať porote 73. ročníka Medzinárodného filmového festivalu Benátky

28.4.2016|Ivet Kollárová|
Režisér Sam Mendes bude predsedať porote 73. ročníka Medzinárodného filmového festivalu Benátky

Britský filmový a divadelný režisér Sam Mendes sa zhostí úlohy predsedu Medzinárodnej poroty súťažnej sekcie v rámci 73. ročníka Medzinárodného filmového festivalu Benátky. O jeho zvolení rozhodla Rada režisérov „Biennale di Venezia“ na čele s Paolom Barattom na podnet riaditeľa benátskeho festivalu Alberta Barberu.

Porota, ktorej kompletné zloženie bude ohlásené krátko pred samotným festivalom, vyhlási držiteľa Zlatého leva za najlepší film, ako aj víťazov ostatných oficiálnych cien. 73. ročník Medzinárodného filmového festivalu Benátky bude prebiehať v známom letovisku Lido od 31. augusta do 10. septembra 2016. Oficiálny line-up festivalu bude ohlásený koncom júla.

Sam Mendes odštartoval svoju kariéru ako divadelný režisér ešte v roku 1988. Svoju premiéru na filmovom plátne absolvoval s dnes kultovým filmom Americká krása z roku 1999, ktorá získala päť Oscarov, vrátane najlepšieho režiséra a najlepšej snímky. V roku 2002 súťažil v Benátkach o Zlatého leva s filmom Road to Perdition, ktorý mal ako jediný z jeho filmov premiéru na medzinárodnom filmovom festivale.

Medzi jeho najúspešnejšie filmy sa radia aj tie o Jamesovi Bondovi. V roku 2012 natočil prvý film Skyfall, ktorý minulý rok nasledovala novinka Spectre.

Zdroj:  labiennale.org

Súvisiace články