Filmové novinky na máj 2016

1.5.2016|Ivet Kollárová|
Filmové novinky na máj 2016

Mesiac máj je mesiacom lásky. A je jedno ku komu, či čomu prejavujete svoje najhlbšie city. Ak máte radi filmy, po našlapanom apríli, prichádza nemenej zaujímavý máj, ktorý svoju lásku prejaví najmä klubovým filmom, väčšinou európskej produkcie. Hollywoodskych trhákov je pomenej, zato svojou veľkosťou a statusom najočakávanejšie filmy roku, potešia fanúšikov najmä fantasy, sci-fi akčných marvelovských a disneyovských filmov, od kapitána Americu, X-menov, cez Alicu v krajine zázrakov, až po nahnevaných vtákov. Okrem iného nás čaká aj prehliadka Minifestival európskeho filmu 7x7. Zo svetových filmových udalostí nás od 11. mája čaká prestížny Medzinárodný filmový festival Cannes, ktorého 69. ročník otvorí nový film Woodyho Allena, Cafe Society.

Z azúrového pobrežia sa ale vráťme do mesta na Dunaji. Máj odštartujeme vo veľkom štýle. Hollywood a štúdiá Marvel prichádzajú s dlhoočakávaným filmom Captain America: Občianska vojna, v ktorom sa proti sebe postavia dva tábory vedené bývalými spolubojovníkmi, Stevom Rogersom a.k.a Captian America a Tonym Starkom ako Iron Manom. Všetci si tak musia vybrať, na koho stranu sa postavia. Svoje úlohy si vo filme zopakovali aj Scarlett Johansson ako Čierna vdova, Jeremy Renner ako Hawkeye, Sebastian Stan ako Zimný vojak. Očakávaný je príchod nového Spider-Mana, ktorého si zahral mladík Tom Holland. O réžiu sa postarali Anthony a Joe Russovci.

Po 23 rokoch sa pokračovania dočkal aj film, bláznivá francúzska komédia s Jeanom Reno a Christianom Clavierom v hlavných úlohách, Návštevníci 3: Revolúcia od režiséra Jean-Marie Poirého. Dokument o krásach divokej prírody prináša vo filme Príbeh lesa dvojica tvorcov, Jacquesov Perrina a Cluzauda. Pre čo najlepšie zábery dvojica neváhala a určitý čas žila v lese medzi divokými zvieratami.

Režisér Bruno Deville nám predstaví trpkú komédiu Bubulín o chlapcovi, ktorý hľadá mužský vzor. A spôsob, ako zapadnúť, aj keď má niekoľko kíl naviac. Posledný film prvého týždňa bude netypickým žánrom od našich českých susedov. Dvojica režisérov Jiří Sádek a Matěj Chlupáček natočili pôvodný, mysteriózny, hororový thriller Polednice, s úžasnými hlavnými predstaviteľkami, Annou Geislerovou a Danielou Kolářovou.

Dočkali sa! Slávne vtáky mieria konečne na filmové plátna! Z hry, ktorá si získala milióny fanúšikov po celom svete je dnes už kultový pojem: Angry Birds. Všetci ich poznajú, všetci im fandia, no nikto presne nevie, čo ich vlastne štve. Snímkou Angry Birds vo filme nastal čas zistiť, prečo sú Angry Birds stále také angry! Za réžiu filmu je zodpovedné duo Clay Kaytis a Fergal Reilly. Čo je horšie ako otravní susedia? Žúrujúci otravní susedia, ktorí sú navyše o hodne mladší ako vy. V jednotke si peripetiami s vysokoškolským chlapčenským spolkom Mac a Kelly  už prešli. Vo filme režiséra Nicholasa Stollera, Susedia na odstrel 2 ich ale čaká niečo oveľa horšie – dievčenský vysokoškolský spolok!

Režisér David Oelhoffen sa pri svojom novom filme Ďaleko od ľudí nechal inšpirovať klasickým westernom a natočil citlivú, existenciálnu drámu, ktorá rozpráva o ceste dvoch mužov za slobodou. V hlavných úlohách excelujú Viggo Mortensen ako učiteľ a doprovod obvineného, a Reda Kateb ako dedinčan obvinený z vraždy. Film Mia madre, režiséra Nanni Morettiho je intímna rodinná dráma s prvkami komédie o prijatí smrti a pochybností, inšpirovaná režisérovými vlastnými zážitkami.

Francúzsky režisér Michel Hazanavicius nám predstaví svoj aktuálny film Pátranie. Vojna v Čečensku spojí osudy štyroch ľudí. Sestrička mimovládnej organizácie, ktorá sa ujme malého chlapca, ktorého hľadá jeho sestra. A Kolja, ktorý bojuje s každodenným vojnovým režimom. S ďalším dokumentom mesiaca, Trabantom do posledného dychu prichádza tentokrát český cestovateľ Dan Přibáň, ktorý poodhalí krásy a problémy výpravy cez Východný Timor, Indonéziu, Malajziu a Thajsko.

Druhú polovicu mesiaca máj začneme jedným z mála hollywoodskych filmov, za to o to väčším dlhoočakávaným, marvelovským blockbusterom. Režisér Bryan Singer natočil najnovší film zo série o X-menoch, X-Men: Apocalypsa. Mladí mutanti okolo profesora Charlesa Xaviera musia čeliť jednému z najsilnejších mutantov, ktorý bol zároveň aj prvým mutantom na svete, pobral silu ostatných mutantov a stal sa nesmrteľným. Apocalypsa je späť a chce vládnuť svetu podľa vlastných pravidiel. Svoje mutantské úlohy si vo filme zopakujú James McAvoy ako Profesor X, Jennifer Lawrence ako Mystique, Michael Fassbender ako Magneto, Hugh Jackman ako Wolverine, Nicholas Hoult ako Beast, či Evan Peters ako Quicksilver. Medzi nové tváre patria Olivia Munn ako Psylocke, Tye Sheridan ako Cyclops, či Alexandra Shipp ako Storm.

Máj je rovnako bohatý aj na české filmy. Tešiť sa môžeme na ďalšie dva. Dokument Para nad riekou od Roberta Kirchhoffa a Filipa Remunda, ktorí sa pozreli na životy troch zostarnutých ikonických muzikantov, trubkára Laca Decziho, saxofonistu Ľubomíra Tamaškoviča a kontrabasistu Jána Jankejeho. Komédia od režiséra Tomáša Svobody, Ako sa zbaviť nevesty o tom ako sa zbaviť neželanej nevesty svojho exmanžela, o ktorého máte stále záujem. V úlohe „dobyvateľky“ Lenka Vlasáková, v úlohe exmanžela David Matásek a v úlohe nechcenej, budúcej manželky Andrea Kerestešová. V úlohe heroickej, svojráznej mamy Jana Švandová.

Tento mesiac nám čaká aj jeden japonský film. Režisér Hirokazu Koreeda svojím filmom Naša malá sestra potvrdzuje svoje kvality a nástupnícky status ikonám japonského filmu ako Kona Ičikawu a Jasudžira Ozua. Koreeda natočil Rodinná (melo)dráma, ktorá na čechovovskom pôdoryse domu, záhrady a štyroch sestier skladá poctu mágii všednosti.

Posledný májový týždeň ponúkne ďalší hollywoodsky, dlhoočakávaný film roku, tentokrát od štúdii Disney a produkovaný Timom Burtonom, Alica v Krajine za zrkadlom, ktorý režíroval James Bobin. Alica sa vracia do podivuhodného sveta, aby zachránila šialeného klobučníka. Tentoraz bude jej najväčším nepriateľom čas. Do svojich starých-známych úloh sa vrátili Johnny Depp ako Klobučnik, Anne Hathaway ako Biela kráľovná, Helena Bonham Carter ako Srdcová kráľovná, Mia Wasikowska ako Alica. Vo svojej poslednej úlohe sa predstaví Alan Rickman ako Absolem.

V rumunsko-francúzskej koprodukcii nám režisér Corneliu Porumboiu predstaví svoju komornú komédiu s jemne sarkastickým humorom, Poklad. Dánsky režisér Hans Petter Moland nás filmom Odkaz vo fľaši zatiahne do mrazivého vyšetrovania prípadu, na ktorý odkazuje záhadný lístok vo fľaši, ktorý obsahuje krvou písané volanie o pomoc. Mesiac ukončíme odľahčenou komédiou od režisérky Rebecci Miller, Maggie má plán, v ktorom sa mladá Newyorčanka zahráva, často nečakane a vtipne, nie len so svojím osudom, ale aj osudmi svojich najbližších. V hlavných úlohách trojica Greta Gerwig, Ethan Hawke a Julianne Moore.

Zdroj:  MovieMania.sk Foto © Depositphotos/archív

Súvisiace články