Ďaleko od ľudí

9.5.2016|Renáta Mišovičová|

Pomalé, takmer statické zábery majestátnej africkej krajiny podfarbené údernou, i keď minimalistickou hudbou Nicka Cavea a Warrena Ellisa nás uvádzajú do príbehu dvoch rozdielnych mužov, ktorých v roku 1954 vo vojnou zmietanom Alžírsku zvedú okolnosti dohromady, v súlade s duchom doby, nie práve najšťastnejším spôsobom. Daru (Viggo Mortensen) je bývalý vojak, major v zálohe, ktorý sa v súčasnosti venuje miestnym deťom ako učiteľ, a s práve sa rozvíjajúcim vojenským konfliktom už nechce mať nič spoločné. Realita nestálosti a pominuteľnosti života na alžírskom vidieku ho však dostihne v okamihu, kedy ho francúzski „kolegovia“ poveria nepríjemnou úlohou. Odviesť do neďalekej dediny má zajatca Mohameda (Reda Kateb), obvineného z vraždy. Aj keď sa Daru zo začiatku vzpiera, pod vplyvom okolností rýchlo pochopí, že nemá na výber.

Začína sa tak cesta, ktorá je pre oboch spoločníkov skôr útekom, pričom u jedného z mužov je prioritou prežitie, u druhého snaha dostať sa do cieľa. Vynútené spojenectvo postupne oboch mužov mení a zasieva do nich zásadnú stopu, ktorá ich ovplyvní v budúcnosti . Samozrejme, za predpokladu, že sa im pošťastí nejakú mať...

Recenzia filmu Ďaleko od ľudí

Sledovanie tohto filmu pripomína chvíľami skôr návštevu galérie ako návštevu kina, čo by mohlo zaváňať nudou, ale nie je to tak. Pomalé, miestami až meditatívne tempo inšpiruje a popchýna k silnejšiemu prežitku. Nemalú zásluhu na pôsobivom výsledku majú zábery kameramana Guillaumea Deffontainesa. Napriek svojej malebnosti a takmer pohľadnicovému pôvabu nikdy neskĺznu do gýča či banálnosti.

Krajine, resp. pohoriu Atlas patrí v príbehu dôležité miesto, ako rovnocenný partner kompletizuje trojicu hlavných hrdinov. Ona je hlavným aktérom tohto filozofického westernu, nakrúteného na motívy poviedky Hosť Alberta Camusa. Ona vystavuje (nielen hlavných) filmových hrdinov – a ich princípy i zásady - najzásadnejším skúškam. Mortensen, ktorý tu hrá v troch jazykoch (francúzština, arabčina i španielčina) suverénne ovláda plátno, Kateb, ktorého výkon je v súlade s logikou jeho postavy umiernenejší, je mu rovnocenným partnerom. Režisér Oelhoffen svojich hercov vedie drsným príbehom i prostredím s minimom zaváhaní, sebaisto, no pritom jemne a nenásilne.

Fotogaléria Ďaleko od ľudí (2014)Zobraziť fotogalériu »

Jednoduchý, neokázalý, a zároveň strhujúci film, je pozoruhodný najmä vyváženosťou a silou výpovede, keď sa bez zbytočného pátosu, len so znesiteľnou mierou sentimentality venuje otázkam osobnej etiky, lojality a priateľstva. Napriek pevnej historickej ukotvenosti príbehu zostávajú jeho témy stále ostro aktuálne.

VERDIKT MOVIE MANIA:
Zdroj:  MovieMania.sk Foto © Film Europe

Odporúčané články

Highlighty z Comic-Con 2017

Highlighty z Comic-Con 2017

Jedna z najdôležitejších udalostí modernej pop kultúry, ktorá spája svet fantázie, science fiction a záhad so svetom filmu,...