Filmové premiéry v slovenských kinách na 20. týždeň (19.05.-26.05.2016)

19.5.2016|Ivet Kollárová|
Filmové premiéry v slovenských kinách na 20. týždeň (19.05.-26.05.2016)

Nový filmový týždeň prinesie do našich kín štyri filmové novinky. Uvidíme dokument o troch jazzových muzikantoch, japonskú rodinnú drámu, klasickú českú komédiu a opäť jeden marvelovský, dlhoočakávaný film, ktorým prehľad aj začneme.

Režisér Bryan Singer sa opäť vrátil k svojmu obľúbenému zoskupeniu mutantov a natočil najnovší film z marvelovského sveta, X-Men: Apocalypsa. Na začiatku ľudskej civilizácie bol uctievaný ako boh. Apocalypsa, prvý a najsilnejší z mutantov marvelovského sveta X-Menov, získal v ére prastarých civilizácií silu ostatných mutantov. Stal sa tak nesmrteľným a neporaziteľným. Teraz sa po tisícoch rokov prebudil a je hlboko rozčarovaný zo sveta, ktorý okolo seba nachádza. Nikto ho už neuctieva ako boha. Svetu a ľuďom už nevládnu len tí najsilnejší. Zem je znečistená, plná konfliktov, násilia a ľudia sa klaňajú falošným modlám. Apokalypsa preto chce zničiť súčasnú civilizáciu, očistiť planétu a nastoliť nový svetový poriadok, ktorému chce vládnuť. K naplneniu tejto úlohy potrebuje nasledovníkov, jazdcov Apokalypsy. Preto získa na svoju stranu štvoricu mutantov vrátane sklamaného Magneta. Osud ľudstva visí na vlásku a tento vlások tvoria predovšetkým ďalší mutanti, študenti školy pre nadaných žiakov, vedení profesorom Charlesem Xavierem. Táto skupina mutantov, označovaných ako X-Meni, je poslednou silou, ktorá sa môže účinne postaviť najsilnejšiemu mutantovi a jeho pomocníkom. Osud ľudstva závisí nielen na ich nadprirodzených schopnostiach, ale aj na ich vôli bojovať za jeho záchranu. V hlavných úlohách opäť uvidíme Jennifer Lawrence, James McAvoy, Michael Fassbender, Nicholas Hoult, Rose Byrne, Lucas Till, či Evan Peters. Medzi nové tváre sa zaradili Oscar Isaac, Olivia Munn, Kodi Smit-McPhee, Tye Sheridan, Sophie Turner, Ben Hardy, či Alexandra Shipp.

 Trailer

Ako sa zbaviť nevesty nám v novej českej a veľmi romantickej komédii predvedie Tomáš Svoboda, autor jedného z najúspešnejších českých filmov posledného obdobia, Hodinového manžela. Zatiaľ čo v snímke o partii kamarátov bavil divákov mužským pohľadom na vec, v „Neveste“ prinesie zábavu zo sveta žien. Hlavnou postavou je moderná dynamická žena Eva, ktorá rieši „trable s láskou“, životom a jednou nepohodlnou nevestou, do toho vlastní cukráreň, stará sa o syna a musí krotiť svoju svojráznu mamu v podaní. S bývalým manželom má skvelý vzťah a ako tvrdí jej kamarátka „neboli by ste prví, čo sa rozviedli a zase dali dokopy“. A potom sa skoro pobozkajú a nasleduje pozvanie na drahú večeru pri sviečkach, kde sa Honza konečne vyjadrí. Naozaj sa znova zamiloval a premýšľa o svadbe… s niekým iným! S krásnou, sympatickou a chytrou klaviristkou Lindou! A ešte si chcú dať u Evy upiecť svadobnú tortu. To je niečo pre svojráznu Evinu mamu. Nikdy sa nevzdáva, vždy si vie rady a zničiť cudziu svadbu je pre ňu tá správna výzva.  S bojovnou mamou za chrbtom ide Eva na spoločný výlet so šťastnými snúbencami. A do toho rodinná regata, závod, bratský súboj o miesto prednostu zubnej kliniky, zlomyseľná švagriná a jeden šibnutý operný spevák. Čerešničkou na zábavnej torte je futbalový tréner. A úplne na záver príde finále s veľkolepou akčnou tortovou scénou, akú český film dlho nezažil. Natáčalo sa v horúcom lete 2015 v Prahe a tiež na priehrade Orlík, kde sa väčšina hercov zišla kvôli scénam veľkého rodinného závodu jácht. Titulnú pieseň k filmu naspievala Dara Rolins. V hlavných úlohách si zahrali Lenka Vlasáková, Jana Stryková, Jaroslav Plesl, Marek Majeský, Jana Švandová, Jenovéfa Boková, David Matásek, Andrea Kerestešová, Jana Kolesárová, Veronika Žilková, Jana Boušková, Jaromír Dulava, či Josef Polášek.

Trailer

Kto má rád japonskú kinematografiu, určite si nesmie nechať ujsť túto precízne a s citom vystavanú rodinnú melodrámu od japonského režiséra Hirokazu Koreedu, Naša malá sestra (Umimachi Diary), ktorý na čechovovskom pôdoryse domu, záhrady a štyroch sestier skladá poctu mágii všednosti. Tri sestry žijú spoločne vo veľkom dome v meste Kamakura. Keď ich otec, ktorý od rodiny odišiel pred pätnástimi rokmi, zomrie, cestujú na vidiek na pohreb, kde spoznajú svoju plachú nevlastnú sestru. Ich návrh, aby odišla žiť spolu s nimi, dospievajúca Suzu s nadšením prijíma. Začína tak obdobie sladkých i trpkých dobrodružstiev. Koreeda svojim formálne precíznym a empatickým filmom definitívne potvrdzuje, že je dôstojným nástupcom japonských majstrov Kona Ičikawu a Jasudžira Ozua. Snímka bola minulý rok nominovaná na Zlatú palmu na MFF Cannes. Vo filme si zahrali Haruka Ayase, Masami Nagasawa, Kaho, Suzu Hirose, Šin´iči Cucumi, Rjó Kase, Lily Franky, Džun Fubuki, Rjóhei Suzuki, Takafumi Ikeda, Kentaró Sakaguči, či Šinobu Ótake.

Trailer

Posledným filmom, ktorý ide dnes do našich kín je dokumentárna snímka Para nad riekou od dvojice tvorcov Roberta Kirchhoffa a Filipa Remunda. Životy troch zostarnutých muzikantov trubkára Laca Decziho, saxofonistu Ľubomíra Tamaškoviča a kontrabasistu Jána Jankejeho sa prepletajú v príbehu o sláve a jej pominuteľnosti. Sled absurdných a tragikomických situácií otvára priestor prchavosti a márnosti, s ktorými zvádza večný boj poézia ako východisko na ceste k nesmrteľnosti. Vo filme sa objavia Laco Deczi, Ľubomír Tamaškovič, Ján Jenkeje, Ted Curson, Chris de Pino, či Alan Silva.

Trailer

Zdroj:  MovieMania.sk Foto © Depositphotos/FilmEurope/ASFK/BontonFilm/Cinemart

Súvisiace články