Filmové premiéry v slovenských kinách na 29. týždeň (21.07.- 28.07.2016)

21.7.2016|Ivet Kollárová|

Štvrtok so sebou už klasicky prináša do kín nové filmy. Nízko nastavený júlový štandard neprekročíme ani tento týždeň, kedy do kín prichádzajú len tri filmové novinky. Očakávať ale môžeme tri lahôdky od troch špičkových režisérov, Jana Hřebejka, Pedra Almodóvara a Jamesa Wana, hoci ten len v úlohe producenta.

Začnime československou snímkou, ktorá mala svoju svetovú premiéru v hlavnej súťaži na MFF Karlovy Vary, a ktorá si napokon odniesla cenu pre najlepšiu herečku v hlavnej úlohe, ktorú si prebrala Zuzana Mauréry. Dvojica režisér Jan Hřebejk a scenárista Petr Jarchovský prinášajú na plátna kín ďalšiu výnimočnú filmovú snímku, Učiteľka. Nadčasový príbeh o učiteľke, na prvý pohľad milej a láskavej, ktorá rafinovaným spôsobom manipuluje žiakmi a ich rodičmi, je inšpirovaný skutočnými udalosťami. Dej strhujúceho a veľmi aktuálneho filmu o sile ľudského charakteru sa síce odohráva na začiatku 80. rokov, ale ide o príbeh univerzálny, ktorý by sa mohol odohrať kdekoľvek a v akejkoľvek dobe. Pretože skorumpovanosť, rovnako ako malosť a vypočítavosť vládnu svetom neustále. Príbeh Učiteľky sa odohráva v roku 1983. V jednej predmestskej základnej škole sa stretáva riaditeľka s rodičmi detí jednej z tried. Hľadá spolu s nimi spôsob, ako sa zbaviť učiteľky, bezdetnej vdovy po vysokom armádnom dôstojníkovi. Z priebehu rodičovskej schôdzky postupne vyplynie, akým spôsobom si učiteľka podrobuje rodiny svojich žiakov a manipuluje celým okolím. V hlavných úlohách, už spomínaná Zuzana Mauréry, Csongor Kassai, Peter Bebjak, Zuzana Konečná, Martin Havelka, Ondřej Malý, Richard Labuda, Attila Mokos, Éva Bandor, či Lukáš Pelč.

Trailer

Jeden z najvplyvnejších španielskych režisérov tejto doby, Pedro Almodóvar prináša na plátna kín už svoj 20. hraný film, rodinnú drámu Julieta. Príbeh osudom skúšanej ženy, ktorá je manželka a matka. Julieta stretne v živote veľa ľudí a každé jedno stretnutie jej prinesie nový príbeh, trápenie a výčitky. Julieta žije so svojou dcérou Anti a mužom Xoanom v Madride. Je vystavená životným situáciám, ktoré psychicky nezvláda. Jej manžel a otec Anti zomrie a obe sú poznačené smútkom. Anti po dovŕšení osemnástich rokov odchádza z domu. Julieta sa nedokáže pozerať na to, ako odchádza aj to posledné, čo jej v živote zostalo. Ako plynie čas, Julieta sa vracia vo svojich spomienkach. Zisťuje, že vôbec svoju dcéru nepoznala. Je plná pocitu viny až pomaly vymazáva zo života všetkých a všetko na čom jej záleží. Julieta sa vracia na miesta, kde žila v mladosti v domnienke, že sa spomienky na udalosti v tom čase zmenia. Čaká na možnosť začať odznova. Dráma hovorí o boji matky, ako prežiť neistotu. Tiež hovorí o osude, o komplexe viny a nepochopiteľných tajomstvách, ktoré nás vedú k tomu, že ľudí, ktorých milujeme, vymažeme zo svojich životov, akoby nič neznamenali, akoby nikdy neexistovali. Režisér získal námet na film z knižnej predlohy Runway, od držiteľky Nobelovej ceny, Alice Munro. Keďže príbeh rozpráva život jednej postavy, hlavnú rolu Juliet obsadili dve renomované herečky - Emma Suárez, ako staršia Julieta a Adriana Ugarte ako mladšia Julieta. Okrem nich si vo filme zahrali aj Michelle Jenner, Rossy de Palma, Inma Cuesta, Daniel Grao, Darío Grandinetti, či Nathalie Poza.

Trailer

Tretí film, ktorý ide dnes do kín prináša, v úlohe producenta, režisér filmu V zajatí démonov, James Wan. Réžiu zveril Davidovi F. Sandbergovi, ktorý natočil film o neznámej hrozbe, ktorá číha v tme s veľmi príznačným názvom, Nezhasínaj! (Lights Out). Rebecca bola presvedčená, že keď sa odsťahuje z domu, zmiznú aj hrôzy z jej detstva. Keď vyrastala, nikdy si nebola celkom istá, či to čo vidí po zhasnutí je skutočné, alebo nie… teraz prežíva rovnako desivé a nevysvetliteľné udalosti aj jej malý brat Martin. Deje sa presne to isté, čo Rebeccu takmer pripravilo o rozum a ohrozovalo jej bezpečnosť. Desivá bytosť s tajomným prepojením na ich mamu, Sophie, je späť. Tentokrát je Rebeccca odhodlaná priblížiť sa k pravde viac. Isté je, že ich životy sú v nebezpečenstve… vždy vtedy, keď svetlo zhasne. Vo filme hrajú Teresa Palmer, Gabriel Bateman, Alexander DiPersia, Billy Burke, Maria Bello, Alicia Vela-Bailey, Emily Alyn Lind, či Amiah Miller.

Trailer

  Foto © Depositphotos/MagicBox/ForumFilm/ContinentalFilm

Súvisiace články