Gene Wilder a továreň na smiech

10.9.2016|-jr-|

(11. 6. 1933, Milwaukee, Wisconcin, USA – 29. 8. 2016, Connecticut, USA)

Narodil sa v rodine rusko-židovských emigrantov. Jeho vlastné meno je Jerome Silbermann. Umelecké meno si zvolil kombináciou mien literárneho hrdinu a obľúbeného spisovateľa. Vyštudoval herectvo na univerzite v štáte Iowa a navštevoval tiež britskú Bristol Old Vic Theatre School. Po návrate do štátov hľadal angažmán v divadle a na živobytie si vyžil ako príležitostný vodič, predavač hračiek alebo učiteľ šermu.

Svoju hereckú kariéru začínal v rôznych predstaveniach na Brodwayi. Za rolu v The Complaisant lover bol ocenený Clarence Dewent Award. Diváci ho tiež mohli vidieť vedľa Kirka Douglasa v Brodwayskej adaptácii Preletu nad kukučím hniezdom. Veľký obrat v jeho živote znamenala hra Mother Courage and her Children, kde sa stretol s Anne Bancroftovou. Tá ho zoznámila so svojím priateľom Melom Brooksom, s ktorým potom Wilder natočil niekoľko filmov. V Hollywoode na seba po prvýkrát upozornil drobnou úlohou v Bonnie a Clyde (Bonnie and Clyde, 1967). Rok neskôr už Wilder natáča s Brooksom úspešný muzikál Producenti (The Producenrs, 1968, Brooks - Oscar za scenár, Wilder - nominácia za herecký výkon). V roku 1971 si zahral Willyho Wonku v muzikáli Pán Wonka a továreň na čokoládu (Willy Wonka and the Chocolate Factory, 1971).

O niekoľko rokov neskôr prebehla médiami slovná prestrelka medzi Wilderom a Timom Burtonom. Keď Burton oznámil svoj úmysel natočiť novú adaptáciu Dahlovej knižky a obsadiť do hlavnej úlohy Johnyho Deppa, obvinil ho Wilder, že to robí len pre peniaze. Burton kontroval tým, že starú verziu s Wilderom nikdy nemal veľmi v láske. Spoluprácu s Brooksom si Wilder zopakoval ešte v Nablýskaných sedlách (Blaying Saddles, 1974) a v Mladom Frankensteinovi (Young Frankenstein, 1974 - nominácia na Oscara za scenár pre Wildera a Brooksa). Keď v roku 2006 časopis Premiere zostavil rebríček najlepších hereckých výkonov všetkých dôb, ocenil Wilderovho Frankensteina na deviate miesto. Mel Brooks v spomienke na herca označil Wildera za "skutečne najväčší talent našej doby". „Každý film, ktorý sme spolu robili, bol vďaka nemu obdarený čarom. Mňa obdaril svojím priateľstvom,” napísal Brooks. V roku 1975 natočil Wilder komédiu Dobrodružstvo bystrejšieho brata Sherlocka Holmesa (Adventure of Sherlock Holmes' Smarter Brother, 1975), ktorú sám režíroval, napísal scenár a zahral si aj hlavnú úlohu. Nezabudnuteľný je tiež jeho dr. Doug Ross v Allenovej poviedke Všetko, čo ste chceli vedieť o sexe a báli ste sa opýtať (Everything You Always Wanted to Know About Sex * But Were Afraid to Ask, 1972). Úspech mala napríklad aj komédia Blázni vo väzení (Stir Crazy, 1980), kde si obaja zahrali pod režisérskym vedením Sidneyho Poitiera. V roku 2003 získal Primetime Emmy za hosťovanie v seriáli Will a Grace (TV, Will and Grace, 1998 - 2006).

Gene Wilder

V 80. rokoch vytvoril už slávnu dvojicu s Richardom Pryorom. Zahrali si spolu v troch komédiách – Strieborný blesk (Silver Streak, 1976), Blázni vo väzení (Stir Crazy, 1980) a Nevidím zlo, nepočujem zlo (See No Evil, Hear No Evil, 1989). Wilder neskôr povedal, že ich spolupráca nebola taká idylická, ako sa mohlo na prvý pohľad zdá. Vo svojich pamätiach nespomínal na Pryora v dobrom a zmienil aj o jeho závislosti na drogách. Ako režisér má na konte snímky Dobrodružstvo bystrejšieho brata Sherlocka Holmesa (Adventure of Sherlock Holmes' Smarter Brother, 1975), Najväčší milovník sveta (The World´s Greatest Lover, 1977), Žena v červenom (The Woman in Red, 1984), Prekliata svadobná cesta (Haunted Honeymoon, 1986) ako aj jeden zo segmentov poviedkového filmu Milenci na nedeľu (Sunday Lovers, 1980), pričom vo všetkých menovaných si aj zahral. Gene Wilder sa oženil s herečkou Gildou Radnerovou, ktorá v roku 1989 zomrela na rakovinu vaječníkov. Wilder po jej smrti založil v Los Angeles Gilda Radner Ovarian Cancer Detection Center a taktiež organizáciu Gilda's Club. Svoju druhú ženu, Karen Boyerovú, si vzal v roku 1991. Wilder bol presvedčený demokrat, aktívne vystupoval proti vojne vo Vietname aj proti americkej invázii v Iraku. Poznajú ho aj fanúšikovia skupiny Talking Heads. Na ich albume Fear in Music si zahral na conga. V roku 2005 vydal knižku svojich pamätí s názvom Kiss Me Like Stranger. Zomrel 29.8.2016 vo svojom dome v Connecticute na komplikácie spojené s Alzheimerovou chorobou.

Jeho ďalšia filmografia:

Spusťte revolúciu bezo mňa (Start The Revolution Without Me, 1970), Malý princ (The Littel Prince, 1974), Rabín a zlodej (The Frisco Kid, 1979), Techtle-mechtle (Hanky Panky, 1982), Smiešne o láske (Funny about Love, 1990), Klamári (Antoher You, 1991), Smrť milionára (TV, Murder in a Small Town, 1999), Záhada jednej dámy (TV, The Lady in Question, 1999), Alica v krajine zázrakov (TV, Alice in Wonderland, 1999).

  Foto © Imagecollect | Dreamstime.com

Súvisiace články

Zomrel herec Gene Wilder

Zomrel herec Gene Wilder

Včera v pondelok večer vo veku 83 rokov zomrel americký herec Gene Wilder vo svojom dome v Stamforde v Connecticutu na komplikácie v...