Muž v temnote

13.9.2016|Martin Černický|

Tohtoročná kinosezóna ponúka až nečakane veľa zaujímavých hororových zážitkov. Wanova dvojka V zajatí démonov dokázala kvalitatívne nadviazať na prvý diel, Nezhasínaj od jeho chránenca Davida F. Sandberga dopadol ďaleko lepšie ako sa pôvodne čakalo a to som ešte nespomínal nezávislú Čarodejnica, ktorá sa po festivalových úspechoch,  dočkala aj uvedenia v bežnej distribúcii. Tej jedinej to pritom ublížilo z pohľadu diváckeho prijatia, nakoľko ponúkla niečo úplne iné, ako ostatní žánroví zástupcovia. O výraznej renesancii mainstreamového hororu by som každopádne nehovoril, ale i tak ide o príjemné zistenie. K vydareným filmom sa radí aj napínavý Muž v temnote.

Trojica zlodejov, Alex, Rocky a jej priateľ Money, sa rozhodne posunúť na vyššiu úroveň a po menších lúpežiach sa pokúsiť o niečo viac. Ich cieľom by mal byť starý slepý vojnový veterán, ktorý niekde v dome drží hotovosť v hodnote 300 000 dolárov. Najväčšiu motiváciu na prevedenie tohto plánu má mladá Rocky, pretože sa zúfalo snaží dostať svoju mladšiu sestru preč od ich matky.  Nakoniec s ním všetci traja súhlasia, ale nepočítajú s tým, že slepý muž má ďaleko od bezbrannej obete. Jeho dom je naviac poriadne zabezpečený a dostať sa von, nebude jednoduché.

Recenzia filmu Muž v temnote (2016)

Uruguajský režisér Fede Alvarez sa pred troma rokmi celovečerne uviedol remakom Evil Dead a dočkal sa s ním pomerne pozitívnej odozvy. Osobne ho nepovažujem za žiadny zázrak a názory, že ide o najdesivejší horor všetkých čias považujem za prehnané. Výrazne pozitívne ohlasy sprevádzajú aj jeho druhý projekt, ale ani tu sa úplne nestotožňujem s tvrdením, že ide o najlepší amerických horor za posledných dvadsať rokov. Avšak to nič nemení na tom, že kvalitatívny posun od Evil Dead je nepochybne citeľný.

Muž v temnote je trochu iným hororom, na aký sme zvyknutí. Neponúka žiadne nadprirodzeno, hektolitre krvi, ani explicitné scény, ako napríklad predchádzajúci režisérov film. Miesto toho stavia na jednoduchom, no šikovne spracovanom nápade. Je to vlastne niečo ako niečo Sám doma, ale v podstatne drsnejšom spracovaní. Avšak s jedným zásadným rozdielom – tentokrát budete ďaleko viac sympatizovať s lupičmi a priať im, nech sa im podarí uniknúť. Scenárom nepomenovaný slepec ich totiž nechce vyhnať z domu, naopak ich chce čo najskôr zlikvidovať. Na jednu stranu ho budete chápať, nakoľko si chce iba ochrániť svoj domov a hotovosť v trezore. Lenže po menšom zvrate, ktorý nanešťastie poodhalila aj reklamná kampaň, sa ukáže, že vonkoncom nejde o nevinnú osobu a koná tak aj z iného dôvodu.

Práve jeho postava však posúva Alvarezov druhý  film na vyššiu úroveň.  Nakoľko nič nevidí, musí sa naplno spoliehať na ostatné zmysly a absolvovaný vojenský výcvik. Jeho démonickú auru podporuje aj to, že takmer nehovorí a patrične ozbrojený striehne v tichu ako predátor na svoju korisť. Aj keď sa môže na prvý pohľad zdať, že jeho schopnosti sú na úrovni Terminátora, nie je tomu tak. V podstate iba využíva výhodu domáceho prostredia a snaží sa predvídať kroky neželaných návštevníkov. Hoci občas chybuje, uveriť tomu, že sa ho ostatné postavy stránia, nie je vôbec problém. Avatarovský Stephen Lang je tak najväčšou hereckou hviezdou nielen na papieri a budete sa ho naozaj báť.

Recenzia filmu Muž v temnote (2016)

Muž v temnote je patrične nepríjemný a klaustrofobický zážitok a pomáha si aj šikovnými scenáristickými nápadmi. Ak sa vám zdá, že udržať napätie v prostredí menšieho domu situovaného do odľahlého prostredia, nie je také jednoduché, máte do istej miery pravdu. S blížiacim záverom sa objavuje viacero diskutabilnejších dejových momentov, kde by film pokojne mohol skončiť skôr, ak by sa postavy správali trochu rozumnejšie. To je bohužiaľ bežný problém tohto žánru, ale dá sa to čiastočne prepáčiť obstojne budovaným napätím. Snímka má inak skromných 88 minút a je to tak akurát na to, aby dokázala celý čas držať divácku pozornosť.

Pokiaľ máte radi horory a nepotrpíte si nutne na nadprirodzenú hrozbu, tak nemáte nad čím premýšľať. Muž v temnote možno neponúka nič výnimočné, ale to o čo sa snaží, zvláda dobre. A to je to podstatné.

VERDIKT MOVIE MANIA:
  Foto © Ita Film

Súvisiace články