Filmové premiéry v slovenských kinách na 39. týždeň (29.09.- 06.10.2016)

29.9.2016|Ivet Kollárová|
Filmové premiéry v slovenských kinách na 39. týždeň (29.09.- 06.10.2016)

Mesiac september uzavrieme presne tak, ako sme ho začali, piatimi novými filmami, ktoré dnes prichádzajú do našich kín. Projekt 100 ponúkne ďalší filmový kúsok na týždeň a pomaly sa môžeme tešiť na tretí ročník prehliadky Be2Can, ktorý sa uskutoční v októbri.

A čo nové nás čaká od dnes v kinách? 22. ročník putovnej prehliadky filmov Projekt 100 prináša do kín jedinečné vrcholné dielo najvplyvnejšieho svetového animátora Hajaa Mijazakiho, Cesta do fantázie (Spirited Away/Sen to Chihiro no kamikakushi). Pred publikom rozprestiera fascinujúci svet nespútanej obrazotvornosti. Cesta do fantázie je dobrodružná snímka, kde sa neodohrávajú boje, hlavná postava nemá nadprirodzené schopnosti ani sa tu neháda dobro so zlom. Rozprávanie o desaťročnom dievčatku, ktoré sa ocitne v čarovnom meste duchov, bôžikov a strašidiel, sa obíde bez schém a prvoplánových atrakcií sezónnych animovaných hitov. Naopak, divákov každého veku pohltí unikátnou víziou autora, vďaka ktorej každý záber dýcha čarovnosťou, hravosťou, nápaditosťou, ale aj melanchóliou a emotívnosťou.

Režisér Peter Berg natočil akčný dramatický thriller Deepwater Horizon: More v plameňoch na základe skutočných udalostí, ktoré sa odohrali pred šiestimi rokmi. 20. apríla 2010 došlo na ropnej plošine Deepwater Horizon v Mexickom zálive k jednej z najväčších človekom spôsobených katastrof na svete. Tento film rozpráva príbeh, ktorý sa neobjavil v nijakých správach a väčšina ľudí ho nepozná. Je to príbeh 126 členov posádky, pracujúcich na palube Deepwater Horizon, ktorí tam v ten deň prežili skutočné inferno. Skúsení profesionáli, muži aj ženy, bojovali s ohňom do úplného vyčerpania v nádeji, že prežijú a čoskoro sa dostanú na breh k svojim rodinám. V jedinom okamihu sa ocitli v najhoršej nočnej more a museli pozbierať všetku svoju odvahu, aby zastavili rozpútané peklo, a vo chvíli, keď všetko vyzeralo stratené, zachránili aj jeden druhého. V hlavných úlohách si zahrali Mark Wahlberg, Dylan O'Brien, Kurt Russell, Kate Hudson, Gina Rodriguez, John Malkovich, či Ilan Srulovicz.

Nezabudnuteľný filmový zážitok sľubuje ďalší titul z dielne vizionárskeho režiséra Tima Burtona, Domov pre neobyčajné deti slečny Peregrinovej (Miss Peregrine´s Home for Peculiars Children). Vďaka tajomným stopám, ktoré hlavnému hrdinovi Jakeovi zanechá jeho milovaný dedko, a ktoré poodhaľujú tajomstvá iných svetov a doby, Jake objaví zázračné miesto. Toto miesto je známe ako sirotinec – domov pre neobyčajné deti slečny Peregrinovej. Jeho tajomnosť i nebezpečie sa začnú prehlbovať ako náhle Jake spozná jeho obyvateľov a ich zvláštne, priam neuveriteľné schopnosti. Film vznikol na základe rovnomenného úspešného románu spisovateľa Ransoma Riggsa. Vo filme sa objavia Eva Green, Kim Dickens, Asa Butterfield, Samuel L. Jackson, Allison Janney, Judi Dench, Ella Purnell, Chris O'Dowd, Rupert Everett, Terence Stamp, Milo Parker, Ella Wahlestedt, Pixie Davies, O-Lan Jones, či Aiden Flowers.

Ďalší film, ktorý ide dnes do našich kín natočila dvojica režisér Jan Zajíček a writerka Sany, ktorá je hlavnou postavou dokumentu Girl Power o ženách, ktoré zasvätili svoje životy grafity – subkultúre, v ktorej dominujú muži. Dokument je založený na silnom osobnom autobiografickom príbehu Sany, ktorá tento film nakrúcala po celom svete viac ako sedem rokov. Zároveň divákov oboznamuje s ďalšími ženskými writerkami v pätnástich svetových mestách. Fascinujúci cestopis prichádza s novým pohľadom na fenomén, ktorý je širokou verejnosťou často chápaný ako vandalizmus, ale dá sa vnímať tiež ako životná cesta

Týždeň a mesiac september zakončíme ďalším dokumentom, tento krát ruským od uznávaného režiséra Vitalijho Manskiyho, V lúčoch slnka (V lučach solnca). Severokórejská dievčina Zin-mi sa pripravuje na oslavy výročia najvyššieho vodcu Kim Čong-ila. Režisér dostáva povolenie sledovať celú jej rodinu. Avšak je mu umožnené filmovať len podľa starostlivo pripraveného scenára, aby nič nenarušovalo obrázok života spokojného ľudu. Napriek tomu je snímka úplným opakom propagandy. Dokumentaristi totiž nechali bežať kameru i vo chvíľach, kedy sú scény dopredu aranžované severokórejskými „režisérmi“. Alebo ju namierili na usvedčujúce detaily, ktoré majstrom manipulácie unikli. Zábery, ktoré nemali nikdy vzniknúť, umne vložili do príbehu o zdanlivo šťastnom živote v novodobej potemkinovskej dedinke. Film portrétuje Severnú Kóreu asi jediným možným spôsobom - ako nezámernú situačnú tragikomédiu.

  Foto © Depositphotos/CinemArt/ASFK/Itafilm/BontonFilm/ForumFilm

Súvisiace články