Operácia Anthropoid

24.10.2016|Martin Černický|

Operácia Anthropoid je krycí názov jednej z najvýznamnejších vojenských operácií druhej svetovej vojny, ktorá prebehla práve v Československu. Toto tvrdenie sa môže zdať ako prehnané, no skutočne išlo o ojedinelú diverznú misiu namierenú proti nemeckej ríši a jej vláde. Na jedinečnosti jej pridáva to, že v konečnom účtovaní bola úspešná, hoci jej realizátori, Jan Kubiš a Jozef Gabčík, mali pred sebou mimoriadne náročnú úlohu. Ich cieľom totiž nebolo nič menšie ako spáchať atentát na tretieho najdôležitejšieho muža nacistického režimu Reinharda Heydricha. Išlo o najvyššie postaveného nacistického pohlavára, ktorého sa podarilo zlikvidovať počas vojny, takže celá akcia sa zákonite dočkala obrovskej odozvy vo svete.

Nie je prekvapením, že podobná téma sa už dočkala viacerých filmových spracovaní. K tým najlepším nepochybne patrí domáca verzia z roku 1964, ktorú pod názvom Atentát natočil režisér Jiří Sequens. Najnovší pohľad na tieto udalosti si zobral na starosť britský režisér Sean Ellis a v britsko-francúzsko-českej koprodukcii sa pokúsil zrekonštruovať tieto slávne udalostí. Podarilo sa mu to, alebo ide o zbytočný pohľad na túto významnú časť histórie?

Sean Ellis sa uviedol v roku 2006 celovečernou verziu svojho krátkometrážneho debutu Cashback a podarilo sa mu zaujať aj krimidrámou Metro Manilla. Anthropoid je jeho štvrtým celovečerným filmom a sám Ellis sa ho snažil dostať na plátna pätnásť rokov. Pre čo najväčšiu autenticitu sa nakoniec rozhodol natáčať priamo v Prahe a pokiaľ to bolo možné, tak sa snažil využívať skutočné historické lokácie. Pre kľúčovú scénu v závere dokonca neváhal na základe dostupných informácií postaviť presnú repliku chrámu Cyrila a Metoda. Aj scenár, na ktorom sa podieľal významnou mierou, sa drží skutočných udalostí, tak ako je to len možné. Samozrejme, niekedy si pomáha zjednodušovaním (napríklad priateľky hlavných postáv sú zredukované len na dve) a občas niečo pozmení v prospech väčšej dramatičnosti (napríklad i akčnejší úvod), ale často sa to dá chápať. Samotné dianie okolo atentátu je každopádne natoľko zaujímavé, že by sa okolo neho dala vystavať aj viacdielna televízna miniséria. Ellis nepochybne musel spraviť viacero ústupkov a to mu nemožno mať za zlé.

Recenzia filmu Anthropoid

Historická vernosť, vrátane toho, že sa niektorí herci dokonca podobajú na svoje skutočné predobrazy,  však nedokáže zakryť určité problémy. Tým hlavným je dramaturgická štruktúra, nakoľko sa to najdôležitejšie udeje niekde za polovicou a potom nasleduje už povinný dojazd. Aby sa stihlo udiať všetko dôležité z diania pred atentátom, film rýchlo skáče z jednej scény do druhej. Postavy a miesta sa tak striedajú ako na bežiacom páse a vzťahy vznikajú z ničoho nič počas krátkych viet. Niektoré charaktery ani nemajú dostatočný priestor. Týka sa to i samotného Obergruppenführera Heydricha – typologicky výborne obsadeného, no divák ho môže vidieť iba v jednej scéne a o jeho konečnom osude sa dozvedá len tak mimochodom. Druhá polovica predstavuje presný opak – dianie v nej výrazne zvoľní a snaží sa pripraviť pôdu pre veľké finále. A to je naozaj veľké – záverečná prestrelka zaberá približne štvrtinu minutáže a ide o lahôdku pre všetkých priaznivcov akcie. Možno je však až zbytočne dlhá na úkor zvyšku a kvôli slabšej psychologickej kresbe charakterov nedokáže emocionálne vtiahnuť na sto percent. Darí sa jej však aspoň adekvátne predávať bezvýchodiskovú situáciu, v ktorej sa ocitnú všetky dôležité postavy.

Toto do istej miery odpadá, pokiaľ sa viac zaujímate o históriu a máte o postavách čo-to naštudované. Inak si však musíte postačiť s patetickými výkrikmi typu: „my Česi sa nikdy nevzdáme“ Ellis sa skrátka vybral cestou jednoduchšieho thrilleru ako komplexnejšej drámy a treba to brať ako fakt. Priestor na skutočné herectvo je citeľne limitovaný scenárom, avšak minimálne Cillian Murphy je natoľko skúsený a charizmatický herec, že pôsobí ako ideálna voľba do roly Slováka Jozefa Gabčíka. Jamie Dornan ako Čech Jan Kubiš už trochu stráca, ale vďaka pôsobivému  vnútornému prerodu v druhej časti si taktiež dokáže získať vaše sympatie.

Celkovo je trochu na škodu, že filmu chýba osobitejšia autorská vízia. Spočiatku pôsobí ako menej výpravnejšia televízna inscenácia so zámerne utlmenými farbami a záver je pre zmenu ako z akčného hollywoodskeho blockbusteru. Zmienku si zaslúži aj scéna mučenia v druhej polovici, ktorá tónom a vyznením vôbec nezapadá do zvyšku. Sám Ellis síce argumentoval tým, že daná scéna sa v realite udiala približne rovnako, lenže to na tejto výčitke vôbec nič nemení. Tak či tak, po remeselnej stránke ide o solídne zvládnuté dielo. Dobová atmosféra je zvládnutá na jednotku, režisér dbá i na úplné detaily a okrem prítomnosti niekoľkých českých hercov (zďaleka najvýraznejšia rola pripadla Anne Geislerovej) sa dočkáte a i českých nápisov, či hudobných skladieb. Výslovnosť a občasné skloňovanie domácich mien síce predstavuje pre zahraničných hercov nezanedbateľný problém, ale s tým sa dalo počítať i vopred. Operácia Anthropoid je tak paradoxne jednou z mála snímiek, ktorej bude asi o niečo viac svedčiť český dabing.

Recenzia filmu Anthropoid

Anthropoid sa síce dopustil viacerých menších prešlapov, no v zásade ich dokázal ustáť. A povedzme si pravdu, mladších divákov asi zaujme viac ako možno kvalitnejší, no citeľne starší Atentát. I napriek tomu má čo ponúknuť a pokiaľ ste Čech, alebo Slovák, dokáže vo vás vzbudiť národnú hrdosť, že pochádzate z Československa. To nie je úplne málo, ale o čo mohol byť film ešte lepší, ak by sa mu pätnásť rokov snažil vdýchnuť život ešte o niečo talentovanejší tvorca...

VERDIKT MOVIE MANIA:
  Foto © Saturn Entertainment

Súvisiace články