Filmové premiéry v slovenských kinách na 43. týždeň (27.10.- 03.11.2016)

27.10.2016|Ivet Kollárová|

Koniec mesiaca október ukončíme štyrmi novými filmami, ktoré pripravia pôdu pre mesiac november, ktorý prinesie množstvo očakávaných filmov, medzi nimi aj niekoľko oscarovských kandidátov. Okrem toho, stále prebieha 3. ročník filmovej prehliadky Be2Can, kde si môžete pozrieť najnovšie festivalové hity z troch najprestížnejších medzinárodných filmových festivalov – Berlinale, Cannes a Benátky.

Najväčšia putovná filmová prehliadka na Slovensku, Projekt 100 na plátna kín prináša zreštaurovanú verziu filmu režiséra Michelangela Antonioniho z roku 1966, Zväčšenina (Blow-up). Hlavným hrdinom príbehu je módny fotograf Thomas – bohatý, úspešný a sebavedomý. Jedného dňa ide bezcieľne do opusteného parku a v ňom fotí, bez konkrétneho zámeru, až sa do jeho zreteľa dostane milenecký pár. Žena z fotografií od neho žiada negatívy, keď ju odmietne, navštívi ho následne aj v jeho ateliéri a ponúka svoje telo výmenou za nafotené snímky. Thomas tuší, že zachytil niečo viac ako horúce objatia. Zväčší ich a zistí, čo sa v skutočnosti v parku udialo. V hlavných úlohých Vanessa Redgrave, Sarah Miles, David Hemmings, John Castle, Jane Birkin, Gillian Hills, Peter Bowles, či Veruschka von Lehndorff .

V novom filme od režiséra Gavina O´Connora si herec Ben Affleck zaspomínal na film Dobrý Will Hunting, z ktorého možno aj čerpal inšpiráciu pre svoju novú úlohu vo filme Účtovník (The Accountant). Christian je matematický génius, ktorý má lepší vzťah k číslam než k ľuďom. Pod zásterkou malomestskej účtovníckej kancelárie, pracuje ako nezávislý účtovník pre niekoľko najnebezpečnejších zločineckých organizácií na svete. S postupným sťahovaním slučky zo strany oddelenia pre boj s organizovaným zločinom ministerstva financií, prijme legálneho klienta: prosperujúcu spoločnosť zaoberajúcou sa robotikou, v ktorej účtovníčka zistila nezrovnalosti. Čím viac Christian odkrýva účtovné záznamy a približuje sa k odhaleniu pravdy, tým viac začína v jeho okolí stúpať počet mŕtvych. Okrem Afflecka si vo filme zahrali aj Anna Kendrick, J.K. Simmons, John Lithgow, Jeffrey Tambor, Daeg Faerch, Cynthia Addai-Robinson, Alison Wright, Jon Bernthal, Gregory Alan Williams, Ron Yuan, či Fernando Chien.

Ďalšie dva filmy, ktoré prichádzajú dnes do našich kín je možnosť vidieť aj v rámci prehliadky Be2Can 3, keďže sa jedná o mimoriadne filmy, ktoré zaujali ako divákov tak aj kritikov na tohtoročných filmových festivaloch. Špeciálne na jednom, MFF Cannes.

Dnes do oficiálnej kinodistribúcie vstupuje nemecký film režisérky Maren Ade, impozantná komediálna dráma, Toni Erdmann. Život zostarnutého učiteľa Winfrieda Conradiho plynie v naprostej rutine, ktorú mohutný muž len občas naruší svojou pubertálnou vášňou – drobným žartovným prevlekom. Po tom, čo mu zomrie jediný verný druh, slepý pes, sa Winfried rozhodne venovať všetku pozornosť svojej odcudzenej dcére Ines, ktorá robí kariéru v nadnárodnej firme a nemá na nič a na nikoho čas. Po absolútnom fiasku prvej návštevy v Bukurešti mení Winfried stratégiu – čo nemôže dosiahnuť ako neúspešný otec, to môže docieliť jeho neforemné alter-ego. A tak sa zrodí životný kouč/nemecký ambasádor Toni Erdmann, tragikomická postava s absurdnou parochňou a umelými zubami, ktorá sa workoholičke Ines začne pliesť do života v tých najmenej vhodných momentoch. Nemecká režisérka Marden Ade sa, po deziluzívnej vzťahovej štúdii Všetci ostatní, vracia s prenikavou a nesmierne vrstevnatou tragikomédiou o zblížení otca a dcéry, o generácii singles, o svete očividných rozdielov a o tom, že najťažšou vecou v živote je nestratiť humor. V hlavných úlohách Peter Simonischek, Sandra Hüller, Michael Wittenborn, Thomas Loibl, Trystan Pütter, Hadewych Minis, Lucy Russell, Ingrid Bisu, Vlad Ivanov, či Radu Banzaru. Snímka si z MFF Cannes odniesla cenu FIPRESCI a bola nominovaná na Zlatú palmu. Rovnako sa nachádza medzi troma nominantmi na najlepší film ceny Európskeho parlamentu, LUX Prize.

Druhú podmanivú snímku, ktorou aj zakončíme mesiac október, prináša britská režisérka Andrea Arnold, ktorá natočila úprimnú road movie zo života mladých, na pohľad bezstarostných ľudí, American Honey. Dokonalá generačná výpoveď ľudí, ktorí stoja na prahu dospelosti a nevedia, ako ho majú prekročiť. Tento film budete emocionálne prežívať v závislosti od dátumu vášho narodenia. Určite však neostanete ľahostajní, rovnako ako členovia poroty na tohtoročnom festivale v Cannes, ktorí film ocenili špeciálnou cenou. Mladučká Star žije život, aký by nikto z nás žiť nechcel. Sama sa stará o dvoch mladších súrodencov, lebo nemá otca, matka sa nezaujíma o nič a otčim sa o Star zaujíma až príliš. Keď teda stretne na parkovisku pred supermarketom dodávku plnú vrstovníkov, ktorí žijú svoju špecifickú verziu amerického sna, neváha dlho a naskočí. Stane sa tak súčasťou partie mladých ľudí, ktorí cestujú naprieč Amerikou a na živobytie si zarábajú ako podomoví predajcovia predplatného na časopisy, o ktoré by inak nikto nemal záujem. Všetci sú to outsideri, ktorí tušia, že po zabehaných koľajach cesta nevedie, a preto sa chopili poslednej šance, ktorá im ešte ostávala. Star veľmi skoro zistí, že táto činnosť nie je ani tak práca, ale skôr životný štýl, ktorý je naplnený hltaním kilometrov, nočnými žúrmi, svojráznymi rituálmi a konfliktami, ku ktorým členovia tejto špeciálnej „rodiny“ nikdy nemajú ďaleko. A keď sa Star navyše zamiluje do najúspešnejšieho predajcu Jakea, spozná na vlastnej koži, že táto jazda bude všetko iné, len nie bezstarostná. Režisérka Andrea Arnold vás do života hrdinov filmu American Honey vtiahne s neuveriteľnou ľahkosťou aj preto, že jej štáb si život podomových predajcov vyskúšal na vlastnej koži. Počas natáčania všetci spali len v najlacnejších moteloch a najazdili neuveriteľných osemnásťtisíc kilometrov, rovnako ako ich filmoví predstavitelia. Zároveň do filmu obsadzovali primárne nehercov, až jedenásť z pätnástich ústredných postáv nemalo predchádzajúcu hereckú skúsenosť, vrátane objavu filmu, Sashi Lane, ktorú režisérka stretla na pláž. Vo filme sa tak, okrem Sashi objavia, asi najväčšia hviezda filmu, Shia LaBeouf, Riley Keough, McCaul Lombardi, Arielle Holmes, Crystal Ice, Veronica Ezell, či Chad Cox.

  Foto © Depositphotos/FilmEurope/ContinentalFilm/ASFK/CinemArt

Súvisiace články