Doctor Strange

3.11.2016|Martin Kubeš|

Filmové univerzum Marvelu sa opäť rozrastá o nového hrdinu. Tentokrát padla voľba na neurochirurga menom Stephen Strange, ktorý minimálne v našich končinách patrí k tým menej výrazným a známym hrdinom. Marvel však na tento projekt vsádzal pomerne výrazne, čo sa odzrkadlilo na dlhých prípravách, výbornom kastingu a v neposlednej rade aj na kvalite samotného filmu.

Originy jednotlivých hrdinov má Marvel za tie roky v malíčku, no dalo by sa povedať, že film Doctor Strange je akýsi návrat ku koreňom. Spomínané korene v tomto prípade značia filmový origin najpopulárnejšieho hrdinu Marvelu v súčasnosti, a to Iron Mana. Máme tu postavu, ktorej inteligencia a ego siahajú až niekam k oblakom, luxus jej taktiež nie je cudzí, skrátka styčných prvkov medzi Strangeom a Starkom je pomerne dosť. Nie nadarmo sa povráva, že práve Dr. Strange by mal v najbližších rokoch nahradiť Tonyho Starka a byť hrdinom, ktorý tiahne tím Avengers vpred a divákov zase do kinosál. Netreba však predbiehať, zatiaľ tu máme oboch hrdinov a ako to vlastne dopadne sa dozvieme až časom.

Tvorcovia v prípade Doctora Strangea neponechali nič na náhode a film piplali do posledných detailov. Kevin Feige, človek zodpovedný za filmovú divíziu Marvelu niekoľko krát prehlásil, že Strange patrí k jeho obľúbencom a niet divu, že film v konečnom dôsledku pôsobí tak vyladene. Neprichádza síce s ničím revolučným, no funguje ako dobre namazaný stroj a to je to najdôležitejšie.

Príbeh filmových originov má viac – menej iba jednu dôležitú úlohu, ktorá spočíva v predstavení daného hrdinu divákom. Doctor Strange nie je výnimkou, a preto sa najskôr so svetovo uznávaného neurochirurga Dr. Stephena Strangea musí stať mocný mág. Táto cesta nie je vôbec jednoduchá, hlavný hrdina musí predovšetkým poraziť vlastných démonov. Práve tento boj je vlastne stredobodom celého príbehu. Samozrejme nemôže chýbať ani klasická záporná postava, no jej význam je skôr druhoradý, čo vzhľadom na (zatiaľ nadobudnuté) schopnosti hlavného hrdinu dáva zmysel.

Recenzia filmu Doctor Strange (2016)

Základná kostra príbehu originalitou neoplýva, no i napriek tomu všetko funguje bez zádrhov. Veľmi príjemným prvkom je, že hlavný hrdina dobre vie, čo by z neho mohlo urobiť niekoho lepšieho, pretože mu to mnoho postáv neraz zdôrazní. Nejde však iba o prázdne slová, ktoré vyšumia do prázdna, svoje opodstatnenie dostanú vo finále, a práve za to si tvorcovia zaslúžia pochvalu. Je škoda, že ani tento krát to nešlo bez chýb, pretože sa z môjho pohľadu mohlo výcviku Strangea venovať viac času. V tejto podobe tréning pôsobí akoby uponáhľane, no pravdepodobne dostala prednosť „rozumná“ stopáž filmu.

Čím však film exceluje je kasting. Ústrednú postavu Stephena Strangea si strihol čím ďalej, tým viac populárny Benedict Cumberbatch. Práve tento výber je povestná trefa do čierneho, nakoľko Cumberbatch celý film ťahá na svojich pleciach a jeho výkon je bezchybný. Zdarne mu sekunduje aj zvyšok hereckého osadenstva, či už výborná Tilda Svinton v úlohe Strangeovej učiteľky menom Prastará, prípadne Chiwetel Ejiofor a jeho Mordo alebo Rachel McAdams, ktorá stvárnila Christine Palmerovú. Svojej úlohy sa výborne zhostil aj Mads Mikkelsen, ktorý stvárnil záporáka Kaeciliusa, avšak ako som už spomínal, význam tejto postavy je menší. I napriek obmedzeniam vyplývajúcich so scenára však Mikkelsen vyžmýkal so svojej úlohy maximum. Na obsadenie nemožno povedať krivé slovo, tu je na prvý pohľad vidieť, aká starostlivosť bola filmu venovaná.

Okrem hereckého osadenstva je špičkový aj vizuál, ktorý však skutočne oceníte iba na veľkom plátne. Dalo by sa povedať, že u filmov od Marvelu je vizuálna stránka vždy na prvotriednej úrovni, no Doctor Strange sa smelo môže radiť medzi to najlepšie. Je to najmä vďaka tomu, že do filmového univerza Marvelu konečne dorazila aj mágia, ktorej sa kvôli strachu z diváckych reakcií táto spoločnosť veľmi dlho vyhýbala. Strach z odlákania divákov bol podľa mňa zbytočný, keďže práve mágia dovolila, aby sa tvorcovia mohli odviazať. Akčné scény vďaka tomu neraz berú dych, v tomto prípade sa vôbec nešetrilo a divákom je naservírované prvotriedne „divadlo“, ktoré je mimoriadne pôsobivé. Hoci je potrebné uznať, že pri zmenách dimenzií film pripomína napríklad Nolanov Počiatok, i tak je na čo pozerať. Okrem vizuálu sa oplatí spomenúť aj hudobný sprievod, o ktorý sa postaral skladateľ Michael Giacchino. Melódie znejúce počas filmu výborne dopĺňajú dané scény a po dlhšej dobe možno soundtrack marvelovky považovať za vydarený. Konečne niečo výraznejšie a zapamätateľnejšie. Síce je to menšia, no o to vítanejšia zmena.

Recenzia filmu Doctor Strange (2016)

Možno to už bude znieť ako klišé, no Marvelu to opäť vyšlo. Zo svojho zoznamu si môžu odškrtnúť origin ďalšieho hrdinu a pridať k tomu aj poznámku, že rozhodne patrí medzi tie najlepšie. Hoci Doctor Strange veľa originality nepobral a čo – to si aj požičal z iných filmov, režisér Scott Derrickson dokázal zrod slávneho mága ukormidlovať s prehľadom. Film stojí na pevných základoch, ktoré spolu s vydareným scenárom, perfektným hereckým ansámblom a špičkovým vizuálom jasne hovoria, že sa oplatí zájsť do kina. Dostanete totiž kvalitnú porciu zábavy a výbornej akcie, ktorá nemá žiadne výraznejšie slabiny.

P.S. V záverečných titulkoch sú umiestnené dve scény, takže odporúčam počkať do úplného skončenia premietania.  

VERDIKT MOVIE MANIA:
  Foto © Saturn Entertaiment

Súvisiace články