Filmové premiéry v slovenských kinách na 47. týždeň (24.11.-01.12.2016)

24.11.2016|Ivet Kollárová|
Filmové premiéry v slovenských kinách na 47. týždeň (24.11.-01.12.2016)

Bohatý filmový november zakončíme vo veľkom štýle. Dnes prichádza do kín šesť výnimočných filmov, päť z nich európskej produkcie, medzi ktorými sa objaví aj jeden slovenský dokumentárny film, Finále a jeden český hraný, Vtedy v raji. Šiestym filmom týždňa je novinka od dizajnéra a režiséra Toma Forda, ktorý svojím druhým filmom, Nočné zvieratá ponúka psychologický thriller vyrozprávaný v dvoch dejových líniách, ktorý má oscarovské ambície.

Začnime ale na severe Európy, z Nórska prichádza rodinný film v réžii Grethe Bøe-Waal, Akcia Arktída (Operasjon Arktis). Aj príbeh z ľadovej pustatiny môže byť plný hrejivého úžasu. V snahe stretnúť sa s otcom v južnom Nórsku sa trinásťročná Júlia a jej osemroční súrodenci - dvojičky Ida a Sindre – schovajú v helikoptére, ktorá však musí náhle počas letu zmeniť smer. Po tom, čo deti vystúpia a vrtuľník odletí, zistia, že sa ocitli na opustenom ostrove v arktickej časti Nórska. Podarí sa Júlii v drsnej krajine mrazu a voľne žijúcich zvierat zužitkovať svoju vynaliezavosť a zachrániť ich všetkých troch? V hlavných úlohách Kaisa Gurine Antonsen, Ida Leonora Valestra Eike, Leonard Valestrand Eike, Line Verndal, Nicolai Cleve Broch, Kristofer Hivju, Lars Arentz-Hansen, Per Kjerstad, Evy Kasseth Røsten, či Bjørn Moan.

Dnes do kín prichádza nový a zároveň len druhý celovečerný film dizajnéra a režiséra Toma Forda, Nočné zvieratá (Nocturnal Animals). Noci Nočných zvierat, teda tých trpiacich chronickou nespavosťou, bývajú osamelé, temné a nekonečne dlhé. Tom Ford o jednom exempláre tohto druhu natočil výnimočný film, ktorý je šokujúci, krutý a veľmi intenzívny. Skúma povestnú tenkú a neviditeľnú hranicu medzi láskou a nenávisťou, po ktorej občas všetci prechádzame, a robí to tak, až z toho ide mráz po chrbte. Susan Morrow má všetko, po čom vždy túžila, a napriek tomu sa ocitla v životnej pasci. Kurátorka galérie moderného umenia sa snaží svoju vnútornú prázdnotu zaplňovať vystavovaním šokujúcich exponátov a po nociach bdie v prázdnej zlatej klietke v luxusnom dome v L.A., z ktorého asi aj pred ňou nápadne často uteká aj jej partner. Rukopis románu Nočné zvieratá, ktorý napísal jej bývalý manžel Edward by mohol byť dokonalým liekom na nespavosť. Keby nebol jeho príbeh tak znepokojujúci. Jeho hlavným hrdinom je Tony. Spokojný chlap v stredných rokoch vezme ženu a dospievajúcu dcéru na rodinnú dovolenku do Nového Mexika, ktorú však preruší náhodné nočné stretnutie s trojicou násilníkov na opustenej texaskej diaľnici. Tony nemá proti presile najmenšiu šancu a nedokáže tak zabrániť únosu svojich blízkych. Ďalší deň sa s pomocou cynického detektíva vydáva po stopách zločincov, ale šanca na záchranu ženy a dcéry je, zdá sa, mizivá. Ďaleko od tejto drámy, v spiacom L.A., si čím ďalej vystrašenejšia Susan pri jeho čítaní uvedomuje, že krutý text je paralelou k jej vzťahu s bývalým mužom. Že je neobvyklou pomstou za to, ako strašne mu kedysi ublížila. Viacvrstvový príbeh má podľa Forda veľkú výhodu v tom, že môže úspešne spájať nespojiteľné žánre. Môžeme tak sledovať intímnu drámu o rozpadu jedného vzťahu a zároveň silný akčný thriller. Film mal svoju svetovú premiéru na MFF Benátky 2016, odkiaľ si odniesol Strieborného leva - Veľkú cenu poroty. Film má aj skvelé herecké obsadenie, ktoré podáva bravúrne výkony. Uvidíme  Amy Adams, Jaka Gyllenhaala, Michaela Shannona, Aarona Taylora-Johnsona, Islu Fisher, Armieho Hammera, Lauru Linney, Kristin Bauer van Straten, Karla Glusmana, Ellie Bamber, Neila Jacksona, či Jacka Wallaca. Film je natočený podľa románu spisovateľa Austina Wrighta, Tony and Susan z roku 1993.

Ruský režisér Aleksandr Sokurov prichádza so svojou novinkou, Frankofónia (Francofonia, le Louvre sous I´Occupation). Elégia za Európu. Na pozadí jedného z najničivejších konfliktov histórie – druhej svetovej vojny (resp. nemeckej okupácie Francúzska) – skúma režisér Alexander Sokurov vzťah medzi umením a mocou a pýta sa, čo nám kultúra hovorí o nás samých. Jeho historická filmová esej je nekonvenčnou prechádzkou parížskym múzeom Louvre, ktorým diváka sprevádza Napoleon a Marianne ako alegorický symbol Francúzskej republiky. Louvre tu popri riaditeľovi M. Jacquesovi Jaujardovi a kunsthistorikovi Metternichovi funguje zároveň ako tretia hlavná postava, úchvatná kulisa i najvýznamnejšie úložisko svetovej kultúry. Film bol uvedený v súťaži na MFF Benátky 2015. Vo filme si zahrali Louis-Do de Lencquesaing, Benjamin Utzerath, Vincent Nemeth, Johanna Korthals Altes, Andrey Chelpanov, Jean-Claude Caër, Aleksandr Sokurov, či Francois Smesny.

Od dnes si v kinách môžeme pozrieť aj film v Poľsko-česko-slovenskej koprodukcii, Červený pavúk (Czerwony Pajak), ktorý je debutujúcim filmom režiséra Marcina Koszalku. Precízne vystavaný psychologický thriller sa vnára do spletitého príbehu fascinácie zlom, ktoré sa skrýva na miestach, kde by sme ho nečakali. Karol, obyčajný mladý muž, narazí na staršieho muža a začne sa domnievať, že je obávaným sériovým vrahom – Červeným pavúkom, ktorý už dlhšie desí obyvateľov Krakova. Začína byť mužom posadnutý a začne ho sledovať. Medzitým spoznáva Danku, o niečo staršiu fotografku, ktorá pracuje pre miestne noviny. Karol je priťahovaný láskou a fascinovaný smrťou a čoskoro bude musieť urobiť najdôležitejšie rozhodnutie svojho života. V hlavných úlohách Filip Plawiak, Adam Woronowicz, Julia Kijowska, Malgorzata Foremniak, Marek Kalita, Wojciech Zielinski, Piotr Glowacki, Andrzej Konopka, či Karolina Kominek-Skuratowicz.

Posledné dva filmy týždňa, ktoré prichádzajú dnes do kín sú česko-slovenskej produkcie. Dvojica tvorcov Peter Pálka a Dan Krzywoň prichádzajú s filmom natočenom na motívy rovnomenného románu spisovateľa a scenáristu Josefa Urbana, Vtedy v raji (Tenkrát v ráji). Film sa natáčal aj vo Vysokých Tatrách a rozpráva o osudovej láske, nezlomnom priateľstve a vzťahoch českých a nemeckých horolezcov, do ktorých osudovo zasiahla ťažká vojnová doba Protektorátu. Legendárny, mýtmi opradený a vo svojej dobe najlepší český horolezec Josef Smítka odmietol nastúpiť k totálnemu nasadeniu v Ríši a niekoľko rokov sa pred nemeckými úradmi a gestapom skrýval v skalnom meste Hruboskalska, podporovaný kamarátmi z radov českých a nemeckých horolezcov. Joska na svojej ceste za slobodou prekročil hranice možností nielen v skalách, ale i v živote. Stal sa legendou pre svoj nezlomný postoj k partii kamarátov, vysnívanej žene a hlavne preto, že sa nikdy nesklonil pred okupačnou mocou. V hlavných úlohách Vavřinec Hradílek, Vica Kerekes, Jan Budař, Miroslav Etzler, Simona Stašová, Jürgen Heinrich, Ondřej Havelka, Ladislav Mrkvička, Petr Šmíd, Petr Buchta, či Claudia Vašeková.

A dvojica slovenských tvorcov, Pavol Korec a Dušan Miko natočila dokumentárny a futbalový film FINÁLE. Pred 40. rokmi sa Československo stalo majstrom Európy. Majstri z Belehradu 1976 boli hrdinovia mnohých detských snov a bola to veľká sláva. Fenomén. Čo z neho zostalo? Vtedy oslavovaní hrdinovia, dnes obyčajní muži, spomienky a blednúca sláva, ktorá stráca s pamäťou tých, ktorí to s nimi prežívali. Pamäť nám oživí zaujímavý a divácky príťažlivý autentický dokument o futbale a futbalistoch, hlavne o ich osudoch. Film rozpráva príbeh o dnešných hrdinoch, slovenských reprezentantoch, ktorí postúpili na ME. O ich vzájomnej, možno nemilosrdnej konfrontácii, spôsobe myslenia vtedy a teraz. Niektorí z belehradských aktérov sa cítia poškodení, iní to zasa prehodia z pleca na plece, alebo budú len s úsmevom spomínať na svoju mladosť. Film FINÁLE je najväčším športovým filmom o futbale natočenom v dejinách Československa. Je plný emócii ľudí, ktorí žili 40 rokov ako nedocenení majstri Európy. Finále je film o štrnástich životných príbehoch plných vrcholov a pádov. Vo filme uvidíme Iva Viktora, Kolomana Gogha, Jozefa Čapkoviča, Antona Ondruša, Jána Pivarníka, Antonína Panenku, Jozefa Módera, Karola Dobiáša, Zdenka Nehodu, Jána Švehlíka, Mariána Masného, Mareka Hamšíka, či Martina Škrteľa.

  Foto © Depositphotos/FilmEurope/BontonFilm/ASFK/CinemArt/ContinentalFilm

Súvisiace články