Kirk Douglas: Storočnica pre Spartakusa

3.12.2016|-jr-|

(9. 12. 1916, Amsterdam, New York, USA)

9. decembra uplynie 100 rokov od jeho narodenia. Kirk Douglas má na konte množstvo filmov a na dosah mal viackrát dokonca aj Oscara. Napokon ho získal v roku 1996 za celoživotné dielo. K významným počinom umelcovej kariéry nepochybne patrí počin Spartakus, v ktorom sa pochválil aj vypracovaným a svalnatým telom. Michael zverejnil pri príležitosti otcových narodenín práve záber zo spomínaného filmu. Množstvo fanúšikov nešetrilo slovami obdivu a želaniami toho najlepšieho.

„Je to veľké šťastie, že ho tu ešte stále máte. Vyrastal som na jeho filmoch a veľmi rád by som vás spolu ešte v nejakom videl účinkovať. Nech ho Boh žehná!” znela jedna zo srdečných gratulácií. Hercova mamina - Diana Douglasová zomrela v júli tohto roka. Dožila sa 92 rokov. Kirk Douglas je známy svojou „medzerou v brade", hrubým hlasom a rolami podliakov. Je otcom hollywoodskeho herca a producenta Michaela Douglasa, producenta Joela Douglasa, producenta Petra Douglasa a herca Erica Douglasa.

Chlapec menom Isur Danielovič sa narodil 9. decembra 1916 v newyorskom Amsterdame bieloruským židovským imigrantom Bryne a Herschelovi, ktorí sa rozhodli presťahovať do Ameriky za lepším životom. Jeho strýko bol už v USA istý čas, "poameričtil" si meno a zmenil si priezvisko na Demsky, čo spravila aj celá jeho rodina. Budúca hviezda teda vyrastala ako Izzy Demsky rodičom Berthe a Harrymu, ktorý pracoval ako handrár. Kým sa dostal k herectvu, vystriedal Kirk vraj okolo 40 zamestnaní, aby pomohol rodine zarobiť si na chlieb a mlieko. Keďže bol jediným chlapcom medzi šiestimi sestrami, rozmýšľal len o tom, ako odísť z domu.

Kirk Douglas ako vysokoškolský absolvent v roku 1939
Kirk Douglas ako vysokoškolský absolvent v roku 1939

"Chcel som vypadnúť, horelo mi pod zadkom," vyjadril sa neskôr. Svoj herecký talent v sebe objavil na strednej škole, keď účinkoval v niekoľkých školských hrách. "V mojom živote bola jedna vec, o ktorej som vždy vedel, ktorá bola konštantná a nemenila sa - že chcem byť hercom," uviedol. Po strednej škole sa dostal na St. Lawrence University, kde však nezvládal platiť školné, a tak si vzal pôžičku, ktorú splácal vďaka práci záhradníka a školníka. Na univerzite sa stal dôležitým členom tímu wrestlerov a zápasenie dokonca využíval na zarobenie ďalších peňazí. Jeho herecký talent ocenila až Americká akadémia dramatických umení v New Yorku, ktorá mu poskytla špeciálne štipendium.

Práve tu sa zoznámil s Betty Joan Perske, neskôr známou akoLauren Bacallová, ktorá hrala kľúčovú úlohu pri štarte jeho filmovej kariéry. Ďalšou jeho spolužiačkou bola bermudská herečka Diana Dillová - jeho prvá veľká láska. Počas letných prázdnin si po prvý raz zarobil ako herec a začal používať meno, pod ktorým ho potom spoznal celý svet - Kirk Douglas. Keď divadelnú školu skončil, dostal svoju prvú menšiu rolu na divadelných doskách, ktoré znamenajú svet - na Broadwayi. Krátko po tom, ako sa USA zapojili do druhej svetovej vojny, narukoval k vojenskému námorníctvu. V máji 1943 uvidel na titulnej strane magazínu Life fotografiu spolužiačky Diany Dillovej. Ostatným námorníkom vtedy prisahal, že tú ženu si vezme za manželku. Svoje slovo dodržal 2. novembra 1943. O rok neskôr ho pre zranenia z bojov prepustili z armády a Kirk sa začal venovať rodinnému životu a kariére. Diana mu porodila dvoch synov - v roku 1944 Michaela a v roku 1947 Joela, pričom obaja sa vydali v stopách svojho otca. Michael sa stal uznávaným hercom, Joel producentom. Manželstvo však nevydržalo a dvojica sa v roku 1951 rozviedla.

Po vojne pracoval Kirk v New Yorku, zarábal si v rádiu, divadle a reklamách. Na Broadwayi sa mu darilo a spočiatku chcel zostať divadelným hercom. Jeho bývalá spolužiačka Lauren Bacallová ho však zoznámila s producentom Halom B. Wallisom, ktorý prišiel do New Yorku hľadať nové talenty do svojho pripravovaného filmu Čudná láska Marthy Iversovej (The Strange Love of Martha Ivers, 1946). Wallis ho uvidel na skúške divadelnej hry a hneď ho obsadil do jednej z hlavných úloh. Kirk teda zamieril do Hollywoodu a odštartoval novú etapu svojho života. Debutoval v úplne odlišnej úlohe, než do akých ho obsadzovali neskôr. Zahral si dobrého muža, ktorému vládne jeho dominantná žena. V roku 1948 mala premiéru nízkorozpočtová snímka Chodím sám (I Walk Alone, 1948), kde si Kirk po prvý raz zahral so svojím dobrým priateľom Burtom Lancasterom. Vďaka silnej chémii, ktorú dvojica "na pľaci" predvádzala, sa objavili spoločne celkovo v siedmich filmoch, napríklad vo westerne Výstrely pri O.K. Corral (Gunfight at the O.K. Corral, 1957), politickom trileri Sedem dní v máji (Seven Days in May, 1964) či v gangsterskej komédii Tvrdí muži (Tough Guys, 1986).

"Konečne ma dali preč od Burta Lancastera a šťastie sa zvrtlo. Teraz už mám vo filmoch pekné dievčatá," zavtipkoval na adresu kamaráta Kirk. Svoje miesto vo svete filmu našiel koncom 40. rokov, keď dostal prelomovú rolu vo filme Šampión (Champion, 1949). Stvárnil chudobného boxera, ktorý sa dostane na vrchol slávy a stáva sa z neho bezohľadný egoista. Tento výkon mu vyniesol jeho prvú nomináciu na Oscara. Odvtedy prijímal predovšetkým úlohy rozhnevaných egocentrických mužov, na ktoré bol svojimi ostrými črtami tváre, prenikavým pohľadom, atletickou postavou a mužnou chôdzou predurčený. Hneď v začiatkoch svojej filmovej kariéry chcel mať absolútnu moc nad všetkými projektmi, v ktorých účinkoval, a tak si založil vlastnú filmovú spoločnosť pomenovanú podľa jeho matky Bryna Productions. V roku 1953 prišla druhá Oscarová nominácia za jeho herecký výkon vo filme Zlo a krása (The Bad and the Beautifull, 1952), kde si zahral bezohľadného producenta, ktorý manipuluje so svojimi hercami, scenáristami a režisérmi. Tretiu, no rovnako nepremenenú nomináciu na Oscara získal v roku 1957 za stvárnenie slávneho umelca Vincenta Van Gogha v životopisnej dráme Smäd po živote (Lust for Life, 1956). Pre samotného Douglasa bolo hranie Van Gogha veľmi bolestnou skúsenosťou.

„Nielenže som vyzeral ako Van Gogh, bol som aj v rovnakom veku, v akom spáchal samovraždu,“ vysvetlil. Hoci sa mu Oscara získať nepodarilo, za svoj výkon získal Zlatý Glóbus aj cenu pre najlepšieho herca asociácie newyorských kritikov a kritičiek New York Film Critics Circle. V roku 1960 Bryna Productions uviedla do kín komerčne veľmi úspešný film Spartakus (Spartacus, 1960), v ktorom Kirk opäť zažiaril. Snímka sa však preslávila aj tým, že ukončila éru takzvanej hollywoodskej čiernej listiny. Na tej sa koncom 40. a začiatkom 50. rokov minulého storočia ocitli profesionálni umelci zábavného priemyslu, ktorí inklinovali alebo boli členmi Americkej komunistickej strany. Jedným z nich bol aj spisovateľ a scenárista Dalton Trumbo, ktorý stál aj za scenárom Spartaka. Kirk Douglas bol prvý, kto oficiálne zverejnil a uviedol jeho meno, čím po desiatich rokoch práce v anonymite priznal jeho podiel práce.

Kirk Douglas väčšinu svojej kariéry hral vážne a energické postavy. Nádych komika sa v ňom ukázal v snímkach 20 000 míľ pod morom (20, 000 Leagues Under the Sea, 1954), Muž bez hviezdy (Man Without a Star, 1955) či For Love or Money (1963). Na svoju prvú lásku - divadlo však popri sláve a pompéznosti filmových premiér a hollywoodskych večierkov nezabudol. V polovici 60. rokov si zahral v divadelnej adaptácii románu Kena Keseyho Prelet nad kukučím hniezdom. Okamžite sa začal zaujímať o práva na sfilmovanie príbehu a napokon ich aj získal. Venoval ich však synovi Michaelovi s domnienkou, že ho obsadí do hlavnej úlohy. Pre mladého a ambiciózneho herca, ktorý žil dlho v tieni slávneho otca, bol Kirk na túto rolu v roku 1975 pristarý. Obsadil teda napriek hnevu a nesúhlasu otca Jacka Nicholsona, ktorý si vyslúžil Oscara za najlepší mužský herecký výkon v hlavnej úlohe.

V 80. rokoch sa popri iných aktivitách začal venovať aj televízii a písaniu. Zahral si hlavnú rolu v televíznom filme Amos (TV film, 1985) - najoceňovanejšom televíznom diele roka. Účinkoval aj v Kto seje vietor (TV film, Inherit the Wind, 1988) - snímke, ktorá v roku 1988 získala dve ceny Emmy. V tom istom roku sa dostal na pulty kníhkupectiev jeho úspešný životopis Handrárov syn, ktorý odštartoval Kirkovu spisovateľskú kariéru. Okrem kníh na motívy jeho vlastného života napísal aj romány, napríklad Dance With the Devil alebo Last Tango in Brooklyn.

Kirk Douglas s Lauren Bacall
Kirk Douglas s Lauren Bacall

„Som skutočný herec, ale písanie kníh milujem, pretože v nich môžem hrať všetky úlohy, mužov, ženy, chlapcov, dievčatá, a žiadny režisér ma nekritizuje,“ uviedol Kirk. Od roku 1954 je Kirk ženatý s reklamnou agentkou Anne Buydensovou. Ich manželstvo patrí k najtrvácnejším v Hollywoode. Mali spolu dvoch synov - Petera a Erica, no ten v roku 2004 zomrel po predávkovaní drogami. V roku 1991 Kirk prežil haváriu helikoptéry, pri ktorej zahynuli dvaja ľudia. Táto skúsenosť ho priviedla späť k židovskej viere, od ktorej sa počas filmovej kariéry odklonil. V januári 1996 utrpel vážnu mozgovú porážku a následne sa zhoršila jeho schopnosť rozprávať. Napriek pokročilému veku je veľkým fanúšikom internetu a často píše blogy na svoje MySpace konto. Medzi jeho najznámejšie filmové úlohy patrí okrem iného tiež Spartakus v rovnomennom americkom filme alebo Vincent van Gogh vo filme Túžba po živote (Lust for Life), za ktorý bol nominovaný na Oscara. Nominovaný bol tiež za filmy Champion, The Bad and the Beautiful, ale žiadnu z nominácií nevymenil. Avšak, Oskara nakoniec získal v špeciálnej kategórii za „50 rokov kreatívnej činnosti inšpirujúci filmovou komunitou" v roku 1996. Kirk Douglas má tiež svoju hviezdu na„chodníku slávy" na Hollywood Boulevard a v roku 1984 vstúpil do siene slávy predstaviteľov westernových filmov. Umiestnil sa na 17. mieste zoznamu najväčších hviezd svetového filmu.

Filmografia Kirka Douglasa:

Preč od minulosti (Out of the Past, 1947), List trom manželkám (A Letter to Three Wifes, 1949), Mladík s trúbkou (Young Man with a Horn, 1950), Detektívny príbeh (Detective Story, 1951), Eso v rukáve (Ace in the Hole, 1951), Príbeh troch lások (The Story of Three Loves, 1953), Cesty slávy (Paths of Glory, 1957), Vikingovia (The Vikings, 1958), Pekelník (The Devil´s Disciple, 1959), Posledný vlak z Gun Hillu (Last Train from Gun Hill, 1959),Posledný západ ulice (The Last Sunset, 1961), Statoční sú osamelí (Lonely Are the Brave, 1962),Hrdinovia z Telemarku (The Heroes of Telemark, 1965), Veľký žiaľ (Cast a Giant Shadow, 1966), Horí Paríž? (Is Paris Burning?, 1966), Vojnový voz (The War Wagon, 1967), Cesta na Západ (The Way West, 1967), Tichá dohoda (The Arrangement, 1969), Bol raz jeden lotor (There Was a Crooked Man..., 1970), Prestrelka (A Gunfight, 1971), Holocaust 2000 (1977), Zúrivosť (The Fury, 1978), Kaktusový Jack (The Villain, 1979), Tajomná žiara nad Pacifikom (The Final Coundtown, 1980), Saturn 3 (1980),Muž od Snežnej rieky (The Man from Snowy River, 1982), Útek Eddieho Macona (Eddie Macon´s Run, 1983), Drsní chlapi (Tough Guys, 1986), Okovy slávy (TV film, Queenie, 1987), Príbehy zo záhrobia (TV seriál, Tales from the Crypt, 1989), Oskar (Oscar, 1991), Odvážne príbehy (TV film, Two-Fisted Tales, 1992), Tajomstvo (TV film, The Secret, 1992), Chamtivci (Greedy, 1994), Diamanty (Diamonds, 1999), Ostane to v rodine (It Runs in the Familly, 2003), Dámy a páni, finálna verzia (Final Cut: Ladies and Gentlemen, 2012).

  Foto © Dreamstime / Wikipedia CC3.0

Odporúčané články

Som legenda (I am Legend)

Som legenda (I am Legend)

Predstavte si, že na celom svete zúri vírus a vy ste imúnny. Beháte si po Manhattane ako na nejakej lúčke a okolo vás sa mení celá...
Highlighty z Comic-Con 2017

Highlighty z Comic-Con 2017

Jedna z najdôležitejších udalostí modernej pop kultúry, ktorá spája svet fantázie, science fiction a záhad so svetom filmu,...