Dáma hollywoodskych muzikálov Debbie Reynoldsová

6.1.2017|-jr-|

 (1. 4. 1932, El Paso, Texas, USA – 28. 12. 2016, El Paso, Texas, USA)

Kto by si nespomenul na pôvabnú, sympatickú a milú Kathy Seldenovú z muzikálu Spievanie v daždi? Tak to je jedna z obľúbených rolí herečky, speváčky a tanečnice Mary Frances Reynoldsovej, která se narodila 1.4.1932 v El Paso v USA. Debbie Reynoldsová nemala ani dvadsať rokov, keď v roku 1952 zažiarila v muzikáli Spievanie v daždi (Singin in the Rain, 1952) po boku Gena Kellyho a Donalda O´Connora.

V roku 1964 získala nomináciu na Oscara za najlepšiu herečku za rolu v muzikáli Nepotopiteľná Molly Brownová (The Unsinkable Molly Brown, 1964) o osudoch ženy, ktorá prežila potopenie Titaniku. Mladučká Debbie začínala v baletných kurzoch a hudbe sa venovala v školskom orchestri. V roku 1948 sa zúčastnila súťaže krásy Miss Burbank a vyhrala. A ako bonus dostala angažmán pre spoločnosť Warner Brothers. Herectvu sa venovala v 50.tych rokoch. To už mala za sebou stredoškolské štúdium a vystriedala spoločnosť WB za MGM. Jej parketou boli muzikály a komédie. Hrávala často aj na Broadwayi. V roku 1973 ju nominovali na divadelnú cenu Tony za výkon v muzikáli Irene na Broadwayi.

Objavila sa v desiatkach filmov, v ktorých hrala po boku Kellyho, Franka Sinatru, Tonyho Curtisa alebo Freda Astaira. Často sa objavovala v zábavných televíznych programoch ako súEd Sullivan Show, Eddie Fisher Show alebo Bob Hope Show. V rokoch 1969-70 produkovala svoju vlastnú Debbie Reynolds Show. Neskôr vytvorila hlavnú úlohu v televíznom seriáli Aloha Paradise (TV seriál, 1981). V 90.tych rokoch sa vo filmoch objavuje v úlohách matiek hlavných hrdinov: Medzinebom a zemou (Heaven & Earth, 1993), Matka (Mother, 1996), Svadba naruby (In & Out, 1997).

Okrem filmov natáčala aj gramofónové platne, ktoré boli veľmi úspešné, a predávali sa vo veľkých nákladoch. Vystupovala s vlastnými programami v prestížnych kluboch v Las Vegas, Atlantic City, atď. Broadway ju privítal s otvorenou náručou v obnovenej premiére muzikálu Irene a úspešná bola aj v ďalšom muzikáli Žena roka. Od roku 1993 bola majiteľkou vyhláseného night clubu v Las Vegas. Mala dve nadané deti - dcéru Carrie Fisherovú a syna, televízneho režiséra Todda Fishera. Carrie Fisherová zomrela v utorok 27. 12. 2016 vo veku šesťdesiat rokov následkom piatkového infarktu. Narodila sa 21. októbra 1956 Debbie Reynoldsovej a spevákovi Eddiemu Fisherovi, ktorí sa rozviedli dva roky po jej narodení. Rozvod Reynoldsovej a Fishera spolu s jeho následným vzťahom a svadbou s herečkou Elisabeth Taylorovou sa na konci 50. rokov stal každodennou potravou bulvárnych médií.

Nevalne dopadli aj ďalšie dve manželstvá Debbie Reynoldsovej. V roku 1960 sa vydala za obuvníckeho magnáta Harryho Karla, manželstvo ale skončilo katastrofou, keď herečka zistila, že Karl prehral v hazarde celé jej imanie a uvrhol ju do dlhov. Rovnako zle dopadlo aj tretie manželstvo s podnikateľom Richardom Hamlettom z roku 1984. V posledných rokoch sa aspoň zmierila s prvým manželom Eddiem Fisherom, s ktorým občas spoločne vystupovala. Reynoldsová aj v neskoršom veku vystupovala so svojím predstavením po celých Spojených štátoch. Objavovala sa tiež pravidelne v televíznych reláciách, napríklad v sitkomeRoseanne alebo Will a Grace, a napísala niekoľko kníh pamätí. V poslednej dobe bolo jej zdravie chatrné. Vlani v novembri sa kvôli tomu nemohla zúčastniť slávnostnej večere, na ktorej mala dostať čestného Oscara.

“Je to nesmierne silná žena a ja svoju matku jednoducho veľmi obdivujem,” povedala už zosnulá dcéra Carrie Fisherová. “Z jej generácie je iba veľmi málo žien, ktoré toľko pracovali, ktoré si udržali kariéru celý život – vychovávala deti, mala strašné vzťahy a prišla o všetky svoje peniaze, ale znovu ich získala. Podľa mňa mala úžasný život a je to žena hodná obdivu,” dodala dcéra. Matka s dcérou sa spolu objavili v dokumentárnom filme, ktorý mal premiéru na filmovom festivale v Cannes tento rok. Film Bright Lights: Starring Debbie Reynolds and Carrie Fisher má odvysielať televízia HBO začiatkom roka 2017.

Počas svojej plodnej umeleckej kariéry natočila viac ako 60 filmov. Debbie Reynoldsová skonala vo veku 84 rokov v nemocnici Cedars-Sinai po tom, čo ju postihla mozgová príhoda a museli ju hospitalizovať. Správu potvrdil webovej stránke TMZ, venovanej celebritám, herečkin syn Todd Fisher. Reynoldsová bola matkou zosnulej herečky Carrie Fisherovej, ktorá ako 60-ročná zomrela v predchádzajúci deň po infarkte. "Chcela byť s Carrie," povedal Todd Fisher americkému týždenníku Variety.

Filmografia Debbie Reynoldsovej:

Tri slovíčka (Three Little Words, 1950), Milujem Melvyna (I Love Melvyn, 1953), Athena (1954), Nežná pasca (The Tender Trap, 1955), Altánok (The Gazebo, 1959),Aký bol dobytý Divoký západ (How The West Was Won, 1962), Zbohom, Charlie (Goodbye Charlie, 1964), Rozvod v americkom štýle (Divorce American Style, 1967), Perry Mason: Prípad muzikálovej vraždy (TV film, Perry Mason: The Case of the Musical Murder, 1989), Osobný strážca (The bodyguard, 1992), Zack a Reba (Zack and Reba, 1998), Strach a hnus v Las Vegas (Fear and Loathing in Las Vegas, 1998), Virtuálna mama (TV film, Virtual Mom, 2000), Tri staré grácie (TV film, These Old Broads, 2001), Strašidlá na strednej (TV film, Halloweentown High, 2004), Connie a Carla (Connie and Carla, 2004), Slečna nebezpečná (One for the Money, 2012), Liberace (Behind the Candelabra, 2013).

  Foto © Dreamstime

Súvisiace články