Filmové premiéry v slovenských kinách na 4. týždeň (26.1.-2.2.2017)

26.1.2017|Ivet Kollárová|

Posledný januárový týždeň nás zahrnie až ôsmimi novými filmami, ktoré prichádzajú dnes do našich kín, a zgustnú si najmä priaznivci klubových filmov. Čakajú nás aj dve pokračovania, surfujúci tučniaci sa vracajú do divokých vôd a poslednou kapitolou uzavrieme osud Červenej kráľovnej z Raccoon City spoločnosti Umbrella Corporation. Fanúšikovia severského filmu si od včera môžu v bratislavských kinách Lumiere, Kino Film Europe a Mladosť užiť prehliadku SCANDI 2017, v ktorej ponuke sa nachádza škandinávsky rodinný film a komédia (aj čierna), súčasné a historické drámy, škandinávske žánrové filmy: horory, thrillery, či špecifická severská detektívka a samozrejme aj filmy pre deti a mládež. Prehliadka potrvá do nedele 29. januára.

Prehľad nových filmov, ktoré vstupujú dnes do našich kín začneme vojenskou romantickou drámou režiséra Roberta Zemeckisa, Spojenci (Allied). Keď máte v rámci vojenskej operácie predstierať, že tajná agentka, ktorú ste práve stretli, je vaša manželka, nemala by byť krásna. Mohlo by to mať ďalekosiahle následky… Nielen pre dvoch ľudí, ale pre celý svet. Píše sa rok 1942 a Max Vatan zoskakuje padákom do dún marockej púšte s cieľom zabiť v Casablanke nemeckého veľvyslanca. V meste sa stretáva s Francúzkou Marianne, ktorá má hrať rolu jeho manželky a pomôcť mu so splnením jeho misie. Predstieranie manželskej intimity a zamilovanosti postupne prerastie v skutočnú vášeň, a preto po ukončení operácie párik spoločne odíde do Londýna, kde sa  navzdory vojne zoberie. Ich rodinné šťastie trvá len do chvíle, kedy sa Max dozvie, že aj toto môže byť len dômyselná hra, ktorá by vo finále mohla výrazne ovplyvniť výsledok Druhej svetovej vojny. V tú chvíľu začína jeho zúfalý hon za pravdou a za nádejou, že to, čo o jeho žene tvrdia jeho nadriadení, nie je pravda. V hlavných úlohách Lizzy Caplan, Brad Pitt, Marion Cotillard, Matthew Goode, Raffey Cassidy, Charlotte Hope, Jared Harris, Russell Balogh, Lasco Atkins, Marion Bailey, Hannah Flynn, Jason Matthewson, Raphael Acloque, Iain Batchelor, či Christian Rubeck 

Svoju filmovú sériu šiestich kapitol uzavrie režisér Paul W.S. Anderson s filmom Resident Evil: Posledná kapitola (Resident Evil: The Final Chapter). Posledná časť priamo nadväzuje na predchádzajúci diel. Alice prežila kľúčový boj s nemŕtvymi a teraz sa vracia na miesto, kde všetko začalo. V podzemnom komplexe Hive v Raccoon City zhromažďuje spoločnosť Umbrella Corporation všetky svoje sily a chystá finálny útok proti posledným preživším. Hlavnú úlohu Alice naposledy stvárnila Milla Jovovich. Okrem nej sa vo filme objavia aj Ruby Rose, Ali Larter, Iain Glen, Shawn Roberts, Eoin Macken, William Levy, či Roland Emmerich.

Tučniaky už zase menia zavedené pravidlá, venujú sa surfovaniu a trávia čas na pláži. Možno nie úplne všetci, ale celkom iste mladý tučniak Cody, ktorý sa vo filme Divoké vlny stal prekvapivým šampiónom v surfovaní, sa teraz vracia v novej animovanej komédii režiséra Henryho Yua,  Divoké vlny 2 (Surf´s Up 2: WaveMania). A zase vo veľkom štýle - na surfe! Je to jeden z tých neuveriteľných príbehov, ktorý musel byť sfilmovaný. Mladý tučniak Cody Maverick dal zbohom ľadovým planinám domova a vydal sa na exotický ostrov Pin-Gui, aby sa pred davmi fanúšikov a objektívmi kamier zúčastnil surfového šampionátu. Bola z toho veľká sláva, Cody našiel sám seba a tiež kamarátov. Všetci sa teraz vracajú v novom dobrodružstve plnom veľkých divokých vĺn a surferskej zábavy. Cody, surfujúce kura Joe a plavčíčka Lani sa dajú dokopy s partiou piatich surfistov, ktorí sú silní machri a vyhľadávajú vo vlnách len ten najtvrdší adrenalín. Táto veľká päťka vezme Codyho a jeho kamarátov na cestu na to najlegendárnejšie surferske miesto na Zemi, do surferského raja, kde sú vlny naozaj divoké. Nebolo by tučniakom na pláži príliš horúco? Nie tak úplne. Sú druhy tučniakov, ktoré hniezdia pozdĺž južných brehov Austrálie a pozdĺž západného pobrežia Južnej Ameriky. Nehovoriac o tučniakovi galapágskom, ktorý žije na rovníku. Nemá Cody okolo očí prehnane extravagantný chochol? Nie, pretože Cody je tučniak skalný a tí takto jednoducho vyzerajú. V anglickom origináli John Cena, Jon Heder, Diedrich Bader, Mark Calaway, Jeremy Shada, Saraya-Jade Bevis, či Melissa Sturm. U nás sa film premieta v slovenskom znení.

Vrámci ale aj mimo Scandi, prichádza do oficiálnej kinodistribúcie nórska historická dráma Posledný kráľ (Birkebeinerne). Režisér Nils Gaup natočil výpravnú snímku, príbeh o dvojici mužov, ktorí majú v rukách budúcnosť nórskeho kráľovstva – malého dediča trónu, ktorého musí uchrániť pred neľútostnými vrahmi. Píše sa rok 1206 a Nórsko je rozvrátené občianskou vojnou. Vo víre intríg umiera kráľ a tesne pred svojou smrťou odhaľuje, že má nemanželského syna – Håkona Håkonsona, dediča trónu. Začína zúrivý súboj o život malého dieťaťa. Lojálni služobníci trónu Skjervald a Torstein sa snažia svojho budúceho kráľa udržať nažive zo všetkých síl. Stojí proti nim neúprosná príroda a dánski nájazdníci, ktorí nemajú zľutovania. Obstojí dvojica hrdinov v nerovnom súboji a dostane následníka trónu do bezpečia? V hlavných úlohách si zahrali Jakob Oftebro, Kristofer Hivju, Pål Sverre Hagen, Thorbjørn Harr, či Thea Sofie Loch Næss.

Dnes do našich kín oficiálne prichádza aj poetická novinka režiséra Jima Jarmuscha o tom, že aj obyčajný deň môže byť výnimočný, v snímke Paterson. Paterson je vodič autobusu v rovnomennom mestečku Paterson. Každý Patersonov deň je zdanlivo rovnaký ako ten predošlý: prechádza trasou svojej linky, pozoruje mesto ubiehajúce pred čelným sklom a počúva úryvky rozhovorov. Píše si básne do zošita, ide na prechádzku so psom, zastaví sa v bare vždy len na jedno pivo a prichádza domov za svojou ženou Laurou. Život Laury je pravým opakom – všetko v ňom sa neustále mení a každý deň prináša nové sny a nápady. Paterson a Laura sa navzájom milujú a podporujú: on jej pomáha realizovať najnovšie plány, ona obdivuje jeho básnické nadanie. Film je príbehom víťazstiev a porážok všedného dňa a krásy, ktorá sa skrýva aj v tých najmenších detailoch. V hlavnej úlohe Patersona exceluje Adam Driver. Okrem neho si v snímke zahrali aj Golshifteh Farahani, Rizwan Manji, Trevor Parham, či Barry Shabaka Henley.

Posledný januárový týždeň privítame v kinách aj českú romantickú komédiu Miluji tě modře o zamilovanom maliarovi, peknom dievčati, žiarlivom vrhačovi nožov, jednom zničenom obraze...a láske v modrom. O réžiu sa postaral Miloslav Šmídmajer. Film rozpráva príbeh mladého maliara a kunsthistorika Karla Bárty, ktorý v deň, kedy prichádza o prácu v Národnej galérii, stretne náhodou a za naproste kurióznych okolností dievčinu Terezu, krásnu, živelnú a veľmi svojráznu.. Títo dvaja sa do seba zamilujú a prežívajú nádherné dobrodružstvo zbližovania, stretávania, spoznávania, až zistia, že jeden bez druhého nemôžu existovať. Jedným slovom, Miluji tě modře je príbeh, ktorý pobaví rozosmeje, ale i dojme, príbeh, ktorý musíte prežiť celým svojim srdcom! Humorná komédia je dielom scenáristu Jaroslava Papouška, ktorého film Lásky jednej plavovlásky, Černý Petr, alebo kultová trilógia o rodine Homolkových sa zapísali do zlatého fondu česko-slovenskej kinematografie. V hlavných úlohách Václav Jílek, Denisa Nesvačilová, Vladimír Kratina, Taťjana Medvecká, Rostislav Novák ml., Hana Vagnerová, Robert Russell, Miroslav Táborský, Oldřich Vlach, Zdeněk Žák, Marie Málková či Marek Vašut.

Posledné dve snímky prichádzajú aj v rámci Scandi festu a zároveň do oficiálnej kinodistribúcie.

Prvá je fínska snímka režiséra Mika Kaursmäkiho, Kráľovná Kristína (Tyttökuningas). Príbeh švédskej kráľovnej Kristíny, ktorá nastúpila na trón vo veku šiestich rokov, je portrétom extravagantnej mladej ženy, ktorá sa vzpierala tradícii i konvenciám a popritom zmenila beh dejín. Mladá žena vzdorujúca konzervatívnym silám brániacim pokroku sa rozhoduje medzi rozumom a citom, medzi kvalitným moderným vzdelaním a anachronickým svetom štátnych povinností – medzi úchvatnosťou svojej mysle a nezrozumiteľnými túžbami svojho tela. Hrajú Malin Buska, Sarah Gadon, Michael Nyqvist, Lucas Bryant, Hippolyte Girardot, Peter Lohmeyer, Francois Arnaud, Martina Gedeck, Patrick Bauchau, či Samuli Edelmann.

Druhá je švédska snímka režisérky Alexandry-Therese Keining, Chlapci (Pojkarna). Kim, Momo a Bella sú kamarátky, ktoré majú problém so školskou šikanou. Útočiskom sa im stane záhradný skleník, kde sa jedného dňa dostanú k semienku, z ktorého cez noc vyrastie tajomná kvetina. Keď sa rozhodnú ochutnať nektár z jej bobúľ, netušia, že ich rastlina dokáže premeniť na chlapcov. Kúzlo však môže trvať len jednu noc.. Magická gender rozprávka nápadito aktualizuje príbeh o dospievaní a ukazuje ako môže moment sebauvedomenia náhle obrátiť náš život hore nohami. Vo filme si zahrali Tuva Jagell, Emrik Öhlander, Wilma, Holmén, Vilgot Ostwald Vesterlund, Josefin Neldén, Mandus Berg, či Adam Dahlgren.

  Foto © Depositphotos/FilmEurope/ASFK/BontonFilm/MagicBox/Itafilm/CinemArt

Súvisiace články