Filmové premiéry v slovenských kinách na 7. týždeň (16.2.-23.2.1017)

16.2.2017|Ivet Kollárová|
Filmové premiéry v slovenských kinách na 7. týždeň (16.2.-23.2.1017)

Tretím februárovým týždňom sa laťka filmov zvýši, kvantitatívne aj kvalitatívne. Dnes do kín prichádza šesť nových filmov, ktoré si rozhodne nenechajte ujsť. Predstavia sa nám víťazi cien z MFF Cannes, Karlovy Vary, či BAFTA, nominanti na Oscara a režiséri ako Gore Verbinski, Danny Boyle, Martin Scorsese, či Ken Loach. A dileme, na ktorý film skôr ísť sa nevyhnete.

Prvá novinka týždňa je od režiséra Gore Verbinskeho, ktorý sa po Pirátoch z Karibiku vracia k žánru, v ktorom pred takmer pätnástimi rokmi zažiaril v dnes už kultovom horore Kruh. A opäť dokázal vďaka svojej  obrazotvornosti a filmárskemu umeniu vybudovať tajomnú a napínavú atmosféru, v ktorej  sa ľudská myseľ ohýba a stráca schopnosť rozoznať realitu a sen. Film Liek na život (A Cure for Wellness) je vďaka tomu filmovou udalosťou presahujúcou žánrové škatuľky. Ako to už často býva, dramatické udalosti začínajú väčšinou veľmi nenápadne. Mladý a ambiciózny manažér Lockhart dostane od nadriadených jednoduchú úlohu. Priviezť zo sanatória pána Pembrokea, nenahraditeľnú hlavu ich spoločnosti. Liečebňa, kam sa pred časom uchýlil a podľa posledného odoslaného listu sa z nej ani nechce len tak rýchlo vrátiť, sa nachádza v zastrčenom kúte švajčiarskych Álp. Jej personál tu poskytuje životom a prácou vyčerpaným boháčom špeciálnu očistnú liečbu. Ale ponúkané zázračné procedúry možno nie sú tak úplne bežné a pobyt tu až tak úplne dobrovoľný. V hlavných úlohách Dane DeHaan, Mia Goth, Jason Isaacs, Adrian Schiller, Celia Imrie, Ivo Nandi, či Harry Groener.

Od dnes si v kinách môžeme pozrieť aj čerstvého víťaza cien BAFTA za originál scenár a herca vo vedľajšej úlohe a nominanta na Oscara, film režiséra Gartha Davisa, Lion. Päťročný indický chlapec Saroo sa stratí vo vlaku, ktorý ho odvezie tisíce kilometrov od jeho domova a rodiny. Ocitne sa v uliciach Kalkaty, kde sa musí naučiť sám a opustený prežiť. Po strastiplnej a nebezpečnej ceste sa naňho usmeje šťastie a adoptuje si ho manželský pár z Austrálie. O dvadsaťpäť rokov neskôr, vyzbrojený len hŕstkou nejasných spomienok, neochvejným odhodlaním a revolučnou technológiou Google Earth, sa vydáva na dlhú cestu za svojou stratenou rodinou v ďalekej Indii. Film je natočený podľa skutočného príbehu Saroo Brierleyho, ktorý o svojej neskutočnej životnej ceste napísal autobiografickú knihu, A Long Way Home. Vo filme uvidíme Rooney Mara, Nicole Kidman, Deva Patela, Sunnyho Pawara, Davida Wenhama, Nawazuddina Siddiquiho, Menik Gooneratne, Pallavi Sharda, či Eamona Farrenna.

Do oficiálnej kinodistribúcie dnes vstupuje aj víťaz Zlatej palmy z MFF Cannes 2016, silná sociálna dráma britského režiséra Kena Loacha, Ja, Daniel Blake (I, Daniel Blake). Koľko nezáujmu unesie ľudské srdce? Sociálne apelatívny a v súčasnosti až nepríjemne aktuálny film rozpráva príbeh päťdesiatnika Daniela z Newcastlu, ktorý sa po prekonaní infarktu ocitne vo vyčerpávajúcom kolotoči žiadostí o podporné dávky od štátu. Zatiaľ čo sa snaží prejsť nezmyselne nastaveným systémom a absurdnými byrokratickými procesmi, ktoré ho nútia zháňať prácu v rozpore s odporúčaním od lekára, stretáva slobodnú matku Katie a jej dve deti. Neúplná rodina má jedinú šancu, ako uniknúť jednoizbovému bytu v ubytovni pre bezdomovcov – prijať byt v neznámom meste 300 míľ ďaleko. Daniel a Katie sa každý po svojom snažia vysporiadať s príkoriami systému a pritom nestratiť zvyšky dôstojnosti. V hlavných úlohách si vo filme zahrali Dave Johns, Hayley Squires, Sharon Percy, Briana Shann, Dylan McKiernan, Natalie Ann Jamieson, či Jane Birch.

Ďalší film týždňa prichádza od našich južných susedov. Režisér Szabolcs Hajdu vo filme Rodinné šťastie (Ernelláék Farkaséknál) živo a autenticky vykreslil jedno nečakané rodinné stretnutie. Keď vás okolnosti donútia ubytovať príbuzných u seba doma nie je to práve med lízať. Stačí chvíľka a jeden je podráždený, druhý ukrivdený a tretí vám závidí auto. S pribúdajúcim počtom dní strávených v jednom byte graduje táto výbušná situácia do sledu vtipných, dramatických aj absurdne banálnych historiek až sa nakoniec ukáže, že toho, kto vám najviac liezol na nervy, máte vlastne veľmi radi. Režisér Hajdu si v snímke zahral aj so svojou ženou a deťmi a z 51. ročníka MFF Karlovy Vary si právom odniesol ako cenu za najlepší herecký výkon, tak aj hlavnú cenu festivalu za najlepší film. Vo filme tak, okrem režiséra, uvidíme aj Imre Gelányiho, Lujzu Hajdu, Zsigmonda Hajdu, Domokosa Szabó, Eriku Tankó, Orsolya Török-Illyés, či Szilágyiho Ágota. 

Jedno z najočakávanejších pokračovaní roka je konečne tu. Režisér Danny Boyle sa vracia s pokračovaním kultového filmu s názvom T2 Trainspotting. Prešlo 20. rokov, odkedy Mark Renton okradol svoju partiu o 16 tisíc libier a zmizol. Teraz sa vracia domov – čistý, no s bremenom minulosti a pocitom viny, a spustí tak ďalší kolotoč nepredvídateľných okolností. V úlohe Rentona sa opäť predstaví Ewan McGregor, sekundovať mu budú Jonny Lee Miller ako Sick Boy, Robert Carlyle v úlohe Begbieho a rolu Spuda si zopakuje Ewen Bremmer. Okrem nich si vo filme zahrali aj Kelly Macdonald, Shirley Henderson, Anjela Nedyalkova, Steven Robertson, či Gordon Kennedy.

Posledným filmom, ktorý prichádza dnes do našich kín je historická dráma režiséra Martina Scorseseho, Mlčanie (Silence). V polovici 17. storočia je Japonsko úplne uzavreté kontaktu so západnými mocnosťami. Kresťanstvo je tu postavené mimo zákon a kresťania sú za svoju vieru kruto prenasledovaní. Dvaja portugalskí jezuiti, otec Rodrigues a otec Garupe, sa vydávajú do zeme vychádzajúceho slnka s veľmi nebezpečným cieľom: nájsť svojho učiteľa, otca Ferreira, ktorý sa údajne zriekol viery. Japonskí feudalisti a vládnuci samurajovia sú odhodlaní kresťanstvo vo svojej zemi vyhubiť. Šíriť slovo Božie je jeden z najťažších zločinov. Kresťania sú prenasledovaní a brutálne mučení. Buď sa zrieknu svojej viery, alebo sú vystavení rafinovanému mučeniu a bolestivej smrti. Mladých mníchov čaká tá najťažšia skúška viery a vytrvalosti, na ktorú vôbec nie sú pripravení... Film vznikol podľa rovnomenného románu od japonského spisovateľa Šúsaku Endó. V hlavných úlohách sa predstavia Andrew Garfield, Adam Driver, Liam Neeson, Tadanobu Asano, Ciarán Hinds, Issei Ogata, Shin'ya Tsukamoto, či Yoshi Oida. Napriek silnej téme, hereckému obsadeniu, či samotnej réžii, si film nezískal srdcia Akademikov, ktorí mu udelili len jednu nomináciu na Oscara, a to v kategórii najlepšia kamera (Rodrigo Prieto).

  Foto © Depositphotos/ASFK/ForumFilm/FilmEurope/CinemArt/Itafilm/MagicBox

Súvisiace články