Televízne tipy na tretí februárový víkend: Amadeus

17.2.2017|Marko Aust|

V našej pravidelnej rubrike prinášame televízne tipy na chladné a hmlisté februárové víkendové dny.

Na predvíkendový piatkový večer smeruje náš tip na dramatický film Ida (21:35h, Dvojka) od poľsko-dánskej koprodukcie. Britský režisér poľského pôvodu Pawel Pawlikovský sa vo filme vracia do krajiny svojho detstva. Osemnásťročná novicka Anna sa onedlho stane mníškou, musí však naposledy navštíviť svoju jedinú žijúcu príbuznú Wandu, o ktorej existencii však doposiaľ netušila. Bývalá zapálená komunistka a sudkyňa v 50. rokoch posielala na smrť kňazov a iných odporcov režimu. Nečakané stretnutie nasmeruje mladú Annu na cestu za odkrytím rodinného tajomstva, ktoré sa osudovo týka jej vlastného života, jej pôvodu i pravého mena. Doporučujeme si prečítať našu filmovú recenziu Ida.

Fotogaléria Ida (2013)Zobraziť fotogalériu »

V sobotu večer si určite nenechajte ujsť film Amadeus (21:15h, ČT1) od Miloša Formana, ktorý získal až osem Oscarov. Film nás zavedie do roku 1781 do rakúskej monarchie, kde Antonio Salieri (F. Murray Abraham) pôsobí ako dvorný skladateĺ císára Jozefa II. Keď na dvor príde Mozart (Tom Hulce), Salieri si s hrôzou uvedomí, že božské hudobné nadanie, ktoré si prial mať on sám, dostal do vienka tento obscénny čudák. Salieri hnaný žiarlivosťou k zúrivosti organizuje intrigy s cieľom zničiť Mozarta a je k tomu ochotný použiť všetky dostupné prostriedky. Možno i vraždu. Viac o filme sa dozviete v našom retročlánku Amadeus.

Fotogaléria Amadeus (1984)Zobraziť fotogalériu »

U Miloša Formana ešte ostaneme, na nedeľu večer máme tip na jeho ďalší oscarovský film Prelet na kukučím hniezdom (21:45h, ČT2). Vo filme, ktorý získal päť oscarovských sošiek, sa dostaneme do psychiatrickej liečebne, kam sa dostáva aj hlavný hrdina McMurphy (Jack Nicholson). Predstiera, že je blázon, aby sa vyhol väzeniu. Zo začiatku sa snaží blázinec oživiť svojím typickým prístupom, hrá s pacientmi karty, basketbal a na spoločných sedeniach podrýva autoritu hlavnej sestry Radchedovej (Louise Fletcher). Stav niektorých pacientov sa vďaka nemu začne viditeľne zlepšovať. To je ale proti vôli hlavnej sestry, ktorá už má svoje zaužívané metódy a nemieni sa ich vzdať o čom sa veľmi rýchlo presvedčí aj sám McMurphy. Aj k tomuto filmu doporučujeme si prečítať retročlánok Prelet nad kukučím hniezdom, kde sa dozviete všetko zo zákulisia filmu.

  Foto © ASFK/Warner Bros

Súvisiace články