Oscar 2017 – kto sa stane víťazom najprestížnejšej filmovej ceny..?

25.2.2017|Ivet Kollárová|
Oscar 2017 – kto sa stane víťazom najprestížnejšej filmovej ceny..?

Oscarovská sezóna sa nám pomaly ale isto blíži ku koncu. Jej vrchol, udeľovanie filmových cien Americkej akadémie filmového umenia a vedy, Oscar 2017 sa uskutoční už túto nedeľu, 26. februára Dolby Theatre v Hollywood & Highland Center v Hollywoode. Členovia Akadémie mohli za svojich favoritov hlasovať do utorka, a či už poštou alebo elektronicky svoje hlasy na prepočítanie poslali spoločnosti PwC, ktorá sa o výsledky Oscarov stará už 83 rokov!

Ešte pred samotnou show, obzrime sa na trajektóriu oscarovskej sezóny. Jej začiatok otváral, ako tradične filmový festival Sundance, ktorý svetu predstavil film Manchester by The Sea režiséra Kennetha Lonergana. Výber oscarovských filmov pokračoval v máji na MFF Cannes, kde mali premiéru snímky Hell or High Water od Davida Mackenzieho, či Loving Jeffa Nicholsona. Jesenné festivaly so sebou prinášajú potenciálnych kandidátov vždy viac a výnimkou nebol ani minulý rok. Na MFF Benátky uzreli svetlo sveta filmy La La Land režiséra Damiena Chazella, ktorý festival otváral, Nočné zvieratá Toma Forda, Prvý kontak od Denisa Villeneuva, Jackie režiséra Pabla Larraina, či novinka Mela Gibsona Hacksaw Ridge: Zrodenie hrdinu. Festivaly Toronto, Telluride a New York priniesli filmy Moonlight Berryho Jenkinsa, Lion od nováčika Gartha Davisa, Hidden Figures od Teda Melfiho, či Fences Denzela Washingtona.

Získa film La La Land najviac cien? Nezatieni ho jeden z dvojice MoonlightManchester by The Sea? Neprekvapí jeden z filmov Hidden Figures, Lion, či Hell or High Water? Pred nedeľným udeľovaním cien Oscar 2017 sa pozrime akú šancu na úspech majú jednotlivé filmy v jednej z najvyrovnanejších oscarovských sezón posledných rokov.

Najlepšia snímka:

Tento rok Akademici na najlepšiu snímku nominovali 9 filmov: Prvý kontakt, Fences, Hacksaw Ridge: Zrodenie hrdinu, Hell or High Water, Hidden Figures, La La Land, Lion, Manchester by The Sea a Moonlight.

Od svojho uvedenia na MFF Benátky sa stal film La La Land obľúbencom festivalov a získal si srdcia ako divákov, tak aj mnohých kritikov. Jeho rekordných 14 nominácii na Oscara, ktorými vyrovnal rekord filmov TitanicAll About Eve, ho predurčuje na jednoznačného favorita večera. Čo hrá v prospech filmu? Tento originál súčasný muzikál so súčasnou, novou hudbou (prevažne jazzovou) a piesňami je inšpirovaný a zároveň vzdáva hold klasickým hollywoodskym muzikálom (Spievanie v daždi, Dáždničky zo Cherbourgu, či Broadway Melody of 1940), oslavuje mesto anjelov, rozpráva o nenaplnených snoch, ktoré sa v Hollywoode menia na skutočné, čo trochu maže med okolo úst Akademikom. Zaujal novými, chytľavými skladbami, moderným aj tradičným tancom, či romantickým príbehom. Vynikajúca je práca s kamerou, ktorá doslova tancovala na pľaci, využívanie dlhých záberov pre realistický obraz a dynamickosť, či na živo spievané scény. Prvé ocenenia na seba nenechali dlho čakať.

MFF Benátky si Emma Stone odniesla cenu pre najlepšiu herečku. Ako najlepší film zvíťazil medzi newyorskými kritikmi, či Asociáciou filmových kritikov. Jeho veľká chvíľa prišla na udeľovaní Zlatých glóbusov, kde zvíťazil vo všetkých siedmych nominovaných kategóriách a vytvoril tak rekord Zlatých glóbusov ako film s najvyšším počtom získaných cien za večer. Päť cien, vrátane najlepší film získal aj na britských filmových cenách BAFTA. Režisér Damien Chazelle získal cenu režisérov DGA za výnimočný prínos. A film rovnako získal aj cenu producentov PGA. Ale na udeľovaní cien SAG Awards mu unikla nominácia pre najlepšie herecké obsadenie, čo je určitý ekvivalent najlepšej snímky na Oscaroch a posledný víťaz, ktorý nevyhral SAG a získal sošku Oscara bol v roku 1995 film Statočné srdce.

Čo môže filmu La La Land uškodiť? Možno práve toľký mediálny rozruch, ktorý vyvolal a pasovanie do role favorita. Rovnako muzikály nie sú žánrom, ktorý by obľubovali masy a naposledy na Oscaroch muzikál vyhral v roku 2002 (Chicago – získal dokopy 6 cien z 13 nominácii; najúspešnejším muzikálom sa stal v roku 1961 West Side Story, ktorý vyhral 10 cien). Politická situácia v USA, ktorá mnohých drží nohami na zemi, a nie s hlavou v oblakoch môže tiež zohrať veľkú úlohu. Vieme, že Akademici sú skupinka nevyspytateľných profesionálov, ktorých rozhodovanie môžu ovplyvniť maličkosti. Film La La Land rozhodne neodíde z udeľovania Oscarov na prázdno. Otázka je, či bude jediným víťazom, alebo sa zopakuje situácia z cien BAFTA, kde mal rekordných 11 nominácii, no bodoval len v najhlavnejších piatich kategóriách a väčšina cien sa rozdelila medzi niekoľko filmov.

Pozrime sa na ostatných kandidátov, ktorí môžu ohroziť snímku La La Land. Najväčším konkurentom filmu v boji o cennú sošku Oscara je nadčasová dráma režiséra Berryho Jenkinsa, Moonlight. Film získal celkovo 8 nominácii.

Film ponúka pohľad na život mladého chlapca, ktorý sa od detstva stretáva s neporozumením, šikanou, hľadá podstatu existencie, vyrovnáva sa so svojou sexuálnou orientáciou a čaká na lásku, ktorá mu bola odopieraná, a ku ktorej by sa mohol uchýliť v najťažších časoch. Režisér Jenkins, ktorý pri písaní scenára vychádzal so svojich vlastných skúseností, rozpráva príbeh v troch kapitolách života hlavnej postavy, od detstva, cez dospievanie až po dospelosť. V každej z nich zachytáva dramatické chvíle, ktoré ovplyvňujú jeho život a formujú jeho charakter. Podobných príbehov, o mladom černošskom gayovi, vyrozprávaných s citom na detaily veľa nebýva, čo môže byť hnacím motorom pre Akademikov, viac ako inokedy, sa prikloniť k silnému príbehu zo života, ktorý je potrebný vyrozprávať a upriamiť naň pozornosť.

La La Land nás zavedie do magického vysnívaného sveta hviezd, ktorý sa môže stať skutočnosťou, ak neprestanete veriť. Moonlight nás zavedie do tvrdej reality neobyčajných ľudí, ktorých jediným snom je prežiť. Otázka je, či práve táto realita nebude pre niektorých Akademikov priťažká. Napriek slušnému počtu vyhraných cien, od Asociácie losangeleovských kritikov, Kritikov pre vysielanie, AFI Awards, na Britských nezávislých cenách, či cenách Gotham Awards a festivalových úspechoch, sa filmu na veľkých podujatiach veľmi nedarilo. Ceny mu ušli na udeľovaní Zlatých glóbusov, BAFTA, či cenách PGA, DGA, či SAG. Režisér Barry Jenkins zvíťazil za originál scenár na cenách WGA. Dnešný večer môže bodovať na nezávislých cenách Spirit Awards, kde už získal cenu za herecké obsadenie.

Jedno je isté, film Moonlight si z udeľovania cien Oscar cenu odnesie. Veľkým favoritom je v kategórii adaptovaný scenár, kam ho Akadémia zaradila, keďže scenár je voľne inšpirovaný životopisom Tarella Alvina McCraneyho. Medzi silné zbrane filmu patrí takisto kategória herec vo vedľajšej úlohe, kde sa z víťazstva môže tešiť Mahershala Ali.

Trojicu najväčších favoritov na zisk ceny pre najlepší film dopĺňa snímka Manchester by The Sea režiséra Kennetha Lonergana, s celkovým počtom šiestich nominácii. Film je v oscarovskom kolotoči najdlhšie zo všetkých. Debutoval na filmovom festivale Sundance 2016 a po premiére sa chváli na jeho adresu začali len hrnúť. Režisér Lonergan natočil subtílnu a silnú emocionálnu drámu o mužovi, ktorého život sa zásadne zmení po smrti jeho brata. Okrem bolestivého vyrovnania sa so smrťou a démonmi minulosti, ktoré ho sužujú po návrate do rodného mesta, dostane do opatery svojho synovca. Film je postavený na realistickom scenári, ktorý odkrýva nástrahy dospelosti reálneho sveta, bez príkras a bolestne, a na pozadí rodinnej tragédie vyučuje najťažšiu skúšku života – život sám. Jedným zo silným elementom filmu je výkon Caseyho Afflecka, ktorý sa svojím zdanlivo nedbalým vystupovaním dostáva pod kožu postavy, ako aj diváka.

Film Manchester by The Sea je vo svojej podstate fenomenálny film, postavený na tragédii životom skúšaného muža. Ťaživé momenty striedajú úsmevné chvíle a film pôsobí vyrovnane. Vyrovnané sú aj ceny, ktoré film stihol do dnešného dňa nazbierať. Najviac cien film získava vďaka originál scenáru a hlavnej úlohe Caseyho Afflecka. Ceny získal na prestížnych Zlatých glóbusoch, BAFTA, či AFI Awards. Na cenách SAG prekvapivo mladý Affleck nevyhral. Akademici ale milujú drámy, no je otázne, či pred filmom Manchester by The Sea nepreferujú práve film Moonlight.

K tejto trojici výrazných favoritov na zisk ceny pre najlepší film sa už len ťažko hľadá iný, ktorý by mohol prekvapiť. Ak by som mala vybrať „čierneho koňa“ kategórie pridala by som film režiséra Theodora Melfiho, Hidden Figures. Ten prekvapivo zvíťazil na cenách SAG Awards v kategórii najlepšie herecké obsadenie, čo je určitý ekvivalent k oscarovskej najlepšej snímke. Film podľa skutočných udalostí, rozpráva príbeh troch černošských matematičiek, ktoré v 60. rokoch pracovali v NASA na projekte letu prvého muža do vesmíru. Silná snímka s jasným odkazom je podčiarknutá brilantnými hereckými výkonmi troch hlavných predstaviteliek, Octavia Spencer, Taraji P. HensonJanelle Monáe, a vedľajších úloh Kevina Costnera, Kristen Dunst, Jima Parsonsa, či Mahershala Aliho. Film Hidden Figures sa po svojej premiére stal prekvapivým hitom rebríčka. Jeho sila pramení najmä zo vzájomnej spolupráce troch hlavných predstaviteliek, z ktorých si Octavia Spencer odniesla nomináciu v kategórii najlepšia herečka vo vedľajšej úlohe.

No pozrime sa aj na ďalšie nominované snímky. Režisér Denis Villeneuve natočil pôsobivú a sofistikovanú sci-fi snímku Prvý kontakt. Film vyniká svojou originalitou, kamerou, strihom, či zvukom a hereckým obsadením, kde dominuje, nenominovaná Amy Adams. Film si odniesol cenu WAG za adaptovaný scenár, no na jeho smolu je nominovaný spolu s filmom Moonlight. Oscara môže získať za strih, zvuk, či výpravu. Z divadelných dosiek na plátna kín preniesol režisér Denzel Washington drámu z 50. rokov o živote černošského muža z Pittsburghu, Fences. Film nemá ambíciu stať sa najlepším filmom roka, a stále pôsobí ako hra, no výkony hlavných predstaviteľov si zaslúžia zvýšenú pozornosť. Jeden zo svojich najlepších výkonov vo filme predviedla Viola Davis a Denzel jej bol viac ako slušným partnerom.

Zaujímavým filmom, ktorý sa potichu vkradol do oscarovskej sezóny, bez väčšieho mediálneho ošiaľu je snímka Hell or High Water režiséra Davida Mackenzieho. Film debutoval na MFF Cannes a ponúka inteligentnú kriminálnu drámu o bratoch, ktorí sa pod tlakom skorumpovaného a zvráteného systému vrhnú na vykrádanie bánk. Za zmienku stojí originál scenár a herec vo vedľajšej úlohe – Jeff Bridges. Ďalší film prekvapil najmä na udeľovaní cien BAFTA, kde získal dve ceny za adaptovaný scenár a herca vo vedľajšej úlohe (Dev Patel). Uvidíme, či sa filmu nováčika Gartha Davisa, Lion podarí podobne prekvapiť aj na Oscaroch. Film podľa skutočných udalostí ponúka dojemný príbeh mladíka, ktorý sa vydáva na cestu do Indie, aby pomocou Google Earth našiel svoju pravú rodinu. Do pozornosti dávam malú hviezdičku filmu, Sunnyho Pawara.

Posledný nominovaný film v kategórii najlepší film je silná dráma z obdobia druhej svetovej vojny, Hacksaw Ridge: Zrodenie hrdinu od Mela Gibsona. Film, rovnako natočený na základe skutočnosti ponúka príbeh medika Desmonda Dossa, ktorý bez zbrane v prvej línii zachránil 75 vojakov svojej jednotky. Silný, emocionálny príbeh, ktorý určite bude rezonovať najmä u starších Akademikov a fanúšikov vojnových snímok. Napriek tomu, že Akadémia konečne odpustila Gibsonovi jeho urážlivé vyjadrenia, viac ako víťazstvo v kategóriách strih a mix zvuku, očakávať nemôže.

Kategória najlepší film ponúka 9 výnimočných snímok, z ktorých sa výber zúžil na troch favoritov, La La Land, MoonlightManchester by The Sea. Môj odhad, víťazom sa stane film La La Land.

Ako sú na tom ostatné kategórie?

Najlepšia herečka v hlavnej úlohe:

Nominované sú Emma Stone (La La Land), Isabelle Huppert (Elle), Natalie Portman (Jackie), Ruth Nega (Loving) a Meryl Streep (Božská Florence). Táto kategória má od začiatku oscarovskej sezóny jasnú favoritku, Emmu Stone. Jej výkon vo filme podčiarkujú tri elementy – spev, tanec a herectvo samotné. Možno preto, že sa vedela najlepšie vcítiť do postavy stále odmietanej herečky, možno pre jej herecký talent, je vo filme prirodzená a uveriteľná. V dôležitých momentoch filmu sa nezlomí, naopak drží latku vysoko a v najdôležitejšej scéne filmu sa nám emočne odkrýva pred očami. Zvíťazila na Zlatých glóbusoch, BAFTA, či SAG Awards. Možno jedinou konkurentkou je francúzska herečka Isabelle Huppert, ktorá zvíťazila na Zlatých glóbusoch v kategórii dráma. Vo filme Elle, kde hrá obeť znásilnenia túžiacu po pomste, podala jeden zo svojich precíznych výkonov. Otázka je, či to bude stačiť. Natalie, Ruth aj Meryl podali brilantné výkony, ktoré by po iné roky na víťazstvo určite stačili. Môj odhad, víťazkou sa stane Emma Stone.

Najlepší herec v hlavnej úlohe:

Nominovaní sú Casey Affleck (Manchester by The Sea), Andrew Garfield (Hacksaw Ridge: Zrodenie hrdinu), Ryan Gosling (La La Land), Viggo Mortensen (Toto je náš svet) a Denzel Washington (Fences). Rovnako táto kategória mala dávno svojho favorita vybraného, Casey Affleck sa svojím nevtieravým, monotónnym prejavom trpiaceho muža, ktorého život sa zmení po smrti jeho brata, dostal pod kožu kritikom aj divákom. Zvíťazil na Zlatých glóbusochBAFTA. No prekvapivo mu ušla cena SAG Awards, ktorú vyhral Denzel Washington. Jeden z možných hercov, ktorí môžu Afflecka reálne ohroziť. Denzelova úloha je diametrálne odlišná, oduševneným výkonom vydáva zo seba to najlepšie. Affleck sa drží pri zemi, a napriek tomu odkrýva svoju dušu. Ryan utešeno spieval, tancoval a hral na piane. Andrew naplnil posolstvo vojnového hrdinu a Viggo v sebe nezaprel voľnomyšlienkara. Môj odhad, víťazom sa stane Casey Affleck (veľmi rada, ale ťažko sa mi verí, že by Akadémia zvolila za víťazov troch hercov čiernej pleti..)

Najlepšia herečka vo vedľajšej úlohe:

Nominované sú Viola Davis (Fences), Naomie Harris (Moonlight), Nicole Kidman (Lion), Octavia Spencer (Hidden Figures) a Michelle Williams (Manchester by The Sea). Táto kategória je tento rok najjasnejšia, jasnejšia ako slnko. Svojím silným, emocionálne precíznym výkonom je favoritkou na víťazstvo Viola Davis. Michelle, napriek tomu, že sa vo filme objavila na cca 10 minút, všetky scény ukradla pre seba, no konkurenciou nie je. Naomie bola v úlohe drogovo závislej matky bezchybná. Nicole podala svoj klasický, dobrý výkon, nesklamal, no ani neohúrila. A Octavia, ktorá je vynikajúca herečka, tu je ťažko vyzdvihnúť výkon jednotlivca vo filme, ktorý stojí na troch hlavných postavách. Môj odhad, víťazkou sa stane Viola Davis.

Najlepší herec vo vedľajšej úlohe:

Nominovaní sú Mahershala Ali (Moonlight), Jeff Bridges (Hell or High Water), Lucas Hedges (Manchester by The Sea), Dev Patel (Lion) a Michael Shannon (Nočné zvieratá). Kategória, ktorá prešla z jasného favorita, k trom možným variantom. Prvý favorit je Mahershala Ali, ktorý v priebehu sezóny dominoval na festivaloch a rôznych udeľovaniach kritikov. Vyhral aj na udeľovaní cien SAG Awards. Jeho pôsobivý výkon vo filme rezonuje dlho, aj keď sa v ňom už neobjavuje. Jeho prítomnosť je cítiť v každej scéne. Na Zlatých glóbusoch ho ale porazil Aaron Taylor-Johnson (Nočné zvieratá), ktorý ale oscarovskú nomináciu nezískal. Na BAFTA ho porazil Dev Patel (ok je to Brit), ktorý sa razom stal novým favoritom. Po filme Milionár z chatrče je to jeho najlepší výkon, ktorý stavia na autentickosti. Tichým, čiernym koňom kategórie je Jeff Bridges. Lucas je herec budúcnosti a Michael je stále veľmi dobrý. Môj odhad, víťazom sa stane Mahershala Ali.

Najlepší režisér:

Nominovaní sú Denis Villeneuve (Prvý kontakt), Mel Gibson (Hacksaw Ridge: Zrodenie hrdinu), Damien Chazelle (La La Land), Kenneth Lonergan (Manchester by The Sea) a Berry Jenkins (Moonlight). Po kategórii najlepší film druhá najvyrovnanejšia kategória. No najväčšie šance na úspech majú Damien ChazelleBerry Jenkins. Obaja odviedli skvelú, precíznu prácu. Do svojich filmov vložili svoje srdce a kus seba, Damien je bubeník a Berry vyrastal v Miami. Damien vo svojom mladom veku predviedol skutočný talent a guráž natočiť súčasný muzikál. Ak by vyhral, stal by sa najmladším víťazom tejto kategórie. Doteraz sa mu podarilo uspieť na Zlatých glóbusoch, BAFTA, či cenách režisérov DGA. Berryho šance, napriek jeho silnej, nadčasovej snímke, sú vyššie v kategórii adaptovaný scenár ako tu. Kenneth má takisto vyššiu šancu na výhru v kategórii originál scenár. Denis natočil nezabudnuteľnú snímku, môže byť čiernym koňom kategórie. Mel urobil to najlepšie, čo vedel. Môj odhad, víťazom sa stane Damien Chazelle.

Slávnostný ceremoniál udeľovania cien Oscar 2017 sa uskutoční v nedeľu 26. Februára v Dolby Theatre v Hollywood & Highland Center v Hollywoode. Moderátorom večera bude známy moderátor nočnej show Jimmy Kimmel.

Zdroj:  oscar.go.com Foto ©  2017 Academy of Motion Picture Arts and Sciences/Depositphotos Súvisiace články

Súvisiace články