Filmové premiéry v slovenských kinách na 11. týždeň (16.3.-.23.3.2017)

16.3.2017|Ivet Kollárová|

Dnes v kinách privítame štyri nové filmy, ktorými odštartujeme druhú polovicu mesiaca marec. Pre milovníkov francúzskej kinematografie tu je chuťovka v podobe 4. ročníka prehliadky súčasného francúzskeho filmu Crème de la Crème, ktorá začína v stredu 22.3. a potrvá do 29.3. 

V sekcii Premiéry sa premietne 7 filmov, Mať sedemnásť režiséra Andrého Techiného o dvojici mladíkov, ktorých násilný vzťah prerastie v krehké puto. Nocturama režiséra Bertranda Bonella o skupinke mladých teroristov v Paríži. Film podľa skutočnej udalosti 150 miligramov režisérky Emmanuelle Bercot o nebezpečných účinkoch lieku. Povojnový príbeh znásilnených mníšok vojakmi Červenej armády, Agnus dei  režisérky Anne Fontaine. Sociálnu detektívku bratov-režisérov Dardennovcov, Neznáme dievča. Režisér Alain Guiraudie ponúkne pohľad na tvorivú a osobnostnú krízu v snímke Stáť pevne. A film Začať odznova režisérky Mii Hansen-Løve o staršej profesorke, ktorú jedného dňa opustí dlhoročný partner. V hlavnej úlohe sa predstaví Isabelle Huppert, ktorej je venovaná sekcia prehliadky Portrét. V rámci nej bude mať exkluzívnu premiéru film režiséra Paula Verhoevena, o znásilnenej žene, ktorá túži po pomste, Elle. Huppert za výkon vo filme získala nomináciu na Oscara v kategórii najlepšia herečka v hlavnej úlohe.

Prehliadka Crème de la Crème 4 sa divákom predstaví v 16 mestách, Bratislava, Banská Bystrica, Košice, Martin, Nitra, Dubnica nad Váhom, Liptovský Mikuláš, Nové Mesto nad Váhom, Nové Zámky, Piešťany, Trenčín, Poprad, Sereď, Spišská Nová Ves, Ružomberok a Žilina.

Vráťme sa ale k tohto týždňovým novým filmom v kinách. Prehľad začneme veľkolepou adaptáciou klasickej animovanej rozprávky od Walta Disneyho, Kráska a zviera (Beauty and the Beast) v réžii Billa Condona. Ten do hranej verzie rozprávky preniesol pozoruhodný príbeh mladej dievčiny Belle, ktorú vo svojom zámku uväzní obávaný a tajomný Netvor. Bystrá, krásna a nezávislá Elle žije so svojim otcom, samotárskym umelcom Mauriceom, v malebnom mestečku Villeneuve. Pre ostatných obyvateľov však predstavuje tak trochu hádanku, aj pre spôsob, akým neoblomne a so šarmom odmieta vytrvalé návrhy miestneho donchuana Gastona, ktorý má inak všetky miestne dievčatá bezpečne omotané okolo prsta. Jedného dňa napadne Mauricea cestou na trh svorka vlkov. Zahnaný z cesty narazí v hustom lese na potemnený, zdanlivo opustený zámok, v ktorom nájde útočisko. Zámok má však svojho desivého pána, ktorý votrelcov nevíta... Belle sa dozvedá o zmiznutí svojho otca a vydáva sa ho hľadať. Zoči voči Netvorovi ponúkne svoju slobodu za prepustenie otca. Uzamknutá vo veži odhaľuje tajomstvá zlovestného zámku. Napriek strachu sa spriatelí so zakliatym zámockým služobníctvom a postupne si začne uvedomovať, že za desivým výzorom Netvora sa môže skrývať aj niečo iné... Vo filme sa predstavia Emma Watson ako Belle, Kevin Kline ako Bellin otec Maurice, Dan Stevens ako Netvor, Luke Evans ako na prvý pohľad driečny, ale povrchný Gaston, Ewan McGregor ako svietnik Lumiére, Stanley Tucci ako cembalo Cadenza, Emma Thompson ako čajová kanvica pani Pottsová, Ian McKellan ako hodiny menom Cogsworth. Okrem nich sa vo filme predstavia aj Gugu Mbatha-Raw, Josh Gad, Hattie Morahan, Sonoya Mizuno, Henry Garrett, či Adrian Schiller. Film sa u nás premieta v slovenskom dabingu.

Belgický režisér Raf Reyntjens je známy predovšetkým réžiou krátkych filmoch, či hudobných videí. Jeho novinka Paradise Trips predstavuje jeho prvý celovečerný film. Cesta do raja je niekedy poriadna kľukatá. Hlavným hrdinom príbehu je Mário, neustále zachmúrený a nevrlý vodič diaľkového autobusu. Svojim autobusom vozil celý život dôchodcov k moru a teraz sa sám chystá na trochu odpočinku. Ako poslednú vezme jednu špeciálnu zákazku. Do kempu k moru totiž namiesto usporiadaných občanov vezie partičku mládeže, ktorá smeruje na hudobný festival. Vzájomná nevraživosť na seba nedá dlho čakať. Avšak táto posledné výprava autobusu Paradise Trips dá Máriovi šancu spomenúť si, aké je to tešiť sa zo života, užívať si ho a nemyslieť na starosti. A tak vďaka tomu dostane druhú šancu nájsť cestu k svojmu synovi, ktorého roky nevidel. V hlavných úlohách Gene Bervoets, Noortje Herlaar, Pascal Maetens, Jeroen Perceval, Line Pillet, Hannes Reckelbus, Marie-Louise Stheins, či Charlotte Timmers.

Dnes do našej oficiálnej kino distribúcie vstupuje nový slovenský film, ktorý si pri premiére na MFF Berlinale 2017 odniesol detskú cenu Krištáľový medveď v sekcii Generation Kplus, Piata loď. Film, ktorý je nakrútený na motívy úspešnej knihy Moniky Kompaníkovej z roku 2010, natočila režisérka Iveta Grófová a je to  len jej druhý dlhometrážny film. Nevinná hra, ktorá navždy zmení ich životy. Malá Jarka má mamu, ktorá nechce byť mamou. Zúfalo hľadá lásku a nachádza ju náhodou, keď za zvláštnych okolností vezme dve batoľatá do opustenej záhradnej chatky. Jej konanie je dojemným a detsky úprimným pokusom napraviť svet dospelých svojou hrou na rodinu, akú by chcela mať. Príbeh netradičnej detskej rodiny je inšpirovaný skutočnou udalosťou. Vo filme sa predstavia Vanessa Szamuhelová, Matúš Bačišin, Katarína Kamencová, či Johana Tesařová.

Posledný film, ktorý ide dnes do našich kín natočil režisér Stephen Gaghan a je inšpirovaný skutočným príbehom. Vo filme Zlato (Gold) hrá Matthew McConaughey Kennyho Wellsa, ktorého celoživotnou túžbou je objaviť zlatú baňu. V snahe splniť si tento sen sa spojí s renomovaný geológom Mikom Acostom, ktorý údajne pozná jedno nálezisko. Uzavrú partnerstvo a odídu do Indonézie, kde po mnohých neúspešných pokusoch skutočne narazia na vytúžený bohatý zdroj vzácneho kovu. Ale nie všetko, čo sa blyští, býva zlato. Okrem McConaugheyho si vo filme zahrali aj Édgar Ramírez, Bryce Dallas Howard, Corey Stoll, Toby Kebbell, Bill Camp, Joshua Harto, Timothy Simons, Craig T. Nelson, Macon Blair, Adam LeFevre, Michael Landes, Bhavesh Patel, či Rachael Taylor.

Viac o prehliadke Crème de la Crème sa dočítate na stránke filmeurope.sk

  Foto © Depositphotos/ASFK/CinemArt/ForumFilm/Saturn

Súvisiace články