Norimberský proces (1961)

10.4.2017|-jr-|

Emeritný sudca Dan Haywood (Spencer Tracy) prichádza do Norimbergu krátko po skončení 2. svetovej vojny, aby nezávisle rozhodol o vine alebo nevine vysoko postavených štátnych úradníkov, ktorí mali za vojny brániť spravodlivosti. Nie sú to žiadne monštrá alebo primitívi, ale vzdelaní a na prvý pohľad kultivovaní ľudia, z ktorých jeden z nich, Dr. Janning (Burt Lancaster) bol dokonca ministrom spravodlivosti. V každom procese však musí byť obhajca a žalobca. Žalobcom je vytrvalý americký plukovník (Richard Widmark), ktorý vyžaduje okamžité tresty smrti a priamym správaním a mravmi pripomína kovboja. Obhajcu predstavuje uhladený, vzdelaný, ambiciózny nemecký právnik Dr. Rolf (Maximilian Schell z dynastie Schellovcov) s argumentmi tak presvedčivými, že by sa od neho mohol učiť aj Mefistoteles. Haywood je počas procesu ubytovaný v dome nemeckej rodiny. Jedného dňa sa v dome, kde je ubytovaný, stretne s pôvabnou elegantnou dámou pani Bertholdovou (Marlene Dietrichová), s ktorou nadviaže priateľstvo.

VZNIK:

Hlavné charaktery sú predstavené a v súdnej sieni aj mimo nej môže začať strhujúca dráma. Kramer sa dostal k audiovizuálnemu záznamu zo súdneho pojednávania Norimberského procesu, ktorý začal už 6 mesiacov po skončení vojny a trval niekoľko rokov. Kramer bol v čase svojej tvorby rešpektovaným režisérom a schopným producentom a na konte mal množstvo takých hitov ako sú Na pravé poludnie alebo Hádaj, kto príde na večeru, nikdy nechcel nakrúcať potravu pre masy. Scenárista Abby Mann usadí na lavici svedkov v priebehu filmu ďalšie zaujímavé postavy s inými osudmi – najmä dievčinu, ktorej popravili priateľa židovského obchodníka, ktorý porušil árijské zákony tým, že sa s ňou stretával a pekára Rudolfa Petersena (Montgomery Clift), ktorý bol úradne vykastrovaný. Montgomery Clift vo filme podáva strhujúci výkon a v čase nakrúcania sa démon zvaný alkohol podpísal na jeho tvári. Diváci vo filme ho neidentifikovali, aj keď na tvári nemal žiadny mejkap. Jeho úloha je čiastočne prácou scenáristu, ale z veľkej časti text Montgomery improvizoval. Práve Cliftovo epizódne vystupovanie patri k vrcholu filmu. Madam Bertholdová bola jedna z posledných úloh Marlene Dietrichovej pred tým, než odišla spievať do Las Vegas, kde návštevníkov bavila na vypredaných predstaveniach v zaslúženom dôchodku. Jej zmyselnosť a zároveň dôstojnosť, ktorú prejavila v úlohe hrdej a osudom trestanej ženy dokazuje, aká ohromná herečka a hlavne silná osobnosť bola.

V priebehu nakrúcania očarovala Maximiliana Schella natoľko, že s ňou neskôr nakrúcal známy dokument v jej parížskom byte, kde pred svetom skrývala tvár a komentovala svoju kariéru hlasom cez archívne fotografie jej mladosti. Ak v Norimberskom procese niekto pôsobil pre divákov aj kritikov ako zjavenie, tak to bol Maximilián Schell z dynastie Schellovcov. Jeho prejav patrí k vrcholom filmového herectva a bol právom ocenený Oscarom. Schell mal svoje korene v rakúskej rodine, ktorá utiekla pred nacistami do Švajčiarska. Jeho sestra je známa, charakterová herečka Maria Schellová, ktorá beznádejne prepadla alkoholu. V drobnej epizódnej úlohe sa vo filme objaví aj neskorší kapitán Kirk z pôvodného Star Treku William Shatner ako asistent sudcu Spencera Tracyho.

Norimberský proces hodnotí teoretické práce o filme ako generalizovaná idea súboja dobra so zlom, kedy dobro zobrazuje americký plukovník a zlo atraktívny mladík. Lenže tak jednoduché to s filmom v žiadnom prípade nie je a tento výklad považuje za mylný. Jedinou konštantou v tomto filme je sudca Haywood v majstrovskom podaní Spencera Tracyho, ktorý v príbehu predstavuje rolu nás – teda divákov, ktorí film sledujú. Tracy svojím hereckým výkonom stojí ako kánon pre všetky neskoré herecké výkony takých osobností ako sú Robert De Niro, Dustin Hoffman alebo Bill Murray. Postava sudcu pre nás odhaľuje vo filme historické súvislosti, kladie za nás otázky obyčajným ľudom, ako mohli žiť v takom režime ako bol fašizmus, ale zároveň sa pýta aj na dôvody ľudí zodpovedných za dokonalé fungovanie celej vražednej mašinérie vojnového Nemecka. Dobová kritika ocenila zaujímavý námet, lenže vytýkala filmu dĺžku a slabý herecký výkon Burta Lancastera. Film v čase uvedenia nezískal záujem u divákov a prepadol. Vysoké náklady na jeho realizáciu – 3 milióny dolárov sa nakoniec spoločnosti MGM vrátili a to vďaka uvedenia filmu na videotrhu a predajom televíznych práv. A predsa je veľmi dôležité, aby všetky generácie divákov nezabudli na hrôzy 2. svetovej vojny a holokaustu.

ZAUJÍMAVOSTI:

  • Film sa podľa Amerického filmového inštitútu v roku 2008 umiestnil na 10. mieste v kategórii súdna dráma.
  • Rolu Ernsta Janninga mal pôvodne hrať Laurence Olivier .
  • Režisér Stanley Kramer nechal Marlene Dietrichovú vzhľadom k jej osobným skúsenostiam s nacistickým Nemeckom napísať hlavnú časť jej replík vo filme.
  • Mnoho hercov hralo v tomto filmu za zlomok svojho obvyklého honorára.
  • Záverečná reč Spencera Tracyho trvajúca 11 minút bola nakrúcaná na jeden záber.

(Judgement at Nuremberg, USA 1961)

Réžia: Stanley Kramer, scenár: Abby Mann, hudba: Ernest Gold, kamera: Ernest Laszlo, strih: Frederick Knudston, hrajú: Spencer Tracy, Burt Lancaster, Richard Widmark, Marlene Dietrichová, Maximilian Schell, Judy Garlandová, Montgomery Clift, William Shatner.

Ocenenia: Oscar za hlavnú úlohu (Maximilián Schell), adaptovaný scenár, nominácie na Oscara – film, réžia, herec v hlavnej úlohe (Spencer Tracy), vedľajšej úlohe (Montgomery Clift), herečka vo vedľajšej úlohe (Judy Garlandová), čiernobiela výprava, čiernobiele kostýmy, čiernobiela kamera, strih.

  Foto © Youtube reprofoto

Súvisiace články