Filmové premiéry v slovenských kinách na 15. týždeň (13.4.-20.4.2017)

13.4.2017|Ivet Kollárová|

Veľkonočné sviatky nám doslova klopú na dvere a s nimi aj nové filmy, ktoré prichádzajú dnes do našich kín. Zelený štvrtok nám prinesie päť noviniek, ktoré rozhodne stoja za pozretie.

Prehľad začneme adaptáciou knihy Williama P. Younga, ktorá oslovila milióny čitateľov po celom svete a mnohým z nich zmenila život. Pod réžiu filmu Chatrč (The Shack) je podpísaný režisér Stuart Hazeldine. Nikdy nie si tak sám, ako si myslíš. Ide o príbeh, ktorý mnohým ľuďom utíšil duchovný hlad a odpovedal na odvekú otázku, prečo Boh neurobí niečo s bolesťou a zlom tohto sveta. Mack Phillips za tragických okolností príde o svoju milovanú dcérku Missy. V stave hlbokého zúfalstva dostáva list, v ktorom ho Boh pozýva na stretnutie presne tam, kde sa tragédia odohrala. Mackov hlboký žiaľ je konfrontovaný s večnosťou a on zrazu prežité utrpenie vníma úplne inak. Láska a odpustenie, náročná cesta zmierenia a milosrdenstvo nakoniec prinesú radosť do duše otca, ktorý sa so stratou dcéry zmieri a vyrovná. V hlavných úlohách uvidíme Sama Worthingtona, Octaviu Spencer, Tima McGrawa, Radhu Mitchell, Megan Charpentier, Gage Munroe, Amélie Eve, Avrahama Aviva Alusha, Sumire Matsubara, Alice Braga, Grahama Greena, či Ryana Robbinsna. 

Česká kinematografia má tento týždeň zastúpenie novou rodinnou komédiou režiséra Jiřího Chlumského, Špunti na vode. Rodičia bratov Igora a Davida chystajú zlatú svadbu. Z Kanady prilieta ich bratranec Ondra, povahou tak trochu dobrodruh. Bratov napadne, že najlepšie by bolo vyraziť za rodičmi na kanoe po rieke iba v trojici, tak, ako za starých čias. Ibaže od vtedy sa čo-to zmenilo. Napríklad, že Igor a Dávid sú ženatí a majú deti... Uvítacia večera pre Ondra, ktorý prichádza so svojou mladou priateľkou Zlaticou, sa nezadržateľne mení na katastrofu. Zlatica, ktorá túži po dieťati, sa dozvedá, že Ondro má dcéru, o ktorej sa jej nezmienil. Igor svojej žene Nele a ich dvojčatám sľúbi výmenou za pánsku jazdu rodinnú dovolenku, na ktorú nemôže odísť kvôli práci. Davidova manželka Alica si síce nemôže vynachváliť manželovu starostlivosť o ich štyri deti, ale inak je jej svojrázny muž v domácnosti úplne nepoužiteľný. A tak, keď slávnostné prestieranie mizne pod nánosom sadzí z komína, ktorý Dávid opäť zabudol opraviť, všetkým ženám dôjde trpezlivosť. Zanechávajú svojich mužov napospas malým ratolestiam a vyrážajú na bicykloch na dámsku jazdu. Oteckovia sa ale nevzdávajú, a rozhodnú sa pre plavbu v kanoe so všetkými deťmi. A tak sa desaťčlenná expedícia vydáva na dvojdennú plavbu v ústrety dobrodružstvám a humorným zážitkom... Herecké obsadenie filmu je plné zvučných mien. Do iskrivých vôd sa pod taktovku skúseného režiséra ponoril Jiří Langmajer, Pavel Liška a Hynek Čermák za nadšenej podpory detských hercov. V úlohách ich nežných polovičiek sa predstavia Tatiana Vilhemová, Anna Polívková a Jana Kvantiková.

Dnes do kín prichádza už ôsma časť obľúbenej akčnej série Rýchlo a zbesilo 8 (The Fate of the Furious) v réžii F. Gary Graya. Dominic Toretto opäť exceluje. V jednej z najúspešnejších filmových sérií všetkých dôb je síce možné čokoľvek, ale toto je viac než automobilové zoskoky padákom, prelety áut medzi mrakodrapmi, alebo ťahanie obrieho trezoru ulicami Ria. Rýchlo a zbesilo 8 rozhodne nepôjde na neutrál! Naopak, k absolútnej dokonalosti „vytuningovanú“ siedmu časť, ktorá mimochodom patrí medzi rekordmanov v rýchlosti prekročenia miliardovej tržby, jej tvorcovia ešte vylepšili. Teraz napríklad o skvelé herečky Charlize Theron a Helen Mirren, alebo o automobilovú naháňačku s ponorkou. Na stranu zla zlákala sympaťáka Doma legendárna kyber-teroristka prezývaná Cipher, ktorá je rovnako krásna ako nebezpečná. Preto sa diváci nemôžu čudovať, že Toretto úplne stratil hlavu a vykašľal sa nielen na Letty, ale aj na všetkých starých kamošov. Že s ním má Cipher iné plány, ako sú romantické večere pri sviečkach, je však jasné. Kombinácia jej inteligencie a jeho svalov a vodičských schopností z nich môžu urobiť neporaziteľný tandem. Aby svet zostal v rovnováhe, prevezme opraty v rodine Hobbs, ktorý do nej proti svojej vôli priberie nového člena – Deckarda Shawa. Je to vysokooktánový tvrďas zo siedmej časti, ktorý mal pôvodne zhniť vo väzení. Spoločne s nimi sa budeme presúvať z divokého pobrežia exotickej Kuby cez upchaté ulice New Yorku až na pusté ľadovce v Barentsovom mori, aby sme si užili ďalšiu zábavnú a nezabudnuteľnú jazdu. O hviezdne obsadenie sa okrem Charlize Theron a Helen Mirren postarali aj Vin Diesel, Dwayne Johnson, Kurt Russell, Jason Statham, Scott Eastwood, Jordana Brewster, Michelle Rodriguez, Elsa Pataky, Lucas Black, Kristofer Hivju, Tyrese Gibson, Ludacris, či Nathalie Emmanuel.

Trochu nezvyčajnej rodinnej drámy si užijeme v akčnom krimi od režiséra Adama Smitha, Proti svojej krvi (Tresspass Against Us). Tri generácie rodiny Cutlerovcov žijú ako vyhnanci v jednej z najbohatších častí Británie. Bývajú uprostred krásneho anglického sídla Gloucestershire v karavanovom tábore. Bezcieľne sa flákajú, živia sa príležitostnými krádežami, pytliactvom, pobijú sa s každým, kto sa im nepáči. Neustále sa pohybujú na hranici zákona, okolie ich neznáša a polícia po nich tvrdo ide. Na čele klanu stojí Colby, ktorý pevnou rukou udržiava vo svojej kočovnej komunite tradičný životný štýl a zvyky. Colby by rád časom prenechal svoje vodcovstvo synovi, ale Chad nie je touto myšlienkou príliš nadšený. Chad sa totiž na svet pozerá inou perspektívou ako jeho otec a začína byť rozpoltený. Na jednej strane rodinná kočovná tradícia spojená s drsným životným štýlom. Na strane druhej, túžba vymaniť sa z tohto prostredia a zabezpečiť svojej rodine lepšiu budúcnosť. S tým je ale spojený konflikt s otcom, ktorý o ničom príliš nediskutuje a naviac pripravuje lúpežnú akciu, ktorej cieľom je honosný dom plný cenností. Chad zisťuje, že osud a možnosť voľby nemusia ležať v jeho vlastných rukách. Vo filme si zahrali  Michael Fassbender, Brendan Gleeson, Lyndsey Marshal, Georgie Smith, Rory Kinnear, Killian Scott, Sean Harris, Kingsley Ben-Adir, Kacie Anderson, Gerard Kearns, Tony Way, Barry Keoghan, Ezra Khan, či Gregory Alan Williams.

Posledným filmom, ktorý prichádza dnes do kín je bizarná francúzska komédia od režiséra Bruna Dumonta, Ospalá zátoka (Ma Loute). Divoká komédia a zároveň retro detektívka v jednom sa odohráva v lete 1910. Niekoľko turistov na plážach Ospalej zátoky zmizlo. Žije tu komunita rybárov. Medzi nimi sa vyníma zvláštna rodina, Brefortovci, a na jej čele otec „Večný“, ktorý vládne ako sa len dá nad svojimi huncútskymi synmi, najmä nad nerozvážnym Ma Loute. Vysoko nad zátokou stojí dom Van Peterghemsovcov. Každé leto táto degenerovaná buržoázna rodina zahníva vo vile a vo voľných chvíľach sa premiešava s miestnymi obyvateľmi. Ako sa rodí svojský milostný príbeh medzi Ma Loute a mladou a zákernou Billie Van Peteghem, zmätok a mystifikácia doľahnú na obe rodiny, otriasajúc ich základmi. Vo filme hrajú Fabrice Luchini, Juliette Binoche, Valeria Bruni Tedeschi, Jean-Luc Vincent, Brandon Lavieville, Didier Després, Cyril Rigaux, Laura Dupré, Thierry Lavieville, Caroline Carbonnier, Manon Royère, či Lauréna Thellier.

  Foto © Depositphotos/ASFK/CinemArt/Forum Film/Magicbox

Súvisiace články