Filmové premiéry v slovenských kinách na 16. týždeň (20.4.-27.4.2017)

20.4.2017|Ivet Kollárová|

Čas letí skutočne rýchlo, Veľkú noc máme za sebou, krátky týždeň v plnom prúde a my tu opäť máme premierový deň, kedy sa do našich kín dostáva päť nových filmov. Medzi nimi aj TV „kult“ posledných rokov, Cuky a Luky.

Začnime ale dobrodružným filmom Stratené mesto Z (The Lost City of Z), ktorý podľa knižného bestselleru Davida Granna „Stratené mesto v Amazónii“ natočil režisér James Gray. V roku 1906 sa britský bádateľ Percy Fawcett po prvý krát vydal do Amazónie. Počas expedície pod záštitou Kráľovskej geografickej spoločnosti podplukovník Fawcett a jeho asistent Henry Costin zmapovali dosiaľ neznáme územie v Bolívii. S pomocou domorodcov idú proti prúdu Rio Verde. Výprava čelí kanibalom, chorobám, nekonečným dažďom a nedostatku potravín, ale Fawcett sa nevzdáva. Hlboko v srdci pralesa nachádza dôkazy o existencii neznámej, veľmi vyspelej civilizácie. V Anglicku sa mu vedecká obec vysmieva. Percyho odhodlanie a posadnutosť nájsť bájne mesto Z, sú aj napriek tomu stále silnejšie. S podporou oddanej manželky sa v roku 1925 Percy, spoločne so synom a verným priateľom Costinom, opäť vydáva do džungle. Percy Fawcett sa stal legendou a jeho osobnosť bola predlohou aj pre postavu Indiany Jonesa. Bol inšpiráciou spisovateľa Sira Arthura Conana Doyla, Michaela Crichtona a mnohých ďalších. V hlavných úlohách sa predstavia Sienna Miller, Charlie Hunnam, Robert Pattinson, Tom Holland, Franco Nero, Harry Melling, Angus Macfadyen, Daniel Huttlestone, Aleksandar Jovanovic, Bobby Smalldridge, Nicholas Agnew, či Raquel Arraes. 

A je to tu. Ten deň, kedy do kín prichádza film o obľúbenej dvojice z TV obrazoviek, Cuky a Luky s názvom, a pozor - Cuky Luky Film. Režisérom filmu je Karel Janák. A na čo sa môžeme tešiť? Príbeh začiatku ich šialeného priateľstva, ktoré navždy zmení ich životy. Každá pochádza z iného sveta. Každá si žije svoj život. Cuky je neuznaná video bloggerka s túžbou po sláve, Luky zas celebrita na výslní, ktorá má všetko, čo by si človek mohol priať. Okrem jedinej jednej veci - lásky. Aby Luky získala muža svojich snov, musí z obyčajnej ženy z ľudu urobiť Miss. Čo sa však stane, ak tou obyčajnou ženou bude práve expertka na trapasy, Cuky? A koho vo filme uvidíme: Petru Polnišovú, Zuzanu Šebovú, Dianu Mórovú, Milana Lasicu, Viktora Vinczeho, Lukáša Latináka, či Michala Rovnáka.  

Trochu iný druh humoru ponúkne animovaný film od režiséra Toma McGratha Baby šéf (Boss Baby) o veľmi zvláštnom bábätku. Nosí totiž elegantný oblek s kravatou, hovorí hlbokým hlasom a má vždy „po ruke“ zásobu nemiestnych vtipov. A tiež sa správa ako tajný agent. To si veľmi rýchlo všimne jeho starší brat Tim, ktorý z jeho príchodu do rodiny veľmi veľkú radosť nemá. Doteraz bol jedináčikom, ktorý mal všetku rodičovskú lásku, a to mu samozrejme vyhovovalo. Naviac sa zdá, že rodičia si nič zvláštne na novom prírastku nevšimli. A tak sa Tim snaží odhaliť túto záhadu. Baby šéf je v skutočnosti veľký boss. Navonok síce pôsobí ako milé bábätko, ale vo svojom vnútri je to skúsený biznismen posadnutý obchodnými úspechmi. Pracuje pre organizáciu BabyCorp a jeho hlavným poslaním je zistiť, prečo deti prehrávajú na trhu rodičovskej lásky. Kým lásky k deťom ubúda a podiel BabyCorp na trhu klesá, o to rýchlejšie rastú výsledky konkurenčnej spoločnosti Šteňa a. s. Tá namiesto detí presadzuje do rodín malých chlpatých domácich maznáčikov. Jej zakladateľ Francis E. Francis si môže byť spokojný a veriť, že deti z biznisu s láskou úplne odstráni. Baby šéf sa musí so svojimi pomocníkmi z BabyCorp vydať na špeciálnu misiu za záchranou rodičovskej lásky. A aby v boji proti konkurencii uspel, musí na svoju stranu získať aj svojho staršieho brata. V anglickom origináli hovoria Jimmy Kimmel, Lisa Kudrow, Alec Baldwin, Steve Buscemi, Tobey Maguire, ViviAnn Yee, Miles Christopher Bakshi, Eric Bell Jr. U nás sa film premieta so slovenským dabingom, v ktorom budeme počuť Maroša Kramára, Jakuba Horáka, Bibianu Ondrejkovú, Filipa Tuma, Juraja Kemku, Jozefa Švoňavského Petra Rúfusa, Jozefa Benedika, Ondreja Kaprálika, Martinu Kaprálikovú, Daniela Hudáka, Tatianu Kulíškovú, či Adrianu Vozáryovú.

V ďalšom filme prináša rozviate a úprimné rozprávanie o svojom živote jedna z najoriginálnejších postáv českého filmu a legendárny tvorca českej novej vlny - režisér Jan Němec. Jeho posledný film Vlk z Královských Vinohrad vychádza voľne z jeho poviedkovej knihy Nepodávej ruku číšníkovi.  Ústredným bodom rozprávania sú udalosti roku 1968 a cesta  Johna Jana alias Jana Němca na festival v Cannes, kde mali traja zástupcovia českej novej vlny šancu získať Zlatú palmu. Ľavicoví francúzski filmári na čele s Jean-Lucom Godardom ale pod vplyvom revolučných študentských búrok festivalovú súťaž predčasne ukončili. Osudovú ranu potom Němcovej sľubnej medzinárodnej kariére zasadil príjazd ruských tankov do Prahy v roku 1968; nasledovala komplikovaná cesta do exilu a slávny porevolučný návrat. Vo filme si zahrali Jiří Bartoška, David Bowles, Lucia Gajdošík, Markéta Janoušková, Jiří Menzel, Jiří Mádl, Gabriela Míčová, Ted Otis, Tatiana Pauhofová, Martin Pechlát, či Karel Roden.

Posledný film, ktorý ide dnes do kín je film režiséra Alaina Guiraudieho, Stáť pevne (Rester Vertical). Scenárista Léo sa vydáva do divokej prírody, aby našiel vlkov. Namiesto nich stretáva pastierku Marie, s ktorou počne dieťa. Odsťahuje sa na statok, kde žijú s jej čudáckym otcom. Po pôrode sa Marie nedokáže o dieťa postarať a zuteká. Leo zostáva s kojencom sám. S novou rolou sa vysporiadava bezcieľnymi potulkami, sexuálnymi avantúrami i svojráznou lesnou terapiou. Alain Guiraudie nakrútil film na hranici perverzného pastorále, psychologickej drámy a symbolického portrétu muža, ktorý nedokáže byť otcom, milencom ani tvorcom. V hlavných úlohách Damien Bonnard, India Hair, Raphaël Thiéry 

  Foto © Depositphotos

Súvisiace články