Filmové premiéry v slovenských kinách na 17. týždeň (27.4.-4.5.2017)

27.4.2017|Ivet Kollárová|
Filmové premiéry v slovenských kinách na 17. týždeň (27.4.-4.5.2017)

Mesiac apríl v jeho závere na rozlúčku prinesie do našich kín päť nových filmov. Medzi nimi sa môžeme tešiť na mysteriózny horor, Uteč, ktorý očaril divákov a kritikov na tohtoročnom filmovom festivale Sundance, a ktorý svojou nedbalou reflexiou spoločnosti šokuje, zabáva a desí zároveň.

Prvým filmom v prehľade je ale film režiséra Jamesa Ponsoldta, Kruh (The Circle) o dokonalej spoločnosti...alebo? Vedieť je dobré, vedieť všetko je ešte lepšie! Svet bez hladu. Svet bez vojen. Svet bez chorôb. Neobmedzené možnosti. V úchvatnej a najväčšej high-tech spoločnosti The Circle neexistuje problém, ktorý by nebolo možné vyriešiť. Jej technológie majú moc doslova zmeniť svet. Práve sem, do zamestnania snov, nastupuje mladá a ambiciózna žena Mae. Zdieľať znamená starať sa! Šéf a zakladateľ spoločnosti je vizionár, ktorý vybudoval v spoločnosti Circle raj na Zemi, a ktorý túži po dokonalom svete. Jeho receptom na pokrok a na šťastné a spokojné ľudstvo je svet bez tajomstiev, úplná otvorenosť a transparentnosť všetkých ľudí, zdieľanie všetkého.. a sledovanie.. Správaš sa horšie alebo lepšie, keď ťa niekto sleduje? Mae je obklopená vymoženosťami supermodernej spoločnosti. Ohromená ideálmi sa na návrh samotného šéfa Circle zapojí do experimentu, ktorý by šťastie a pokrok v spoločnosti mohol rozšíriť do celého sveta. Paralelne s tým začne stretávať tajomného muža. Stane sa jej nový život rozprávkovým snom alebo dostane príchuť hororovej nočnej mory? Bude mať kruh, do ktorého vstúpila, cestu von? Kto má tajomstvá, klame! Film Kruh bol natočený podľa rovnomennej knihy Davea Eggersa z roku 2013, ktorá býva porovnávaná s knižnými klasikami „1984“ od Geroga Orwella alebo „Koniec civilizácie“ od Aldousa Huxleyho. V hlavných úlohách Tom Hanks, Emma Watson, Karen Gillan, Glenne Headly, Poorna Jagannathan, Bill Paxton, John Boyega, Patton Oswalt, Ellen Wong, Ellar Coltrane, Nate Corddry, či Hunter Burke.

Režisér Beda Docampo Feijóo natočil životopisnú drámu Pápež František: Modlite sa za mňa (Francisco- El Padre Jorge). Keď teenager z Buenos Aires pocíti náboženské volanie, ešte netuší, že je to prvý krok, ktorý ho nakoniec privedie až do Vatikánu, kde sa stane hlavou katolíckej cirkvi. Mladá španielska novinárka Ana spoznala muža menom Jorge Mario Bergoglio na konkláve v roku 2005, kde začalo ich priateľstvo, ktoré je nasiaknuté rovnakým teplom, dobrou náladou a múdrosťou, akou budúci pápež ohromil veriacich. Práve jej očami, začíname sledovať dlhú, ťažkú a dojímavú cestu Jorgeho Bergoglia. Otec Jorge, ako si vždy želal byť oslovovaný, používal svoju pozíciu arcibiskupa Buenos Aires, ako nástroj vzdoru voči korupcii a zneužívaniu zo strany vládnej diktatúry. Dal hlas tým, ktorí žiaden nemali: obetiam prostitúcie, otroctva a obchodu s drogami z chudobných štvrtí tohto hriešneho mesta. Príbeh sa uzatvára na konkláve v roku 2013, kde je jezuitský kňaz pochádzajúci z Južnej Ameriky, neočakávane zvolený za nového pápeža. V snímke hrajú Darío Grandinetti, Silvia Abascal, Anabella Agostini, Eugenia Alonso, Jimena Anganuzzi, Lucas Armas Estevarena, Christian Arrieta, Nicolás Arrieta, Alejandro Awada, či Abel Ayala.

Od dnes si v našich kinách vychutnáme aj film Uteč (Get Out), lahôdkové psycho kombinované s rafinovanou satirou. Režisérovi a scenáristovi Jordanovi Peeleovi sa podarilo natočiť film, ktorý sa posmieva rasovým predsudkom a okrem toho zároveň straší aj baví. Hit slávneho festivalu v Sundance vďaka tomu zbiera body u divákov aj recenzentov. Napríklad jeden z najslávnejších filmových serverov, Rotten Tomatoes, mu udelil nevídané stopercentné skóre. A pritom je to „len“ príbeh o dievčati, ktoré si zoberie svojho priateľa domov na víkend, aby ho predstavila rodičom. Čo na tom, že Rose je biela ako stena a Chris čierny ako noc? Žijeme predsa v 21. storočí, keď je boj proti rasovej neznášanlivosti už dávno dobojovaný, a na zmiešané páry sa cez prsty nepozeráme. Minimálne Roseini rodičia Missy a Dean sú na Chrisa od prvého momentu nesmierne milí. Vadí im snáď len to, že si priateľ ich dcéry občas zapáli, ale to s farbou kože predsa nesúvisí. Psychologička Missy dokonca Chrisovi ponúkne, že ho jeho zlozvyku zbaví pomocou hypnózy. Bol by to raj na Zemi, keby sa dvaja miestni zamestnanci čiernej pleti nesprávali tak zvláštne… A keby sa zvláštne neprejavoval aj ďalší muž čiernej pleti, ktorý behom víkendu dorazí na návštevu. Náznakov, že všetko nie je úplne v poriadku, postupne pribúda, a Chris sa rozhodne vziať nohy na ramená. To, čo nasleduje, prekoná jeho najtemnejšie nočné mory a všetkým divákom v kinosále pripraví nečakaný a nezabudnuteľný zážitok. Horor Uteč pochádza z dielne spoločnosti Blumhouse, ktorá sa na tento žáner špecializuje a má na konte také úspešné filmy, ako je séria Očista, alebo Shyamalanov thriller Rozpoltený. „Uteč pôsobí podobne ako Očista. Ponúka všetko, čo od takého žánrového filmu čakáte, ale naviac má silný spoločenský presah,“ hovorí producent Jason Blum. „Ale to stále nie je všetko. Ako sa príbeh začne odvíjať, skúsený divák bude očakávať tradičný hororový scenár. Ale v tom momente film prekvapí, keďže na konci sa vydáva do dejového protismeru,“ dodáva producent. Vo filme si zahrali Daniel Kaluuya, Allison Williams, Catherine Keener, Bradley Whitford, Caleb Landry Jones, Marcus Henderson, Betty Gabriel, Lakeith Stanfield, Stephen Root, či LilRel Howery.

Belgický režisér Felix van Groeningen prichádza so svojou novinkou, Belgica, v ktorej opäť, ako pri jeho predchádzajúcom filme Broken Circle Breakdown, zohráva dôležitú úlohu hudba. Vitajte v najskazenejšom bare v Belgicku. Príbeh o eufórii, vzostupe a páde. Energiou pulzujúci a skvelou hudbou nabitý film Belgica je príbehom dvoch bratov: charizmatického a temperamentného Franka a jeho ambiciózneho, ale neskúseného brata Joa, ktorý je majiteľom baru, ktorý sa volá Belgica. Spoločnými silami tento bar premenia na úspešný klub plný skvelej hudby, krásnych ľudí a neriadenej zábavy. Až neskoro zistia, že viesť takýto podnik je náročnejšie ako čakali a ich vzťahy a osobný život tým začnú trpieť. Film ukazuje opojnú cestu oboch bratov hore k úspechu a pád, ktorý nasleduje. Pôvodnú hudbu k filmu zložila známa kapela Soulwax, ktorá pre filmový soundtrack vytvorila pätnásť fiktívnych skupín reprezentujúcich rôzne hudobné žánre a štýly. V hlavných úlohách Stef Aerts, Tom Vermeir, Stefaan De Winter, Dominique Van Malder, Ben Benaouisse, Boris Van Severen, Sara De Bosschere, Charlotte Vandermeersch, Johan Heldenbergh, Hélène De Vos, Jean-Michel Balthazar, Bo De Bosschere, či Sam Louwyck. 

Posledný film, ktorý ide dnes do kín je talianska dramédia od režiséra Paola Genoveseho, Úplní cudzinci (Perfetti sconosciuti). Každý z nás má tri životy: verejný, súkromný a tajný. Voľakedy boli naše tajné životy ukryté v archívoch našej mysle, dnes v našich SIM kartách. Čo by sa stalo, ak by tieto malé Sim karty začali rozprávať? Je dobrý nápad zdieľať so svojimi najbližšími obsah mobilného telefónu? Komediálna dráma o skupine priateľov, ktorí sa o sebe behom jedinej večere dozvedia viac než za celý doterajší život. Skupina priateľov sa schádza k pohodovej večeri. Poznajú sa už roky a aj toto stretnutie by sa nieslo v duchu ľahkého podpichovania a nostalgických spomienok na to, čo bolo, keby… keby sa nezrodil zdanlivo nevinný nápad: dať mobilné telefóny na stôl a zdieľať každú SMS aj každý prichádzajúci hovor. Koľko toho o sebe nesmieme vedieť, aby sme mohli zostať priateľmi, milencami, manželmi, rodičmi…? V priebehu jedného večera sa ukáže, že až príliš mnoho. Aj tí, ktorých poznáme, môžu byť totiž úplní cudzinci. Vo filme sa predstavia Alba Rohrwacher, Kasia Smutniak, Valerio Mastandrea, Marco Giallini a Anna Foglietta.

  Foto © Depositphotos/Film Europe/Bonton Film/Continental Film/CinemArt/ASFK

Súvisiace články