Filmové premiéry v slovenských kinách na 22. týždeň (1.6.-8.6.2017)

1.6.2017|Ivet Kollárová|

Ako každý štvrtok, aj tento prvý júnový je u nás známy ako premierový, kedy k nám do kín prichádzajú nové filmy. Dnešok je ale výnimočný aj jedným sviatkom, dnes oslavujeme Medzinárodný deň detí. Štyri nové filmy, ktoré dnes prichádzajú do kín, síce úplne pre deti nebudú, no minimálne dva nám ukážu, aké silné deti dokážu byť a prežiť aj tie najťažšie chvíle v živote. Takže detvákom všetko dobré, a filmom zvlášť :)

Prvý film týždňa sa už od ohlásenia svojho natáčania stal jedným z najočakávanejších filmov leta a spoločnosti DC Comics, ktorá po neúspechoch filmov Jednotka samovrahov, či Batman vs Superman, potrebuje zúfalo vstať z popola, aby mohla konkurovať úspešnejšej spoločnosti Marvel. Veľké nádeje tak vkladajú do ženskej sily v podobe filmu Wonder Woman režisérky Patty Jenkins. Ešte predtým, než sa stala Wonder Woman, podstúpila princezná Amazoniek Diana tréning, ktorý z nej spravil neporaziteľnú bojovníčku. Vyrastala v chránenom ostrovnom raji až do doby, keď na ich ostrove havaroval americký pilot a začal rozprávať o masovom celosvetovom konflikte zúriacom okolo nich. Diana opúšťa bezpečný domov s presvedčením, že dokáže odvrátiť a zastaviť hrozbu. Bojuje po boku mužov vo vojne, ktorá má ukončiť všetky konflikty a postupne objavuje široký potenciál svojich nadprirodzených schopností a... svoj naozajstný osud. Predlohou príbehu je rovnomenný komiks spoločnosti DC Comics / DC Entertainment patriacej do portfólia Warner Bros. DC je jedno z najväčších a najúspešnejších amerických vydavateľstiev komiksov a súvisiacich médií. Medzi ich najznámejšie a najpopulárnejšie postavy patria superhrdinovia Superman, Batman, Wonder Woman, Flash, Green Lantern, ale aj superzločinci Joker, Lex Luthor, Darkseid, Catwoman či Brainiac. Veľmi známe sú i tímy Justice League a Teen Titans. Ako Wonder Woman sa predstaví izraelská herečka Gal Gadot. V ostatných úlohách uvidíme Robin Wright, Chrisa Pina, Connie Nielsen, Davida Thewlisa, Elenu Anaya, Lucy Davis, Ewen Bremner, či Dannyho Hustona.

Taliansky režisér Paolo Virzì, majster slova, prichádza so svojou novinkou Šialene šťastná (La pazza gioia). Beatrice je utáraná klamárka a samozvaná miliardárka, ktorá rada verí tomu, že sa pozná so všetkými dôležitými ľuďmi. Donatella je zase potetovaná mlčanlivá introvertka, ktorá v sebe ukrýva ťaživé tajomstvo. Obe ženy sú pacientkami na modernej, ale stráženej psychiatrickej klinike a postupne sa medzi nimi vyvinie silné priateľstvo. Spoločne potom z liečebne utečú a snažia sa vo svete vonku počas svojej bláznivej cesty nájsť šťastie, ktoré obe stratili. V hlavných úlohách Valeria Bruni Tedeschi, Anna Geliena, Micaela Ramazzotti, Valentina Carnelutti, Sergio Albelli, Tommaso Ragno, Luisanna Messeri, Francesco Lagi, či Giada Parlanti. 

Osud dvoch židovských chlapcov závisí od ich odhodlania prežiť, vnútornej sile a vzájomnej podpore. Francúzsky režisér Christian Duguay natočil snímku podľa skutočných udalostí, Z Paríža do Paríža (Un sac de billes). Bratia Maurice a Joseph sú chlapci vo veku desať a dvanásť rokov, ktorí radi vymýšľajú rôzne vylomeniny, a keďže bývajú v Paríži, majú neúrekom príležitostí pre svoje chlapčenské dobrodružstvá. Bohužial im do detských hier a radostí zasiahne tvrdý osud. Jedného dňa im totiž ich mama musí na kabáty prišiť žlté hviezdy. Francúzsko je okupované nemeckou armádou a nacistická správa pritvrdzuje. Židom v Paríži ide o život, a tak sa otec rozhodne, že chlapci musia utiecť do doposiaľ neokupovanej zóny na juhu Francúzska, kde dúfajú že sa všetci zas stretnú. Maurice a Joseph musia okamžite odísť z ohrozeného domova, s minimom peňazí a jedla a bez cestovných dokladov. Majú pred sebou dlhú cestu nočným vlakom, bezohľadné nemecké hliadky, nebezpečný prechod cez demarkačnú líniu a cestu cez vysokohorské hrebene. Jediné, na čo sa môžu spoľahnúť sú ich vlastné sily, bystrosť, statočnosť a inštinkt. Netušia, že potrvá ešte tri roky, než vojna skončí. Malí hrdinovia si našťastie pri tom všetkom dokážu v sebe uchovať detstvo aj nájsť čas na malé chlapčenské dobrodružstvá. Film Z Paríža do Paríža bol natočený podľa rovnomennej autobiografickej predlohy Josepha Joffa, ktorý rozpráva napínavý a dojímavý príbeh zo svojho života bez akéhokoľvek sentimentu. Filmového spracovania sa ujal Christian Duguay. „Kniha ma zaujala presvedčivým a silným príbehom o húževnatosti dvoch malých chlapcov. Príbeh je prerozprávaný optimistickým pohľadom detí, je to príbeh o svete, ktorý ich obklopuje a realite, ktorá ich dobehne. Táto udalosť z histórie je silná, ale bohužiaľ tiež univerzálna, pretože nie je možné ani v dnešnom svete nevidieť utrpenie, ale našťastie niekedy i šťastné okamžiky dnešných utečencov.“ Film z Paríža do Paríža v sebe nesie aj českú stopu – jeho natáčanie prebiehalo napríklad v Prahe aj v Žatci. Vo filme si zahrali Dorian Le Clech, Batyste Fleurial, Patrick Bruel, Elsa Zylberstein, Bernard Campan, Kev Adams, Christian Clavier, César Domboy, Ilian Bergala, či Emile Berling. 

Posledný film, ktorý dnes prichádza do našich kín je súčasťou najväčšieho projektu autorskej dvojice, režiséra Jana Hřebejka a scenáristu Petra Jarchovského, trilógii Záhradníctvo. Film Záhradníctvo: Rodinný priateľ je prvou časťou tejto trilógie, rodinnej ságy, ktorá časovo predchádza kultovej snímke Pelíšky. Tri mladé ženy a ich dve deti čakajú počas nemeckej okupácie na návrat svojich väznených mužov a otcov. Vojnou vynútenému rodinnému spoločenstvu zatiaľ obetavo pomáha rodinný priateľ, lekár Jiří. Film je príbehom lásky, ktorá nesmela byť naplnená. Rozpráva príbeh o vernosti, túžbe, vine a láske, o odchodoch a návratoch, o rodine, rodičoch a deťoch. Je to rodinný portrét videný pohľadom žien, ktoré dal dohromady sám osud. V hlavných úlohách Ondřej Sokol, Aňa Geislerová, Lenka Krobotová, Jiří Macháček, Klára Melíšková, Gabriela Míčová, David Novotný, Sabina Remundová, Samuel Budiman, Karel Dobrý, či Martin Finger.

  Foto © Depositphotos

Súvisiace články