Alan Rickman: Charakterný britský herec

5.6.2017|Jozef Rigo|

(21. 2. 1946, Hammersmith, Londýn, Veľká Británia – 14. 1. 2016, Londýn, Veľká Británia)

Narodil sa 21. februára 1946 v londýnskej štvrti Hammersmith do robotníckej rodiny. Herecký talent sa u neho prejavil už v detstve, no nadšenie pre herecké povolanie prichádzalo postupne. Pochádzal z írsko-velšskej rodiny. Vyštudoval Royal College of Arts, no z pragmatických dôvodov sa po škole zamestnal ako grafický dizajnér a neskôr si s priateľmi otvoril aj vlastné grafické štúdio. Vášeň k herectvu však prevážila, a tak sa prihlásil na konkurz do Kráľovskej akadémie dramatických umení. Úspešne. Prvýkrát sa pred kamerou predstavil vyše tridsaťročný v televíznom filme Rómeo a Júlia (Romeo and Juliet, 1978).

Aj ďalších desať rokov bol obsadzovaný hlavne do menších televíznych postáv, a keď mu prvýkrát ponúkli rolu v celovečernom filme, takmer ju odmietol – netušil absolútne nič o filmovom biznise. Účinkoval v divadle a vo viacerých filmoch a seriáloch, keď si ho všimol producent Joel Silver a ponúkol mu úlohu vo filme s Bruceom Willisom Smrtonosná pasca (Die Hard, 1988).

„Bolo to pre mňa niečo ako nádherná dovolenka. Konečne, po mnohých rokoch som nemusel ísť každý večer na javisko. Tiež to bolo niečo, čo som nikdy predtým nerobil," spomínal Rickman. Na rozdiel od iných darebákov osemdesiatych rokov však dokázal svojou charizmou spraviť z nemeckého teroristu Hansa Grubera dokonale rozvinutú a zapamätateľnú postavu. A nastavil štandard pre generácie zločincov, ktoré prišli po ňom. Rickmanovi gauneri boli často arogantnými a elegantnými snobmi, ktorým však nechýbal ľudský rozmer.

Aj keď si Oscara za svoje postavy nikdy neodniesol, získal Zlatý glóbus za rolu Rasputina (TV, Raspuntine, 1996). Neskôr sa objavil vo filmoch ako Robin Hood – Kráľ zbojníkov (Robin Hood: Prince of Thieves, 1991), Rozum a cit (Sense and Sensibility, 1995) či v televíznom Rasputinovi (1996), kde za svoj výkon získal Zlatý glóbus. Popularitu u mladšej generácie mu priniesla postava profesora Severusa Snapea v sérii o čarodejníkovi Harrym Potterovi (2001, 2002, 2004, 2005, 2007, 2009, 2010, 2011).

Aj keď od prvého stretnutia prejavoval profesor Snape k Harrymu Potterovi nepriateľstvo a niekoľkokrát sa zdalo, že je špiónom temných síl, čitatelia dlho tušili, že je všetko inak: že v temnom zloduchovi s dlhými mastnými vlasmi a špicatým nosom vlastne drieme citlivá duša.

„Snažím sa vyhnúť tomu, aby si ma niekto zaškatuľkoval. Našťastie sa mi darí točiť aj ďalšie filmy, rovnako ako sa to darí Danielovi Radcliffovi. Nemyslím si, že by som bol so Snapeom spájaný viac ako Ralph Fiennes s úlohou Voldemorta,“ poznamenal herec v rozhovore pre Hospodářské noviny v marci roku 2015, keď navštívil Českú republiku, aby predstavil film V kráľových záhradách (A Little Chaos, 2014). Práve historická dráma je jeho druhým filmovým režisérskym počinom. Debutoval s filmom Zimný hosť (The Winter Guest, 1997), no réžii sa venoval viac v divadle. Režisérske remeslo v ňom vzbudzovalo veľký rešpekt a na stoličku režiséra vo filme sa vrátil až po sedemnástich rokoch V kráľových záhradách. Podieľal sa aj na scenári a stvárnil úlohu kráľa Ľudovíta XIV. „Sám seba by som nikdy neobsadil, nie som blázon. Režírovať aj hrať je ukrutná schizofrénia,“ uviedol herec v rozhovore pre Deník.cz.

Fotogaléria V kráľových záhradách (2014)Zobraziť fotogalériu »

Hral tiež vo filmoch Láska nebeská (Love Actually, 2003) alebo Parfum: Príbeh vraha (Parfume: The Story of a Murderer, 2006). V priebehu tohto roka by mali prísť do kín aj filmy Eye in the Sky (2015) či Alica v krajine zázrakov: Za zrkadlom (Alice in Wonderland: Through the Looking Glass, 2016), ktoré patria k posledným filmovým počinom Alana Rickmana. Okrem toho ho magazín Empire v minulosti vymenoval za jedného zo sto najatraktívnejších hercov a veľa dokázal vyjadriť hlbokým hlasom. Preto si v hororovom muzikáli Sweeney Todd: Čertovský holič z Fleet Street (Sweeney Todd: The Demon Barber of Fleet Street, 2007) jeho neľútostná postava sudcu aj zaspievala. Fanúšikov Stopárovho sprievodcu galaxiou (The Hitchicker´s Guide to the Galaxy, 2005) zas potešilo, keď cynické poznámky deprimovaného robota Marvina hovoril práve Rickman. Navyše, keď si zvukový inžinier a lingvista mali vybrať dokonalý mužský hlas, predstavili si práve ten jeho v kombinácii s hlasom Jeremyho Ironsa.

S postavou profesora Snapa mal čosi spoločné aj v súkromí. Obaja našli lásku pomerne mladí – no kým vo filmovom svete bola Snapova láska k Harryho matke Lily neopätovaná, realita bola prajnejšia. S o rok mladšou Rimou Hortonovou sa zoznámil, keď mal devätnásť, tajne sa však zosobášili v New Yorku až v roku 2012, takmer po päťdesiatich spoločne prežitých rokoch. O svadbe sa neskôr pre magazín Bild vyjadril, že bola skvelá – po obrade sa poprechádzali po Brooklynskom moste a dali si obed. Jediné, čo im chýbalo, boli deti.

„Ubehli roky od telefonátu, keď mi spisovateľka Rowlingová dala len malý kľúč k postave Snapa a keď som si uvedomil, že jeho postava je hlbšia než len jeden temný kostým,“ lúčil sa pred štyrmi rokmi Rickman listom s fanúšikmi čarodejníckej série. Práve sa skončilo nakrúcanie, zrejme dokončil scénu, kde jeho postava umiera po útoku krvilačného hada. 14.januára sa svet lúči aj s jeho predstaviteľom. Alan Rickman bol výborný, aj veľmi populárny herec. Dokazuje to množstvo cien vrátane Zlatého glóbusu, Emmy a Bafta. Chýbal mu len Oscar, no mal oddaných obdivovateľov, ktorí založili facebookovú skupinu a žiadali to v jeho mene. Žiadali pre neho dokonca aj kreslo britského premiéra a chystali mu špeciálny projekt k sedemdesiatke, ktorú by oslávil 21. februára. No rakovina bola rýchlejšia. Natočil takmer tridsaťpäť celovečerných filmov, no prihodilo sa mu to, čo viacerým hercom. Mnohí diváci si ho spájali iba s negatívnymi postavami. Tomu sa bránil, a dlho aj preto odmietal rozhovory. Politicky sa angažoval ako stúpenec labouristov, pravidelne sa venoval aj charite.

Ďalšia filmografia Alana Rickmana:

Januárový muž (The January Man, 1989), Šialené, skutočné, hlboké (Truly Madly Deeply, 1990), Quigley u protinožcov (Quigley Down Under, 1990), Zatvor moje oči (Close My Eyes, 1991),Closet Land (1991), Bob Roberts (1992),Doktor Mesmer (Mesmer, 1994),Lumiére & spol. (Lumiere and Company, 1995), Neobvyklé dobrodružstvo (An Awfully Big Adventure, 1995), Michael Collins (1996), Temný prístav (Dark Harbor, 1998), Judášov bozk (Judas Kiss, 1998),Galaxy Quest (1999), Dogma (1999), Dohola? (Blow Dry, 2001), Snehová torta (Snow Cake, 2006), Bezcenný syn (Nobel Son, 2007),Víno roku (Bottel Shock, 2008), Alica v krajine zázrakov (Alice in Wonderland, 2010), Gambit (2012), Une Promese (2013), Komorník (The Butler, 2013), CBGB (2013).

 
  Foto © Depositphotos/Bontonfilm

Súvisiace články

Zomrel herec Alan Rickman

Zomrel herec Alan Rickman

Dnes vo veku 69 rokov zomrel britský herec Alan Rickman, ktorý sa slovenským divákom dostal do podvedomia hlavne v úlohe profesora Snapea zo...