Filmové premiéry v slovenských kinách na 24. týždeň (15.6.-22.6.2017)

15.6.2017|Ivet Kollárová|

V dnešný premiérový deň v slovenských kinách privítame štyri nové filmy. Na plátna sa dostáva remake ikonického tv seriálu 90. rokov, Baywatch. Deti poteší návrat ikony závodných dráh, Bleskového McQueena. Vrátením v čase sa pozrieme na život a pád druhého najobávanejšieho muža Ríšskej ríše, Reinharda Heydricha. A v neobyčajnom dokumente sa pozrieme na život obyčajnej rodiny Strnadových počas ich 35 ročného spolunažívania. Plus zajtra sa v metopole východu Košice začína jubilejný 25. ročník medzinárodného filmového festivalu Art Film Fest.

Červené plavky a plavák rovnakej farby, telo samý sval a šľacha. Pobrežná hliadka sa stala fenoménom a jedným z najúspešnejších seriálov v televíznej histórii. Pôvodný Mitch Buchannon je už síce dávno v dôchodku, ale to neznamená, že by ľudia nepotrebovali byť aj naďalej vyťahovaní z vody. Ale pretože sa réžie filmového remaku ujal tvorca Šéfov na zabitie, Seth Gordon, bolo od začiatku jasné, že tvorcovia nebudú chcieť druhýkrát vstúpiť do toho istého oceánu. Asi vás to prekvapí, ale nová Pobrežná hliadka (Baywatch) je priama, akčná komédia, v ktorej nie sú svätí ani utopenci. Niečo sa ale predsa len nezmenilo. Mitch je chlap ako hora so silným morálnym kompasom a stopercentným zápalom pre prácu vodných záchranárov. Je to proste úplný opak Matta Brodyho, bývalého úspešného olympionika, ktorému sláva natoľko stúpla do hlavy, že si po nekonečnej sérii prúserov musí pod Mitchovým velením ako plavčík odkrútiť pár desiatok hodín verejno-prospešných prác. Matt má však ego rovnako silné ako bicepsy a ani takéto varovanie osudu neberie príliš vážne. Namiesto bdenia nad plážovými povaľačmi bez hanby zíza do výstrihu ďalšieho nováčika v tíme, nádhernej ale odťažitej Summer. Za iných okolností by si ho Mitch asi podal, lenže teraz na to nemá čas, pretože sa mu na pláži začali kopiť problémy. Raz more vyplaví vrecúško s drogami, potom zas mŕtvolu… A pretože miestna polícia všetko bohorovne prehliada, vydá sa partia plavčíkov na výpravu trestania, ktorá nemôže skončiť dobre, ak jeden z jej členov neprestane všetko sabotovať. “Náš film je oveľa odvážnejší ako seriál, lenže my sme netočili rodinný film, ktorý sa bude vysielať v popoludňajšom čase, takže sme si mohli dovoliť veľa fórov, ktoré sú za hranou, a taktiež častejšie zobrazovanie telesných partií, na ktoré nie je slušné civieť, “hovorí Dwayne Johnson a dodáva:” Neberte to ale tak, že by nám nezáležalo na príbehu. Záležalo. Minimálne rovnako tak ako spomalených záberoch bežiacich plavčíkov po pláži.” V hlavných úlohách Alexandra Daddario, Zac Efron, Dwayne Johnson, Priyanka Chopra, Hannibal Buress, Kelly Rohrbach, Ilfenesh Hadera, či Jon Bass. Menšie cameo si zahrali aj Pamela Anderson a David Hasselhof.

Skutočný príbeh o zrode Hitlerovho monštra. Francúzsky režisér Cédric Jimenez natočil mrazivú snímku Heydrich: Muž so železným srdcom (The Man with the Iron Heart), nie len o atentáte, ale aj o živote tohto mocného muža Ríšskej ríše. Nový zahraničný výpravný film s účasťou hollywoodskych hviezd, sleduje život a vzostup druhého najvyššieho predstaviteľa nacistických ozbrojených zložiek Waffen-SS, Reinharda Heydricha. Film vznikol na základe oceňovanej knihy „HHhH“ od Francúza Laurenta Bineta, ktorej názov znamená „Himmlers Hirn heißt Heydrich“, čiže „Himmlerov mozog sa volá Heydrich“. Tento film sa od väčšiny predošlých filmových spracovaní s touto témou líši. Z výraznej časti sa totiž zameriava na opačnú stranu barikády - na samotného Heydricha. Ten tu nie je iba predmetom atentátu, ale dôležitou aktívnou postavou. Popri príbehu československých parašutistov sleduje film aj Heydrichov život, vzostup a kariéru, ktorú ukončil ako jeden z najväčších prominentov Tretej ríše. Najnovšia verzia atentátu na Heydricha tak ukazuje nielen hrdinstvo, ale aj neľútostné zlo, proti ktorému je namierené. Heydrich bol jedným z inžinierov takzvaného Konečného riešenia židovskej otázky. Heydrichova kariéra posledných rokov je ohromujúca, rovnako ako hrôzy, ktoré za sebou zanecháva po celej Európe. Krásna snúbenica a neskôr manželka Lina ho uviedla do nacistickej ideológie a priviedla do strany vedenej charizmatickým vodcom. Kedysi bol síce vylúčený z námorníctva, no vypracoval sa na "veľké zviera" a Tretia ríša na neho v mnohom spolieha. Zastaviť nezastaviteľné má v úmysle skupinka mladíkov vyslaná z Anglicka a vedená Slovákom Jozefom Gabčíkom a Čechom Jánom Kubišom. S podporou českého odboja plánujú a uskutočnia trúfalú akciu, ktorá nemá a v priebehu vojny už ani nebude mať obdobu... Reinhard Heydrich bol najvyššie postaveným nacistickým prominentom, na ktorého bol v priebehu vojny úspešne spáchaný atentát. Svoj život skončil ako šéf Hlavného úradu ríšskej bezpečnosti, prezident Interpolu, druhý muž SS a zastupujúci ríšsky protektor Protektorátu Čechy a Morava. Hitler mu hovoril "Muž sa železným srdcom". Hlavnú úlohu Heydricha si zahral Jason Clarke. Po jeho boku sa predstavia Rosamund Pike, Jack O´Connell, Jack Reynor, Mia Wasikowska, Adam Nagaitis, Thomas M. Wright, Oscar Kennedy, Enzo Cilenti, Geoff Bell, Noah Jupe, či Volker Bruch. Film Heydrich: Muž so železným srdcom vstúpuje do slovenských kín v čase, keď od atentátu na Heydricha a nadväzných udalostí uplynulo 75 rokov. Samotný atentát prebehol 27. mája 1942, Heydrich zomrel 4. júna, obec Lidice boli ako nacistická pomsta vypálené 10. júna, parašutisti zahynuli 18. júna. Laurent Binet získal za knihu „HHhH“ Goncourtovu cenu pre románovú prvotinu.

Na odľahčenie, dnes do našich kín prichádza aj tretie pokračovanie rodinného, animovaného filmu Autá 3 (Cars 3) pod režisérskou taktovkou Briana Feeho. Legendárny Bleskový McQueen náhle zistí, že ho z pretekárskych okruhov, ktoré nadovšetko miloval, vytlačila nová generácia superrýchlych áut. Späť do hry mu môže pomôcť len Cruz Ramirezová, mladá mechanička, ktorá má však aj vlastné ambície. A inšpiráciou je mu len dávny mentor, staručký Doc Hudson. Slávny pretekár s číslom 95 musí dokázať, že v ňom stále bije srdce šampióna a zabojovať o Piston Cup. V anglickom origináli postavičkám hlasy prepožičali Armie Hammer, Nathan Fillion, Owen Wilson, Kerry Washington, Margo Martindale, Bonnie Hunt, Tony Shalhoub, Lea DeLaria, Chris Cooper, Jenifer Lewis, Katherine Helmond, Cheech Marin, či Cristela Alonzo. U nás sa film premieta so slovenským dabinkom, v ktorom budeme počuť Petra Sklára, Miroslavu Partlovú, Vladimíra Kobielskeho, Vladimíra Černého, Dušana Kaprálika, Lukáša Frlajsa, Soňu Norisovú, či Petra Kollárika.

Posledným filmom týždňa je dokument režisérky Heleny Třeštíkovej, Strnadovi. Počas 35 rokov spoločného života jedného páru sa odohrá mnoho: od chvíľ absolútneho porozumenia až po dramatické prepady. Väčšinu času však partneri riešia všetkým dobre známe bežné starosti a radosti spojené s výchovou detí, chodom domácnosti alebo napríklad podnikaním. A presne taký život žijú aj majitelia predajne s nábytkom Ivana a Václav Strnadoví, ktorých režisérka Helena Třeštíková v rámci projektu Manželské etudy sleduje so svojou kamerou už od roku 1980. Jej nový celovečerný dokumentárny film o Strnadovcoch na televízne filmy tohoto cyklu nadväzuje, predovšetkým ale ukazuje ďalšie prekvapivé zvraty, ktoré život manželom a ich deťom priniesol. Vo filme sa objavia Michaela Katráková, Milan Petřina, Jan Strnád, Martin Strnád.

  Foto © Depositphotos

Súvisiace články